16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gulsen Ozcan).
Kedysi bola základom stravy našich predkov, no postupne ju vytlačila bežná pšenica. Špaldová kaša sa však vracia na naše stoly a odborníci ju vychvaľujú. Bohatá na bielkoviny, vlákninu a vitamíny dokáže zázraky s vaším zdravím.

Foto: shutterstock/Gulsen Ozcan
Špaldová kaša – poklad, ktorý sme takmer stratili
Špalda bola známa už v staroveku. Pestovala sa na území dnešného Iránu už 6 tisíc rokov pred naším letopočtom. Tento druh obilia nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, vďaka čomu bola po stáročia lacnou a dostupnou potravinou.
Špaldová kaša je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov A, D, E, PP a vitamínov skupiny B. Navyše obsahuje minerály ako železo, zinok, fosfor, selén, horčík, meď či vápnik. Môže byť tiež zdrojom zdravých nenasýtených mastných kyselín.
Prečo by ste mali zaradiť špaldovú kašu do svojho jedálnička?
Špaldová kaša má blahodarný vplyv na náš tráviaci systém. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje správnu činnosť čriev a zlepšuje metabolizmus. Ocenia ju ľudia na diéte, pretože zasýti na dlho a zabraňuje náhlym záchvatom hladu.
Má tiež pozitívny vplyv na srdce a obehový systém. Pravidelná konzumácia môže pomôcť znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi a bojovať s vysokým krvným tlakom. Znižuje tiež riziko aterosklerózy a srdcových chorôb.
V špaldovej kaši nájdeme látky s protizápalovými a antioxidačnými účinkami. Môže posilniť imunitný systém, znížiť zápal v organizme, predchádzať nádorovým ochoreniam a spomaliť proces starnutia. Zlepšuje aj fungovanie mozgu a pomáha udržiavať dobrú náladu.
Kto by sa mal špaldovej kaši vyhnúť?
Špaldovú kašu by mali vynechať ľudia trpiaci celiakiou a intoleranciou lepku. Keďže špalda je druhom pšenice, obsahuje lepok.
Pozor by si mali dávať aj ľudia s citlivým tráviacim systémom. Špaldová kaša obsahuje veľa vlákniny, takže jej konzumácia vo veľkých množstvách môže viesť k nadúvaniu a bolestiam brucha.

Foto: shutterstock/Moving Moment
Ako uvariť špaldovú kašu?
Uvarenie špaldovej kaše je jednoduché. Na jednu šálku kaše potrebujeme približne dve šálky vody. Kašu nasypeme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu. Varíme na malom ohni 15-30 minút.
Takto pripravená kaša sa dá využiť rôznymi spôsobmi. Môžeme ju pridať k obedu ako prílohu, pripraviť z nej zdravý šalát alebo vytvoriť zeleninové fašírky. Jej jemná chuť sa hodí prakticky ku všetkému.
Rýchly recept: Šalát so špaldovou kašou a kuracím mäsom
Ingrediencie:
- jeden kurací prsný rezeň
- 0,5 šálky špaldovej kaše
- 80 g rukoly
- 0,5 papriky
- 4 lyžice mandľových lupienkov
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ a korenie
Kuracie prsia nakrájame na kocky, ochutíme a opečieme. Do misky vložíme rukolu a papriku nakrájanú na kocky. Zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou. Na zeleninu položíme kuracie mäso, polejeme dresingom a posypeme mandľami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prečo vám váha každý deň ukazuje iné číslo? Pravda, ktorú musíte vedieť!
Tu sú najčastejšie chyby pri vážení. Ako to urobiť správne?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.