Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Nemecký recept je hitom medzi kuchármi. Je to dokonalá alternatíva uhorkového šalátu

3.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotosDo). Letná večera bez pridania čerstvého, záhradou voňajúceho šalátu akoby ani neexistovala. Mnohí kuchári počas letných mesiacov pripravujú obľúbenú uhorkový šalát, ktorý je už...

3.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotosDo).

Letná večera bez pridania čerstvého, záhradou voňajúceho šalátu akoby ani neexistovala. Mnohí kuchári počas letných mesiacov pripravujú obľúbenú uhorkový šalát, ktorý je už roky hitom na stoloch. Ako sa však ukazuje, podobný šalát môžeme pripraviť aj zo zeleniny, ktorá má teraz naozaj sezónu. Ako pripraviť cuketový šalát? Je taký chutný, že vás priatelia budú prosiť o recept.

Foto: shutterstock/FotosDo

Je cuketa zdravá zelenina?

Cuketa je jednou z tých druhov zeleniny, ktoré nám počas zimných dní chýbajú najviac. Preto keď príde vrchol sezóny tejto zeleniny, oplatí sa ju jesť do sýtosti. Dôležité je, že nám to prinesie mnoho zdravotných výhod.

Cuketa je bohatá na vitamíny a minerály, je zdrojom draslíka, horčíka a železa, ako aj vitamínov skupiny B a vitamínov A, C a K. S jej chuťou by sa preto mal spriateliť takmer každý. Túto zeleninu si obľúbili aj kuchári, ktorí oceňujú, že cuketa je vhodná nielen na konzumáciu v čerstvom stave po tepelnej úprave, ale aj v surovom stave alebo na spracovanie, najmä nakladanie alebo marinovanie.

Kedy nejesť cuketu?

Cuketa vďaka obsahu vitamínu C zlepšuje fungovanie imunitného systému a vďaka vitamínu A zlepšuje zrak. Zelenina vykazuje aj antioxidačné vlastnosti, čím pomáha bojovať proti nadmernému množstvu voľných radikálov.

Cuketa má navyše nízky glykemický index, takže sa odporúča najmä tým, ktorí majú inzulínovú rezistenciu alebo cukrovku. Ocenia ju aj ľudia s nadváhou alebo obezitou, ktorí držia redukčnú diétu.

Cuketu by ste však nemali jesť, ak trpíte hnačkou alebo máte problémy so žlčníkom či obličkami. Dôležité je tiež nejesť cuketu, keď má horkú chuť. Je to spôsobené prítomnosťou toxických látok v zelenine, ktoré nám môžu uškodiť aj vtedy, keď je cuketa uvarená.

Čo sa dá z cukety pripraviť?

Sezóna cukiet sa začína v auguste a trvá do konca leta. Takže už teraz si môžeme v obchodoch kúpiť prvú tohtoročnú zeleninu a vychutnať si jej sviežu chuť.

Kuchári si cenia cukety oveľa viac ako inú letnú zeleninu, pretože majú skutočné pole možností, pokiaľ ide o ich prípravu. Najobľúbenejším pokrmom pripraveným z tejto zeleniny je nepochybne lečo. Cuketa s inou zeleninou – paprikou, cibuľou, paradajkami, ale v niektorých verziách aj s klobásou – je v lete jednoznačne najobľúbenejším jedlom.

Dá sa z cukety pripraviť cuketový šalát?

Z tejto obľúbenej zeleniny sa dajú ľahko pripraviť aj chutné palacinky a trochu skúsenejší kuchári sa môžu pokúsiť pridať cuketu do cestovín. Radi ju tiež plníme mäsom alebo krúpami a často ju dávame na gril, aby sme si vychutnali jej grilovanú chuť.

Medzitým sa táto zelenina môže stať aj chutnou alternatívou šalátu na večeru. Ak vás už nudí chuť uhorkového šalátu, tento recept je dokonca ako stvorený pre vás. Z cukety sa totiž dá behom chvíľky pripraviť lahodný šalát. Pomôže vám k tomu osvedčený nemecký recept.

Cuketový šalát na večeru: recept

Lahodný cuketový šalát sa stal hitom kuchárov. Veď si ho môžete dochutiť podľa svojich predstáv a vytvoriť tak chutnú alternatívu k uhorkovému šalátu. Tu je návod, ako si pripraviť cuketový mištičkový šalát. Budeme potrebovať:

  • približne 500 g cukety
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • pol zväzku kôpru
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • pol lyžičky horčice

Spôsob prípravy:

  1. Zmiešajte jablčný ocot s cukrom a olivovým olejom
  2. Nakrájajte kôpor a cibuľu na kolieska
  3. Nakrájajte cuketu na tenké plátky
  4. Cuketu vložte do misy a ochuťte ju soľou a horčicou
  5. K cukete pridáme cibuľu, kôpor a roztlačený cesnak. Nakoniec cuketu zalejeme omáčkou a opäť dôkladne premiešame
  6. Nádobu pevne uzavrite alebo prikryte fóliou. Uchovávajte v chladničke

Ak sa nebojíte experimentovať, pridajte do šalátu opražené slnečnicové alebo tekvicové semienka, a ak máte radi trochu ostrejšie chute, skúste pridať chilli papričky.

Môžete tiež pridať inú zeleninu – paradajky, červenú repu alebo mrkvu. Výborný bude aj s pridaním fety alebo vyprážaných kociek tofu. V tomto prípade vás nič veľmi neobmedzuje. Stačí sa pohrať, kým nenájdete chuť, ktorá vám lahodí.

Súvisiace články:

Papriky v tejto verzii chutia ešte lepšie. Použite túto marinádu a budete počuť slová rozkoše

Urobte túto malinovú omáčku a vaša svokra bude očarená


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento ražný chlieb je absolútna pecka. Vždy sa podarí. Kľúčom je kvások 3/3/5

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1). Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu…

Talian ukázal, čo do fašírok pridáva. Tajomstvo je jedna zložka. „Ako od babičky“

18.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/italiasecrets/). Špagety sú nepochybne najobľúbenejším cestovinovým jedlom na svete. Základom je paradajková omáčka a cestoviny, no niekto pridáva aj…

Chrumkavé krídelká v najlepšej marináde. Ideálne na grilovanie a do rúry

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stepanek Photography). Grilované krídelká budú šťavnaté, jemné a plné chuti ako nikdy predtým. Kľúčom k úspechu je marináda, ktorá…

Cibuľa tak porastie ako blázon. Susedia sa budú pýtať, ako ste to dokázali.

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Inga Gedrovicha). Nič nás nepoteší viac ako zelenina, ktorú sme si dopestovali vo vlastnej záhrade. Máme ju priamo pod…

Recept na vafle vášho života. Výmena jednej ingrediencie z nich urobí tie najlepšie

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/baibaz). Recept na vafle ešte nikdy nebol taký chutný. Ako pripravíte vafle? Zrejme to vie každý, ale nie každý…

Auto Trendy

Volkswagen Golf dostane nové pohonné jednotky PHEV

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen Golf je teraz k dispozícii s dvoma novými motormi PHEV. Výkonnejší z nich, ktorý sa nachádza v modeli Golf GTE, dosahuje výkon 272 k.

Zbohom, Jaguar F-Pace! SUV dostáva špeciálnu edíciu na konci kariéry

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Jaguar F-Pace sa blíži ku koncu svojej kariéry a britský výrobca pripravil špeciálnu edíciu svojho vôbec prvého SUV.

Nový Bentley Continental GT bude používať hybridný motor V8 s výkonom 780 koní

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Bentley zverejnila prvé oficiálne obrázky a informácie o novej generácii modelu Continental GT. Model dostane nový hybridný motor V8 s výkonom viac ako 780…

Spoločnosť Alpine sa pohrala s vozidlom Renault Rafale, výsledkom čoho je hybrid s pohonom všetkých kolies s výkonom 300 koní

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Renault predstavil nový Rafale E-Tech 4×4 s výkonom 300 koní. Nová verzia dokáže na jedno nabitie prejsť v čisto elektrickom režime až 100 km.

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude od roku

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold prvému víťazstvu talianskej značky v pretekoch…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov