Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zdravie,

Hit školských jedální z čias socializmu. Prekonáva módnu ovsenú kašu

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ann1bel). Hľadáte dobrý nápad na obed, ktorý vám dodá energiu? Alebo vám chýba inšpirácia na večeru, po ktorej bude zaspávanie hračka? Pozrite sa na...

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ann1bel).

Hľadáte dobrý nápad na obed, ktorý vám dodá energiu? Alebo vám chýba inšpirácia na večeru, po ktorej bude zaspávanie hračka? Pozrite sa na recepty, ktoré v minulosti kraľovali a dnes si ich mnohí jednoznačne spájajú s časmi detstva. Je čas spomenúť si na mliečnu polievku, ktorej cenné vlastnosti si nie vždy uvedomujeme.

Oprášte staré recepty a vychutnajte si chuť mliečnej polievky ako za starých čias
Foto: shutterstock/Ann1bel

V socialistickom Československu vládla mliečna polievka


Hoci mliečne jedlá boli súčasťou jedálnička našich predkov po stáročia, mliečna polievka sa do pamäti ľudí zapísala predovšetkým ako komunistické jedlo. Najčastejšie sa podávala v školských jedálňach alebo závodných kuchyniach.


Hoci si ju niektorí spájajú s nutričným nutným zlom, v dospelosti sa oplatí vrátiť sa k starým receptom. O to viac, že mliečna polievka je hodnotným jedlom, ktoré sa dá rýchlo pripraviť a zvyšky z iných jedál sa dajú príležitostne využiť.

S čím podávať mliečnu polievku? Existuje nespočetné množstvo možností


Môže sa podávať buď na slano, alebo na sladko – častejší je pravdepodobne druhý variant. Na doplnenie pokrmu možno použiť krúpy (napr. krupicové halušky, proso, kukuricu; niektorí ľudia volia aj jačmeň alebo pohánku).


Skvelým spôsobom, ako využiť kuchynské zvyšky, je pripraviť mliečnu polievku s cestovinami alebo ryžou – tieto potraviny môžete uvariť čerstvé alebo použiť zvyšky z večere. Tu je spôsob, ako ušetriť nielen finančné prostriedky, ale aj čas. Ak však máte trochu viac času, oživte si chute svojho detstva a pripravte si pokrm s kultovými liatymi haluškami.

Mliečna polievka vám pripomenie vaše bezstarostné detstvo
Foto: shutterstock/Michal Vit

Recept na mliečnu polievku s liatym cestom a nádychom nostalgie


Navrhovaný recept a množstvo ingrediencií stačí na prípravu dvoch porcií. Ak chcete podávať slanú mliečnu polievku, do zoznamu potrebných ingrediencií uveďte štipku soli. Ak dávate prednosť sladkému variantu, pridajte do mlieka čajovú lyžičku vanilkového cukru.


Ingrediencie:

  • 3 šálky mlieka
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 5 polievkových lyžíc pšeničnej múky
  • soľ alebo cukor – podľa vašich preferencií


Príprava:


Začnite tým, že si pripravíte liate cesto do mliečnej polievky. Na tento účel nasypte múku do misky a potom do nej zašľahajte vajcia. Miešajte ich, kým nezískate hladké cesto. Užitočná bude metlička, prípadne môžete použiť mixér. Konečná konzistencia by mala byť hustejšia ako palacinkové cesto.

V malom hrnci priveďte mlieko do varu a pridajte vybrané korenie. Znížte výkon variča – mlieko by malo stále vrieť, ale na miernom ohni. Začnite pomaly prilievať cesto tenkým pramienkom. Po chvíli by malo začať stúpať a stať sa nadýchaným. Po minúte zmes premiešajte. Varte ešte dve minúty a je hotovo. Tradičná mliečna polievka s liatym cestom sa najlepšie podáva teplá.

Jedzte na obed alebo večeru


Najlepšie sa hodí ako jedlo podávané na obed alebo večer. Mliečna polievka s prísadami je skutočnou vzpruhou na doplnenie energie. Možno ju však konzumovať aj v čase večere – mlieko je tradičným spôsobom upokojenia nervov a uľahčenia zaspávania.

Prospešné vlastnosti mliečnej polievky tým nekončia. Zvyčajne sa pripravuje z tučného mlieka, ktoré je pokladnicou konjugovanej kyseliny linolovej – látky, ktorá podporuje imunitu, má protizápalové a protirakovinové účinky a tiež pomáha znižovať krvný tlak a brzdí rozvoj aterosklerózy.


Navyše je výborným zdrojom dobre vstrebateľného vápnika, ktorý je dôležitý nielen pre silné kosti a zuby. Je zodpovedný aj za správnu činnosť srdca. Konzumácia mliečnej polievky dodá telu fosfor, ktorý zohráva dôležitú úlohu v metabolických procesoch, a horčík – nevyhnutný pre pohodu, funkciu mozgu a svalov. Trochu zabudnutý pokrm je tiež zdrojom vitamínu A a E. Táto kombinácia má priaznivý vplyv na vzhľad pokožky, ktorá sa stáva pružnou a žiarivou. Má tiež pozitívny vplyv na zrak a prevenciu vzniku krvných zrazenín.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Keď sa mi nechce stáť pri hrnci, uvarím si túto polievku. Je krémová a chutná

Šampiňónová polievka v úplne novej verzii. Takúto nepodáva žiadny člen rodiny


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Urobte tento recept na lososa a vaša rodina si Vás ešte viac zamiluje. Je jednoduchý a výsledok je ako v reštaurácii

3.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Hoci Slováci jedia pomerne málo rýb, keď po nich siahnu, veľmi často si vyberajú lososa. Niet divu, pretože…

Pracujete pred počítačom? Toto ochorenie môže postihnúť aj vás! Zistite, ako sa mu vyhnúť

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/insta_photos). V dnešnej dobe internetu a technológií trávi čoraz viac z nás značnú časť svojho času pred počítačom. Práca…

Obohatí chuť mäsa a zeleniny. Nikto však nehovorí o tom, že nám v tichosti pridáva kilá.

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Skitterphoto). Grilované mäso alebo zeleninu si nevieme predstaviť bez toho, aby sme ich najprv marinovali. To im dodá chuť…

Kvôli tejto chybe je drobenka tvrdá ako kameň. Môžete ju zachrániť. Pridajte toto do múky

02.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Erhan Inga). V záhradách vyrástla prvá rebarbora a to znamená, že sezóna kysnutých koláčov sa práve začala. Nie je…

Krémová a hustá omáčka tzatziki? Recept mi povedala moja babička. Vraj si ju priniesla z gréckej dovolenky

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich). Ako pripraviť najlepšie tzatziki? Recept mi pred rokmi povedala moja babička. Odvtedy ho pripravujem na každú oslavu.…

Auto Trendy

Renault by mohol spolupracovať so spoločnosťou Xiaomi na nových automobilových technológiách

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Renault by mohol spolupracovať s čínskymi výrobcami na vývoji nových technológií pre elektromobily. Medzi nimi je aj spoločnosť Xiaomi.

Nehoda auta bez vodiča. Žiadni vinníci

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Auto v priekope, bez vodiča a so spolujazdcom - tak by sa dal v skratke opísať obraz, ktorý našli žitomírski policajti, ktorí prišli na miesto…

Tragédia na diaľnici A1 odvrátená na poslednú chvíľu. Vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane cesty

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Na diaľnici A1 sa v poslednej chvíli podarilo zabrániť tragédii, keď bol vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane cesty.

Úspora paliva môže byť prehnaná. Mechanici si mädlia ruky

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Je prirodzené, že chceme, aby naše autá spotrebovali čo najmenej paliva. Bohužiaľ, niektoré snahy sú spojené s rizikom a vodiči, ktorí bojujú o každú kvapku…

Starliner pripravený na let. NASA a Boeing vyšlú na ISS kapsulu s astronautmi

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Starliner je pilotovaná kapsula, ktorá dopraví astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Po rokoch práce je loď pripravená na prvý let s posádkou. NASA a Boeing…

Jeden let musel byť zrušený kvôli výtržníkovi. Na vine bol 49-ročný muž

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Jeden let musel byť zrušený kvôli výtržníkovi. 157 cestujúcim bolo odporučené, aby si našli iné letecké spojenie. Vinníkom bol … samotný pilot. Čo sa stalo?

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov