Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Vysievať môžete už v marci. Ako docieliť, aby mrkva prerástla do koreňov?

21.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Alexey_Hulsov). Mrkva je jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny na Slovensku. Dychtivo sa pestuje v domácich záhradách. Ako docieliť, aby prerástla do koreňov? Pomôcť jej...

21.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Alexey_Hulsov).

Mrkva je jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny na Slovensku. Dychtivo sa pestuje v domácich záhradách. Ako docieliť, aby prerástla do koreňov? Pomôcť jej môžete správnym hnojením. Tu sú najdôležitejšie pravidlá.

Ako teda docieliť, aby mrkva prerástla do koreňov? Toto sú jednoduché pravidlá.
Foto: Pixabay/Alexey_Hulsov

Mrkva je jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny na Slovensku. Je cenená nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoje nutričné vlastnosti. Je pokladnicou betakaroténu a zdrojom ďalších dôležitých zložiek, akými sú vitamín C a K, draslík, mangán a vláknina. Zelenina sa často pestuje aj v domácich záhradách.

Koreň pestovaných odrôd mrkvy sa pohybuje vo farbe od bielej, cez žltú, až po oranžovo-červenú a fialovú. Mrkva kvitne od júna do jesene a je tiež hmyzom opeľujúcou a medonosnou rastlinou. Počas prvého roka vegetácie vytvára kvietok listov a hustý koreň. Stonka je rozvetvená, vzpriamená a vo vnútri dutá. Jedlý koreň má zásobný parenchým, ktorý slúži na ukladanie živín. V druhom roku sa z mrkvy objaví výhonok kvetenstva – kvety sú malé, biele a zoskupené v dáždnikoch.

Kedy zasiať mrkvu?

Skorá jar je najlepší čas na siatie mrkvy. Semená mrkvy sa vysievajú priamo do zeme od konca marca do mája/júna. Je však potrebné pripomenúť, že dátum výsevu závisí od odrody mrkvy. Ak sa ju rozhodneme zasiať o niečo neskôr, mali by sme zvoliť odrody mrkvy s krátkym vegetačným obdobím.

Najlepšie je však zasiať mrkvu do určených riadkov každých 15-30 cm – semená by mali byť umiestnené v hĺbke 1-2 cm. Potom by mali byť jemne pokryté zeminou.

Malá poznámka: ak semienka vysievame príliš hlboko, bude trvať trochu dlhšie, kým vzídu a semenáčiky budú slabšie. Mrkva klíči, keď je teplota pôdy vyššia ako 3 stupne Celzia.

Aké je najlepšie miesto na pestovanie mrkvy?
Foto: Pixabay/svklimkin

Miesto na pestovanie mrkvy

Aké je najlepšie miesto na pestovanie mrkvy? Miesto na pestovanie mrkvy by malo byť predovšetkým slnečné. Pozornosť sa oplatí venovať aj tomu, či je poloha vzdušná. Vietor sťaží „útok“ na rastlinu škodcovi, akým je vŕtavka mrkvová.

Mrkvu je najlepšie vysievať do dobre vykyprenej piesočnato-hlinitej pôdy. V tomto prípade sa korene môžu voľne rozvíjať – na ťažších alebo vlhkých pôdach bude rast mrkvy oveľa ťažší.

Vzhľadom na nízke nároky na teplo je pestovanie mrkvy možné na celom Slovensku. Najlepšie vyvinuté korene však rastú pri teplotách 15 – 21 stupňov Celzia. Ak je teplota príliš nízka, korene mrkvy sa stenčujú a predlžujú, zatiaľ čo ak je teplota príliš vysoká, sú oveľa kratšie a hrubšie.

Mrkva nemá veľa požiadaviek, pokiaľ ide o pestovanie.
Foto: Pixabay/skorchanov

Kedy zalievať mrkvu?

Semená mrkvy a naklíčené sadenice by mali mať primeranú vlhkosť. Najlepšie je polievať ich dvakrát týždenne, ak sezóna nie je príliš náročná na zrážky. Keď je mrkva väčšia, treba ju polievať častejšie – až štyrikrát týždenne.

Ako docieliť, aby mrkva prerástla do koreňov?

Hoci mrkva nemá pri pestovaní príliš zložité nároky, oplatí sa ju prihnojiť. V tomto prípade môžeme použiť hnojivo na hnojenie pôdy, ktoré obsahuje vápnik. Do zoznamu ošetrení by malo byť zahrnuté aj kyprenie pôdy medzi radmi. Po zasiatí mrkvy by ste sa mali postarať aj o odburinenie záhona. Vyššie uvedené ošetrenia a pravidelná zálievka spôsobia, že korienky budú pôsobivé a šťavnaté.

V závislosti od termínu sejby a odrody možno mrkvu zbierať od júna do októbra.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento rok jem reďkovky z vlastnej záhrady, nie z trhu. Termín sejby je za dverami

Prirodzené spôsoby, ako sa vysporiadať s davmi mravcov v záhrade. Už vám nebudú rušiť zaslúžený relax


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pestujete cesnak a cibuľu? Tieto ošetrenia sú najdôležitejšie

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miss Pop). Cibuľová zelenina je v našich domácich záhradách veľmi obľúbená. Nevyžaduje si veľa úsilia na to, aby sme…

Kocúrnik záhradný kvitne celé leto. Ideálne v záhone a na terase

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kocúrnik záhradný je univerzálna okrasná rastlina, ktorá sa dobre uplatní v záhrade aj na balkóne. Je skvelým…

Mravce a vošky Vám napádajú ovocné stromy. Tieto tri zložky sú záchranou

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/frank60). Máte problém s mravcami a voškami, ktoré vám ničia úrodu ovocných stromov? Ak chcete zabrániť útoku týchto škodcov…

Deformuje mach váš trávnik? Môžete ho odstrániť doma

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SingjaiStocker). Mach rastúci na trávniku nevyzerá esteticky, preto sa oplatí poznať účinné metódy jeho odstraňovania. Úloha je o to…

Tieto bylinky do záhrady si nevyžadujú veľa práce. Sú chutné, ľahko sa pestujú a odpudzujú komáre

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations). Ktoré bylinky do záhrady by ste mali vybrať, aby nevyžadovali veľa práce a rástli dlhé roky? Na rozdiel…

Auto Trendy

Zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať auto zaradený rýchlostný stupeň? Ktorý spôsob je lepší?

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Aký je správny spôsob parkovania vozidla? Je lepšie nechať auto zaradený rýchlostný stupeň alebo ručnú brzdu? Alebo na ručnej brzde aj na prevodovke?

Nový Opel Frontera bude mať štartovaciu cenu 24 000 €

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Opel oznamuje oficiálne ceny nového SUV Frontera. Nová generácia bude mať štartovaciu cenu 24 000 EUR.

Subaru chce do roku 2026 uviesť na trh 3 elektrické SUV.

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Subaru bude spolupracovať s Toyotou na vývoji troch nových SUV, ktoré budú uvedené na trh do roku 2026.

Bude to najdlhšia podmorská rýchlostná cesta na svete za 3 miliardy dolárov

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Je potrebné povedať, že Nóri poznajú svoju infraštruktúru. Veď osobitý reliéf terénu si vyžaduje, aby stavali mimoriadne náročné stavby. Jednou z nich je 27 kilometrov…

Autá sú čoraz drahšie a tie najlacnejšie by mohli zmiznúť z trhu. Alarmujúce správy

17.5.2024 Redakcia Auto trendy - Už v roku 2025 vstúpia do platnosti nové, prísnejšie emisné limity CO2, ktorým sa budú musieť prispôsobiť všetci výrobcovia automobilov pôsobiaci na trhoch Európskej únie.…

Tisíce nepredaných vozidiel Tesla stoja na bývalom vojenskom letisku

17.5.2024 Redakcia Auto trendy . Tesla vo svojej nemeckej továrni v Grünheide vyrába približne 6 000 áut týždenne, o ktoré v súčasnosti nie je dostatok záujemcov. Vozidlá preto končia v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov