Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Neexistuje jednoduchší recept na kysnuté cesto. Vykysne za okamih a je nadýchané ako obláčik

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Vykysnutie nadýchaného cesta nie je žiadna hračka. Najmä pre začínajúce gazdinky, ktoré práve začínajú vo svete kulinárstva. Hoci nájdeme množstvo rôznych receptov,...

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Vykysnutie nadýchaného cesta nie je žiadna hračka. Najmä pre začínajúce gazdinky, ktoré práve začínajú vo svete kulinárstva. Hoci nájdeme množstvo rôznych receptov, oplatí sa dôverovať babičkiným radám. Čo môžete urobiť, aby bolo kysnuté cesto nadýchané a jemné? Prezradím vám tajomstvo.

Kysnuté cesto musí byť nadýchané a jemné
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Babička Regína bola vždy považovaná za vzornú ženu v domácnosti. Bola kulinárskou majsterkou a na jej skvelých koláčoch si pochutnávala celá rodina. Raz som ju požiadala, aby mi prezradila svoje tajomstvo nadýchaného kysnutého koláča. Ukázalo sa, že nebolo v samotných ingredienciách, ale v jej rukách.

Čo robiť, aby bolo kysnuté cesto nadýchané a jemné? Vyvarujte sa týchto chýb


Väčšina z nás vie, že pri príprave kysnutého cesta je dôležité vyhnúť sa poklesu teploty v miestnosti a prievanu. Cesto vykysne len vtedy, ak mu doprajete teplo. Ako ma správne varovala moja babička, rovnako dôležitá je aj teplota vašich rúk. Ak budete cesto miesiť studenými rukami, namiesto nadýchaného kysnutého koláča budete mať „figu borovú“. Akým ďalším chybám by ste sa mali vyhnúť?

Predovšetkým sa vyhnite príliš horúcim tekutinám, ktoré môžu kvasinky zničiť – mlieko alebo voda by mali byť vlažné. Nepridávajte ani príliš veľa soli, ktorá brzdí rast kvasiniek. Je dôležité miesiť cesto dostatočne dlho, aby získalo správnu pružnosť. Môže vás z toho bolieť ruka, ale za konečný výsledok to stojí. Nakoniec dajte cesto dostatočne dlho kysnúť a zabezpečte správnu teplotu pečenia.

škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
Škoricové slimáky sú tiež výborná voľba na koláč z kysnutého cesta
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Recept na kysnutý koláč babičky Regíny. Skutočné nebíčko v ústach


Kysnuté cesto je pochúťka, ktorú sa oplatí upiecť v bežný deň ale aj pri zvláštnych príležitostiach. Základná verzia obsahuje len drobenku, ale môžete ju vylepšiť rôznym ovocím alebo inými chutnými prísadami. Suroviny potrebné na formu s rozmermi 23 × 28 cm:

  • 25 g čerstvého droždia (možno použiť 7 g sušeného droždia),
  • pol kg pšeničnej múky,
  • pohár vlažného mlieka,
  • 100 g masla,
  • 100 g cukru,
  • 2 vajcia,
  • štipka soli,
  • lyžička vanilkového cukru,
  • drobenka (pripravíme ju zo 100 g múky, 50 g masla a 50 g cukru).

Najprv pripravte kvások. Droždie rozdrobíme do misky, posypeme ho lyžicou cukru a dvoma lyžicami múky. Zalejte pol pohárom vlažného mlieka, premiešajte a prikryte utierkou, aby vykyslo. Po 15 minútach sa pustite do prípravy cesta. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukru a vykysnutý kvások. Potom rozšľahajte vajcia a prilejte rozpustené (vychladnuté) maslo. Teplou rukou miesime cesto, kým sa neodlepí od misy. Malo by byť pružné a hladké. Misku prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 70 minút. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Po vykysnutí cesto opäť premiesime a dáme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch posypeme mrveničkou a odložíme na štvrť hodiny. Predhrejte rúru na 180 stupňov v režime s ohrevom zhora a zdola. Vložte koláč a pečte približne 40 minút, kým nie je zlatistý. Po vychladnutí (môžete to urobiť na mriežke) bude pripravený na podávanie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na jablkový koláč. Tento koláč so zamatovou polevou je skutočné majstrovské dielo. Nikto mu neodolá

Kysnuté cesto vyrastie ako blázon. Stačí 1 polievková lyžica tekutiny, ktorú má každý


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Hit na grile? Nie mäso! Toto ovocie si ukradne srdcia s klobásou a bravčovou krkovičkou

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IgossGross). Keď sa blíži grilovacia sezóna, oplatí sa osviežiť známe recepty alebo vyskúšať niečo nové, napríklad grilovaný banán. Toto…

Toto mäso bude najlepšie na grilovanie. S tipom od môjho otca potešíte vašich hostí

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Bralnina). Čo grilovať? Je dôležité vždy si vybrať správne mäso a vedieť, ako ho správne pripraviť, aby ste…

Chcete pripraviť najlepší vývar na svete? Pridajte doň toto a každý si bude pýtať dupľu

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Chcete sa naučiť pripraviť najlepší vývar na svete? Či už sa považujete za dobrého kuchára, alebo s varením…

Tento šalát mizne z tanierov rýchlejšie ako bravčová krkovička. Dokonale dopĺňa chuť grilovaných jedál

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Mazo). Aký je najlepší šalát ku grilovaným jedlám? Prekvapte svojich hostí zaujímavou kombináciou. Hoďte ho na gril, potom…

Nič sa ku grilovanému mäsu nehodí tak ako táto omáčka. Prísady nájdete na lúke

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martina Unbehauen). Dokonca aj dokonale pripravené mäso môže stratiť všetku svoju chuť a vôňu, ak sa podáva s nie…

Auto Trendy

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Japonský dravec v novom šate prekvapí každého motoristu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV značky Mazda sa chystá na svoju tretiu generáciu, ktorá vstúpi na trh v polovici budúceho roka. Nová CX-5 2026 prinesie nie len modernejší…

Chystá BMW prekvapenie? Neubauer hovorí o aute z vašich snov

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka naznačuje príchod výnimočného modelu, ktorý by mohol byť duchovným nástupcom legendárneho BMW M1. Fanúšikovia značky sa majú na čo tešiť.

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Dotkni sa neba: Objavte tajomstvá najvyššieho mrakodrapu Burj Khalifa

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že stojíte na streche budovy vysokej ako 5 Kamzíkov na sebe. Alebo že sa vyvážate výťahom rýchlosťou formuly 1, aby ste sa dostali…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov