Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Záhrada, Zdravie,

Krásna rastlina s liečivými vlastnosťami. Každý by ju mal mať doma

20.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aniana). Muškát omamný je pôvabná okrasná rastlina, ktorá bola mimoriadne populárna počas komunistickej éry. Vďačila za to nielen svojmu originálnemu vzhľadu, ale aj vynikajúcim...

20.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/aniana).

Muškát omamný je pôvabná okrasná rastlina, ktorá bola mimoriadne populárna počas komunistickej éry. Vďačila za to nielen svojmu originálnemu vzhľadu, ale aj vynikajúcim liečivým vlastnostiam. Prečo by ste mali mať vo svojej domácnosti muškát a ako by ste sa oň mali starať?

Neuveriteľná rastlina s krásnou vôňou a liečivými vlastnosťami. Prečo by ste mali mať muškát omamný doma?
Foto: shutterstock/aniana

Muškát omamný – čo je to za rastlinu?

Muškát omamný (Pelargonium graveolens) je rastlina z čeľade Geraniaceae, známa aj pod názvom „pelargónia“. Vo voľnej prírode sa vyskytuje v Afrike, najmä vo východných a južných oblastiach kontinentu. Zvyčajne dorastá do výšky približne jedného metra.

Rastlina sa vyznačuje malými zelenými listami pokrytými jemnými chĺpkami. Na dotyk sú drsné a vydávajú špecifickú, mierne citrusovú vôňu. Jemné kvety muškátu môžu mať bielu, bledoružovú alebo fialovú farbu, treba však mať na pamäti, že rastlina nekvitne vždy v domácich podmienkach.

Muškát omamný a jeho liečivé vlastnosti. Neoceniteľný v boji proti bolestiam v krku a infekciám

Muškát omamný je známy predovšetkým pre svoje úžasné liečivé vlastnosti. Jeho listy obsahujú veľké množstvo éterických olejov, ktoré vykazujú antivírusové, antibakteriálne, protizápalové a bolesť tlmiace vlastnosti.

Používa sa na prírodný boj proti angíne. Okrem toho látky obsiahnuté v muškátoch pomáhajú pri:

  • bolesť hrdla
  • infekcie horných dýchacích ciest,
  • katar,
  • reumatické bolesti,
  • bolesti hlavy.

Navyše esenciálne oleje obsiahnuté v listoch muškátu majú relaxačné vlastnosti. Vďaka tomu môže táto rastlina pomôcť zmierniť stres, ako aj problémy so spánkom.

Muškát omamný sa využíva pri bolestiach hlavy.
Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio

Starostlivosť o muškát. Ako sa starať o rastlinu doma?

Muškát nie je náročná rastlina, preto je vynikajúcou voľbou pre všetkých nadšencov črepníkových rastlín, dokonca aj pre začiatočníkov.

Muškáty omamné najlepšie rastú v polotieni, kde dostávajú rozptýlené svetlo. Vyhnite sa však priamemu slnku, ktoré môže spáliť jemné listy a kvety tejto rastliny. Muškáty najlepšie prospievajú pri teplote 16 až 23 °C, čo znamená, že potrebujú o niečo chladnejší priestor ako niektoré iné muškáty.

Rastline sa bude dobre dariť v univerzálnom substráte, ale najkrajšie bude rásť v priepustnej pôde s pridaním vrstvy keramzitu na dno kvetináča.

Aby muškát omamný krásne a zdravo rástol, je dobré presádzať mladé rastliny každú jar a staršie raz za niekoľko rokov.

Aby muškát omamný krásne a zdravo rástol, je dobré presádzať mladé rastliny každú jar a staršie raz za niekoľko rokov.
Foto: shutterstock/Cynthia Shirk

Zalievanie muškátu. Na čo si musíte dávať pozor?

Dôležitou súčasťou starostlivosti o muškát je zalievanie a dodržiavanie niekoľkých pravidiel nám pomôže udržať rastlinu v dobrej kondícii.

Majte na pamäti, že muškát dobre znáša sucho a nadmerné zavlažovanie rastliny môže viesť k jej koreňovej hnilobe. Z tohto dôvodu sa radšej zdržte nadmerného zalievania. Na druhej strane, počas zimy by sa malo zalievanie obmedziť na minimum, pretože rastlina v tomto období potrebuje oveľa menej vody.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zimujete muškáty? Toto ošetrenie musíte vykonať v nasledujúcich týždňoch

Prichádzajú mrazy. Toto je posledná chvíľa pre tento postup. Muškáty sa vám poďakujú


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Naliala ho do pohára a vložila dovnútra. Jednoduchý trik. „Potrebujete čistiť umývačku?“

17.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@nottheworstcleaner). Ako vyčistiť umývačku riadu? Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že udržiavať čisté zariadenie znamená udržiavať čisté aj taniere…

Pestujete cesnak a cibuľu? Tieto ošetrenia sú najdôležitejšie

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miss Pop). Cibuľová zelenina je v našich domácich záhradách veľmi obľúbená. Nevyžaduje si veľa úsilia na to, aby sme…

Tieto „fit“ produkty nie sú také zdravé, ako by sa mohlo zdať

17.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Ri luck). Keď sa rozhodneme zmeniť jedálniček alebo chceme schudnúť pár kilogramov, začneme rozmýšľať, čo jesť, aby sme boli…

Kocúrnik záhradný kvitne celé leto. Ideálne v záhone a na terase

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kocúrnik záhradný je univerzálna okrasná rastlina, ktorá sa dobre uplatní v záhrade aj na balkóne. Je skvelým…

Hovorili, že je najobéznejším dieťaťom na svete. Dnes by ste ho nespoznali

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:instagram.com/yallah.aman). Bol vyhlásený za "najobéznejšie dieťa na svete". Vo veku 11 rokov vážil takmer 200 kilogramov. V boji s chorobou…

Auto Trendy

Zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať auto zaradený rýchlostný stupeň? Ktorý spôsob je lepší?

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Aký je správny spôsob parkovania vozidla? Je lepšie nechať auto zaradený rýchlostný stupeň alebo ručnú brzdu? Alebo na ručnej brzde aj na prevodovke?

Nový Opel Frontera bude mať štartovaciu cenu 24 000 €

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Opel oznamuje oficiálne ceny nového SUV Frontera. Nová generácia bude mať štartovaciu cenu 24 000 EUR.

Subaru chce do roku 2026 uviesť na trh 3 elektrické SUV.

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Subaru bude spolupracovať s Toyotou na vývoji troch nových SUV, ktoré budú uvedené na trh do roku 2026.

Bude to najdlhšia podmorská rýchlostná cesta na svete za 3 miliardy dolárov

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Je potrebné povedať, že Nóri poznajú svoju infraštruktúru. Veď osobitý reliéf terénu si vyžaduje, aby stavali mimoriadne náročné stavby. Jednou z nich je 27 kilometrov…

Autá sú čoraz drahšie a tie najlacnejšie by mohli zmiznúť z trhu. Alarmujúce správy

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Už v roku 2025 vstúpia do platnosti nové, prísnejšie emisné limity CO2, ktorým sa budú musieť prispôsobiť všetci výrobcovia automobilov pôsobiaci na trhoch Európskej únie.…

Tisíce nepredaných vozidiel Tesla stoja na bývalom vojenskom letisku

17.5.2024 Redakcia Auto trendy . Tesla vo svojej nemeckej továrni v Grünheide vyrába približne 6 000 áut týždenne, o ktoré v súčasnosti nie je dostatok záujemcov. Vozidlá preto končia v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov