Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Neexistuje jednoduchší recept na kysnuté cesto. Vykysne za okamih a je nadýchané ako obláčik

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Vykysnutie nadýchaného cesta nie je žiadna hračka. Najmä pre začínajúce gazdinky, ktoré práve začínajú vo svete kulinárstva. Hoci nájdeme množstvo rôznych receptov,...

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Vykysnutie nadýchaného cesta nie je žiadna hračka. Najmä pre začínajúce gazdinky, ktoré práve začínajú vo svete kulinárstva. Hoci nájdeme množstvo rôznych receptov, oplatí sa dôverovať babičkiným radám. Čo môžete urobiť, aby bolo kysnuté cesto nadýchané a jemné? Prezradím vám tajomstvo.

Kysnuté cesto musí byť nadýchané a jemné
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Babička Regína bola vždy považovaná za vzornú ženu v domácnosti. Bola kulinárskou majsterkou a na jej skvelých koláčoch si pochutnávala celá rodina. Raz som ju požiadala, aby mi prezradila svoje tajomstvo nadýchaného kysnutého koláča. Ukázalo sa, že nebolo v samotných ingredienciách, ale v jej rukách.

Čo robiť, aby bolo kysnuté cesto nadýchané a jemné? Vyvarujte sa týchto chýb


Väčšina z nás vie, že pri príprave kysnutého cesta je dôležité vyhnúť sa poklesu teploty v miestnosti a prievanu. Cesto vykysne len vtedy, ak mu doprajete teplo. Ako ma správne varovala moja babička, rovnako dôležitá je aj teplota vašich rúk. Ak budete cesto miesiť studenými rukami, namiesto nadýchaného kysnutého koláča budete mať „figu borovú“. Akým ďalším chybám by ste sa mali vyhnúť?

Predovšetkým sa vyhnite príliš horúcim tekutinám, ktoré môžu kvasinky zničiť – mlieko alebo voda by mali byť vlažné. Nepridávajte ani príliš veľa soli, ktorá brzdí rast kvasiniek. Je dôležité miesiť cesto dostatočne dlho, aby získalo správnu pružnosť. Môže vás z toho bolieť ruka, ale za konečný výsledok to stojí. Nakoniec dajte cesto dostatočne dlho kysnúť a zabezpečte správnu teplotu pečenia.

škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
Škoricové slimáky sú tiež výborná voľba na koláč z kysnutého cesta
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Recept na kysnutý koláč babičky Regíny. Skutočné nebíčko v ústach


Kysnuté cesto je pochúťka, ktorú sa oplatí upiecť v bežný deň ale aj pri zvláštnych príležitostiach. Základná verzia obsahuje len drobenku, ale môžete ju vylepšiť rôznym ovocím alebo inými chutnými prísadami. Suroviny potrebné na formu s rozmermi 23 × 28 cm:

  • 25 g čerstvého droždia (možno použiť 7 g sušeného droždia),
  • pol kg pšeničnej múky,
  • pohár vlažného mlieka,
  • 100 g masla,
  • 100 g cukru,
  • 2 vajcia,
  • štipka soli,
  • lyžička vanilkového cukru,
  • drobenka (pripravíme ju zo 100 g múky, 50 g masla a 50 g cukru).

Najprv pripravte kvások. Droždie rozdrobíme do misky, posypeme ho lyžicou cukru a dvoma lyžicami múky. Zalejte pol pohárom vlažného mlieka, premiešajte a prikryte utierkou, aby vykyslo. Po 15 minútach sa pustite do prípravy cesta. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukru a vykysnutý kvások. Potom rozšľahajte vajcia a prilejte rozpustené (vychladnuté) maslo. Teplou rukou miesime cesto, kým sa neodlepí od misy. Malo by byť pružné a hladké. Misku prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 70 minút. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Po vykysnutí cesto opäť premiesime a dáme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch posypeme mrveničkou a odložíme na štvrť hodiny. Predhrejte rúru na 180 stupňov v režime s ohrevom zhora a zdola. Vložte koláč a pečte približne 40 minút, kým nie je zlatistý. Po vychladnutí (môžete to urobiť na mriežke) bude pripravený na podávanie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na jablkový koláč. Tento koláč so zamatovou polevou je skutočné majstrovské dielo. Nikto mu neodolá

Kysnuté cesto vyrastie ako blázon. Stačí 1 polievková lyžica tekutiny, ktorú má každý


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako dlho variť sušené hríby? Stačí základná chyba a vznikne bahno bez chuti

14.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shyripa Alexandr). Naša kuchyňa je známa jedlami, v ktorých hrajú dôležitú úlohu sušené hríby. Majú intenzívnu chuť a plnú…

Babičkino maslo poráža to z obchodu. Za chvíľu ho budete mať hotové. Počas sviatkov poteší každého

14.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako si vyrobiť maslo doma? Ak naň nechcete míňať peniaze, pripravte si túto pochúťku sami. Zloženie takéhoto…

Vyrobte namiesto cibuľového sirupu. Je rovnako účinný a lepšie chutí

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/wisely). Pri hľadaní domácich liekov na prechladnutie sa mnohí ľudia obracajú na osvedčené recepty. Čoraz častejšie medzi ne patrí…

Do kávy pridajte dve čajové lyžičky. Posilní váš metabolizmus a zmierni bolesti hlavy

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krzysztof Siwek). Aromatická káva s kvapkou osviežujúceho citrónu je kombinácia, ktorá vzbudzuje zvedavosť. História tejto zmesi siaha až do…

Hodinu pred jedlom vypite tento nápoj. Vaša pečeň sa vám poďakuje

13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Počas sviatočného obdobia si často doprajeme extra porciu koláča, šalátu alebo iných pochúťok. Bohužiaľ, negatívne účinky prejedania…

Auto Trendy

Malá nehoda, veľký problém: Prečo môže byť opravené auto nepredajné?

15.12.2024 Redakcia Auto trendy - Aj drobné poškodenie auta, ktoré oprava kompletne odstránila, môže navždy ovplyvniť jeho predaj. Prečo? Záznam o škode zostáva v histórii vozidla a vystraší väčšinu potenciálnych…

Nové sídlo japonskej automobilovej značky zaujme svojou veľkoleposťou. 650 hektárov uprostred lesa

15.12.2024 Redakcia Auto trendy - Lexus si dal krásny darček k narodeninám. Postavila si nové sídlo. To vyzerá ako luxusný rezort v tajnom raji. Značka však nezabudla ani na cesty.…

"Skontrolujte dvere auta" – polícia varuje pred novou metódou zlodejov

14.12.2024 Redakcia Auto trendy - Zatiaľ čo v pokoji nakupujete, zlodeji majú voľný prístup do vášho auta. Bez rozbíjania okien či poškodenia zámkov. Moderné technológie v rukách kriminálnikov dokážu prelomiť…

Aston Martin 2025: Luxus, rýchlosť a nové modely, ktoré vám vyrazia dych!

14.12.2024 Redakcia Auto trendy - Rok 2025 sľubuje byť pre Aston Martin prelomový. Prichádzajú nové modely, ktoré kombinujú luxus, výkon a inovatívne technológie. Od ikonického Vanquishu, cez očakávaný Valhalla až…

SUV boom: Prečo si ich všetci zamilovali? Pozrite sa na dôvody!

14.12.2024 Redakcia Auto trendy - SUV-čka už dávno nie sú len voľbou pre milovníkov veľkých áut. Dnes dominujú cestám, parkoviskám aj predajným štatistikám. Čo stojí za ich fenomenálnym úspechom? Od…

Cesty do zahraničia: Vyhnite sa pokutám a nepríjemnostiam

14.12.2024 Redakcia Auto trendy - Plánujete zimnú dovolenku v Alpách alebo cestu za hranice? Možno vás prekvapia jemné, ale dôležité rozdiely v dopravných predpisoch, ktoré môžu vašej peňaženke výrazne uškodiť.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov