14.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1).
Varenie zdravých jedál je kľúčom k chudnutiu. To však neznamená, že vaše jedlá musia byť mdlé a nevýrazné. V nasledujúcom článku nájdete niekoľko osvedčených receptov na chilli, ktoré nielen uspokoja vaše chuťové bunky, ale vás aj podporia v procese chudnutia.
Chilli – od klasických verzií až po inovatívne kompozície – každý z nižšie uvedených receptov na chilli obsahuje správne množstvo bielkovín, vlákniny a málo kalórií, čo je kľúčom k efektívnej regulácii hmotnosti.
Chilli a chudnutie
Chilli obsahuje mnoho prospešných zložiek, ktoré môžu pomôcť pri chudnutí. V prvom rade je tento typ jedla bohatý na bielkoviny, ktoré pomáhajú zvyšovať pocit sýtosti a budovať svalovú hmotu, čím sa zrýchľuje metabolizmus. Korenie chilli obsahuje aj látky, ktoré urýchľujú proces spaľovania tukov. Vďaka týmto vlastnostiam môže byť pridanie chilli do redukčnej diéty šikovným spôsobom, ako podporiť chudnutie.
Chilli na chudnutie – recepty
Výdatné, chutné a rýchle a jednoduché na prípravu – znie to ako dokonalý opis jedla na chudnutie? Práve o to ide pri jedlách typu chilli. O to viac sa hodia recepty, ktoré pre vás máme. Chilli na chudnutie je skvelou voľbou. Ak sa snažíte schudnúť, ale nechcete mať počas dňa pocit hladu – pozrite si tieto recepty.
Nízkotučné morčacie chilli
Nízkotučné morčacie chilli: S množstvom korenín, piva a dokonca s trochou čokolády je recept, ktorý si zamilujete.
Ingrediencie:
- 1 PL repkového oleja,
- veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno,
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované,
- čajová lyžička mletej rasce,
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana,
- 1/4 šálky mletého chilli,
- 1/8 čajovej lyžičky škorice,
- 2 bobkové listy,
- 900 g mletého morčacieho mäsa,
- 2 lyžice paradajkového pretlaku,
- kocka horkej čokolády alebo polievková lyžica kakaa,
- cca 350 ml tmavého piva,
- lyžice nasekanej chilli papričky,
- cca 800 g lúpaných konzervovaných paradajok (nakrájaných),
- cca. 400 g scedenej bielej fazule,
- cca 400 g odkvapkanej červenej fazule,
- soľ a korenie podľa chuti,
- kajenské korenie podľa chuti,
- surová cibuľa, strúhaný syr, nasekaná pažítka, kúsky limetky, kyslá smotana na ozdobu (voliteľné).
Spôsob prípravy:
- Vo veľkom hrnci na miernom ohni zohrejte olej. Pridáme cibuľu a cesnak a varíme, kým cibuľa nezesklovatie.
- Pridajte rascu, oregano, chilli, škoricu a bobkový list a varte ďalšie 2-3 minúty, kým korenie nezíska výraznejšiu arómu.
- Pridáme morčacie mäso a paradajkový pretlak a miešame drevenou lyžicou, kým mäso nie je ružové.
- Pridajte čokoládu, pivo, chilli papričky a paradajky.
- Dusíme 45 minút.
- Pridajte fazuľu a dochuťte soľou a korením.
- Pridajte niekoľko štipiek kajenského korenia.
- Chvíľu povarte. Podávajte s prílohami podľa vlastného výberu.
Kuracie a tekvicové chilli recept z pomalého hrnca
Ak hľadáte nápad na sýte jedlo, ktoré vás zahreje počas chladných dní, naše kuracie a tekvicové chilli z pomalého hrnca je hitom. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa, aká chutná môže byť kombinácia kuracieho mäsa a tekvice v jednom pokrme.
Ingrediencie:
- 600 g kuracích filiet bez kože a kostí (nakrájaných na kúsky),
- cca 400 g cíceru (scedeného a opláchnutého),
- cca 400 g tekvice,
- 400 ml kuracieho vývaru,
- plechovka nakrájaných paradajok,
- červená paprika (nakrájaná na kocky),
- 1/2 šálky nakrájanej cibule,
- 1/2 šálky nakrájaného zeleru,
- 1/2 šálky nakrájanej mrkvy,
- 1 lyžička nasekaného cesnaku,
- 4 čajové lyžičky chiili,
- 1 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana,
- 1/4 čajovej lyžičky soli,
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia,
- nasekaná petržlenová vňať a/alebo omáčka Tabasco (voliteľne na ozdobu).
Spôsob prípravy:
- V 5-6 litrovom pomalom hrnci zmiešajte všetky ingrediencie, počnúc kuracím mäsom až po korenie.
- Prikryte a varte na nízkej teplote 6-8 hodín alebo na vysokej teplote 3-4 hodiny.
- Posypte petržlenovou vňaťou a/alebo pridajte omáčku tabasco, ak chcete zvýšiť pikantnosť pokrmu.
Vegetariánske chilli z pomalého hrnca
Toto jednoduché chilli z pomalého hrnca uspokojí nielen vegetariánov! Aby bolo jedlo sýte, nemusí v ňom byť mäso.
Ingrediencie:
- 400 g čiernej fazule,
- 400 g červenej fazule,
- 400 g sladkej kukurice,
- batát (olúpaný a nakrájaný na kocky),
- stredne veľká cibuľa (nakrájaná na kocky),
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované,
- cca 800 g paradajkovej passaty,
- lyžica chilli,
- čajová lyžička papriky,
- čajová lyžička oregana,
- čajová lyžička rasce,
- čajová lyžička soli,
- 1/4 čajovej lyžičky červenej papriky,
- 240 ml zeleninového vývaru.
Spôsob prípravy:
- Do pomalého hrnca vložte čiernu fazuľu, červenú fazuľu, batát, cibuľu a nasekaný cesnak.
- Pridáme paradajkový pretlak a posypeme korením. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
- Zalejte zeleninovým vývarom.
- Zapnite pomalý hrniec na 4 hodiny na vysoký výkon alebo na 8 hodín na nízky výkon.
- Podávajte s obľúbenou prílohou – napríklad so strúhaným syrom a plátkami čerstvého chleba.
- Tip: Tento pokrm si môžete uchovať na neskôr – je ideálny na zmrazenie.
Recept na chilli ako z americkej reštaurácie Wendy’s
Wendy’s je známa americká reštaurácia rýchleho občerstvenia, ktorá je okrem iného známa svojím chutným, hrejivým chilli. Teraz si môžete podobné jedlo tohto typu pripraviť aj doma. Pozrite si tento jednoduchý recept.
Ingrediencie:
- strúčik cesnaku (nasekaný),
- 1 PL olivového oleja,
- stredne veľká cibuľa (nakrájaná na kocky),
- 2 stonky zeleru (nakrájané na kocky),
- zelená paprika (nakrájaná na kocky),
- 450 g mletého hovädzieho mäsa,
- lyžička údenej papriky,
- 285 g bielej fazule Pinto,
- 285 g červenej fazule,
- 285 g paradajkového pretlaku,
- 285 g paradajok nakrájaných na kocky,
- strúhaný syr čedar na posypanie,
- kyslá smotana na podávanie.
Spôsob prípravy:
- Hrniec zohrejte na strednom ohni. Pridáme olivový olej, nasekaný cesnak, cibuľu, zeler a zelenú papriku. Keď zelenina začne mäknúť (asi po troch minútach), pridajte mleté hovädzie mäso.
- Pomocou drevenej lyžice rozbijeme mäso a zmiešame ho so zeleninou. Keď mleté mäso už nie je ružové, sceďte prebytočný tuk.
- Pridajte fazuľu, paradajkový pretlak a paradajky nakrájané na kocky. Posypte údenou paprikou a premiešajte.
- Chilli zapnite na malý oheň a varte aspoň 30 minút, pričom občas premiešajte, aby sa nič nepripálilo na dne.
- Podávajte s posypaním strúhaným syrom čedar a kyslou smotanou podľa chuti.
Chilli s mletým mäsom
Prinášame vám jednoduchý recept na pikantné chilli s tradičnými koreninami a prísadami, ktoré nájdete v kuchyni.
Ingrediencie:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa,
- cibuľa nakrájaná nadrobno,
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané nadrobno),
- červená paprika (nakrájaná na kocky),
- zelená paprika (nakrájaná na kocky),
- cca 400 g paradajok nakrájaných na plátky z konzervy,
- cca 400 g červenej fazule (scedenej a prepláchnutej),
- cca 400 g kukurice (scedenej),
- 2 čajové lyžičky chilli,
- čajová lyžička sladkej mletej papriky,
- čajová lyžička rasce,
- čajová lyžička oregana,
- soľ a korenie podľa chuti,
- olivový olej na vyprážanie,
- strúhaný syr čedar na posypanie (nepovinné),
- kyslá smotana na podávanie (nepovinné),
- nasekaný čerstvý koriander na posypanie (nepovinné).
Spôsob prípravy:
- Olivový olej zohrejte vo veľkom hrnci na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým nezmäkne.
- Pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu.
- Pridajte mleté mäso a za stáleho miešania opekajte, kým sa dobre neprepečie.
- Pridajte nakrájanú papriku a varte niekoľko minút, kým nezmäkne.
- Vlejte konzervované paradajky, scedenú fazuľu a kukuricu. Premiešajte.
- Pridáme korenie: chilli, sladkú mletú papriku, rascu, oregano, soľ a korenie. Všetko spolu premiešajte.
- Varte na miernom ohni približne 20-30 minút, kým sa chute nespoja a pokrm nie je dobre ochutený.
- Podávajte horúce, prípadne posypané strúhaným syrom čedar a kyslou smotanou. Pre lepšiu chuť posypte čerstvým nasekaným koriandrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Morčacie prsia sú opäť príliš suché? Urobte si túto marinádu a prestanete sa tomuto mäsu vyhýbať
Takéto kurča sa rozplýva v ústach. Je také dobré, že ho zjete rovno z panvice
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.