7.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Ron Lach).
Pomocou smaženia, ako obľúbenej kuchynskej techniky, vytvoríme chutne chrumkavé jedlá. Niekedy je však predmetom sporov, ktoré vznikajú v dôsledku rozporu medzi zdravými návykmi a snahou ušetriť peniaze. Dá sa smažiť dvakrát na tom istom oleji? Odpoveď nie je jednoznačná, pretože treba zohľadniť rôzne faktory.

Foto: pexels.com/Ron Lach
Fritovanie môže byť drahé
Niektoré jedlá si vyžadujú veľa oleja. Šišky, čipsy alebo donuty si vyžadujú značné množstvo oleja, ktorý sa naleje do hrnca. Čo robiť s olejom po vyprážaní? Niektorí kuchári sa domnievajú, že jeho vyhodenie by bolo veľkým plytvaním. Aby sa ušetrili peniaze, končí tuk po vychladnutí v uzatvárateľných nádobách a skončí napríklad v chladničke. Ukazuje sa, že to nie je veľmi dobrý nápad.
Zhoršenie chuti
Môže sa olej na vyprážanie použiť viac ako raz? Hneď na začiatku treba poznamenať, že to môže negatívne ovplyvniť chuť nasledujúcich pokrmov. Najmä ak sú v oleji zvyšky predchádzajúcich pochúťok. Chute začnú prenikať a následné varenie sa stane nechutným. Ak chcete olej znovu použiť, prelejte ho cez sito, aby ste sa zbavili všetkých nečistôt.
Môžete na tom istom oleji smažiť dvakrát? Dôležitá podmienka
Dôležitejšou otázkou je zachovanie zásad zdravej prípravy potravín. Odborníci na výživu zdôrazňujú, že pri zahrievaní oleja môže dôjsť k nebezpečným chemickým reakciám. Nielenže olej stráca svoje vlastnosti, ale predovšetkým existuje vysoké riziko uvoľňovania karcinogénnych toxínov. Opätovné použitie takéhoto tuku mení jedlá na jed.
Tomu sa dá predísť dodržiavaním jedného dôležitého pravidla. Olej by nemal dosiahnuť a prekročiť svoj bod dymivosti (to je teplota, pri ktorej sa začína spaľovať). Vtedy dochádza k škodlivým reakciám. Treba brať do úvahy aj to, že pri každom použití sa tento strop a kvalita výrobku znižuje. Neodporúča sa používať ten istý olej viac ako tri, maximálne štyri razy.

Foto: shutterstock.com/Coryn
Čo treba urobiť s olejom po vyprážaní?
Likvidácia kuchynského odpadu môže byť problematická. Vylievate reflexívne použitý olej do umývadla alebo toalety? Takýmto spôsobom sa síce ľahko zbavíte nepotrebných zvyškov, ale je vysoká pravdepodobnosť, že tým spôsobite poruchu.
Vychladnutý, usadzujúci sa tuk obalí komponenty systému a zníži jeho priepustnosť. Oveľa efektívnejšie je uistiť sa, kde použitý olej likvidujete. Keď vychladne, prelejte ho do uzavretej nádoby (môže to byť fľaša alebo pohár) a celý ho vložte do kontajnera na zmesový odpad. Je tiež dobré zistiť, či zberný dvor vo vašom okolí prijíma kuchynský odpad a odovzdať ho priamo tam.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozpadajú sa vám zemiakové placky pri vyprážaní? Pridajte túto ingredienciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.