16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Drazen Zigic).
Hovorí sa, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, ale mnoho ľudí k nim pristupuje nedbalo. Je čas to zmeniť. A to veľmi jednoduchým spôsobom. Aby boli raňajky sýte, dodávali energiu a navyše dobre chutili, nemusíte sa vôbec namáhať. Stačí takáto pasta z avokáda, aby ste sendviče posunuli na inú úroveň.

Foto: shutterstock/Drazen Zigic
Myslíte si, že raňajky sa delia na dve kategórie – buď rýchle a v podstate monotónne sendviče so syrom a údeninami, alebo niečo zložité, čo by od vás vyžadovalo vstávať z postele o hodinu skôr? Nemusí to tak byť. Chutné a zdravé raňajky sa dajú pripraviť naozaj rýchlo a zaujímavým spôsobom ich môžete spestriť. Skvelou odpoveďou na problémy všetkých, ktorí majú dosť nudných raňajok, sú nátierky na sendviče. Obzvlášť dobre sa osvedčí nátierka z avokáda. Ako ju pripraviť?
Avokádová pasta. Zdravá, chutná a na dlho zasýti hlad
Ingrediencie:
- 1 veľké avokádo alebo dve menšie
- strúčik cesnaku
- polovicu paradajky
- lyžica limetkovej alebo citrónovej šťavy
- soľ a korenie podľa chuti
- voliteľné – koriander
Príprava:
- Avokádo rozkrojíme na polovicu, odstránime kôstku a vyberieme dužinu. Nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misy. Pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou a rozpučíme vidličkou.
- Paradajku nakrájame na jemné kocky a cesnak pretlačíme cez lis. Oba ingrediencie pridáme k avokádu a zamiešame.
- Na koniec dochutíme pastu soľou a korením a hrsťou nasekanej koriandru, ak máme radi túto bylinu. Koriander môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Avokádová pasta je hotová.
Ako vidíte, je to naozaj rýchly recept, ktorý pripravíte doslova za pár minút. Pastu môžete jesť samostatne, bez akýchkoľvek prísad, alebo na ňu položiť napríklad volské oko alebo natvrdo uvarené vajcia. Niektorí pridávajú uvarené a jemne nasekané vajcia priamo do pasty. Aby ste zdôraznili jej chuť, môžete do nej pridať aj jemne nasekanú červenú cibuľu.
Je avokádo zdravé?
Jednoznačné hodnotenie avokáda je ťažké. Nie je žiadnym tajomstvom, že jeho pestovanie má aj svoju temnú stránku. Väčšina produkcie avokáda prebieha v Mexiku, kde sa na účely pestovania masívne vyrubujú lesy. Pestovanie vyžaduje tiež obrovské množstvo vody, dreva a používa sa pri ňom aj pesticídy, ktoré u poľnohospodárov vyvolávajú choroby.

Foto: shutterstock/Ivan Mateev
V okolí plantáží pôsobia aj drogoví kartely, ktoré kontrolujú vývoz tohto ovocia, a iné zločinecké skupiny. Dokonca došlo aj k vraždám súvisiacim s pestovaním avokáda. Pestovanie avokáda teda stojí zdravie a dokonca životy farmárov a je mimoriadne neekologické.
Na druhej strane, avokádo je veľmi zdravé ovocie.
- Obsahuje vlákninu, ktorá zabezpečuje pocit sýtosti a uspokojuje chuť do jedla.
- Má tiež pozitívny vplyv na činnosť čriev.
- Obsahuje tiež veľa rastlinných sterolov, ktoré majú podobnú štruktúru ako cholesterol.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ideálna nátierka pre srdciarov: Zjedzte ju každé ráno a tlak bude ako hodinky
Trhaný cesnakový chlieb – lahodná pochúťka. Príprava je hračka a z taniera zmizne v okamihu.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.