Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tento ražný chlieb je absolútna pecka. Vždy sa podarí. Kľúčom je kvások 3/3/5

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1). Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť...

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1).

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť si doma ražný chlieb je hračka a jeho chuť a vôňa sú také lákavé, že sa vám zbiehajú slinky. Kľúčom k úspechu je tu kvások.

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece
Foto: shutterstock.com/beats1

Mnohí ľudia sa zhodnú na tom, že domáci chlieb chutí oveľa lepšie ako chlieb z pekárne. Okrem toho vydrží dlhšie čerstvý, je zdravší a presne viete, čo sa v ňom nachádza. Ražný chlieb sa vyrába z ražnej múky a ražného kvásku, niekedy s pridaním droždia. Práve kvások je tu kľúčový, ale jeho príprava je jednoduchšia, ako by ste si mysleli. Práve s kváskom sa oplatí začať, pretože musí chvíľu fungovať.

Ako piecť chlieb z ražnej múky? Zapamätajte si toto pravidlo

Kvások je zodpovedný nielen za lákavú vôňu a chuť chleba, ale aj za jeho vykysnutie v peci a neskôr za jeho vyššiu trvanlivosť. Počas procesu fermentácie múky sa vytvárajú kultúry baktérií a kvasiniek. Pri domácej príprave kvásku je dôležitá trocha trpezlivosti, pretože všetko trvá 5 dní. Samotný recept je našťastie ľahko zapamätateľný. Stačí si zapísať pravidlo 3/3/5, t. j. 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody počas 5 dní.

Ako si doma pripraviť ražný chlieb? Začnite s kváskom a budete mať všetko pripravené

Na začiatok si pripravte sklenenú nádobu. Ráno do nej vložte spomínané 3 polievkové lyžice ražnej múky a 3 polievkové lyžice prevarenej vlažnej vody. Premiešajte drevenou lyžicou, nádobu zakryte gázou, papierovou utierkou alebo handričkou, zaistite gumičkou a odložte na tienisté a teplé miesto. Po 12 hodinách kvások opäť premiešajte. Ráno na druhý deň pridajte do kvásku 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody, opäť premiešajte a zakryte.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní. Posledný deň by mal byť kvások hotový, takže by mal mať mierne kyslastú a vínnu vôňu a jasne viditeľné bublinky.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní.
Foto: shutterstock.com/evgeniarusinova

Domáci ražný chlieb – potrebné ingrediencie:

Na prípravu cesta je najlepšie pristúpiť ráno, pretože bude potrebovať niekoľko hodín na vykysnutie.

  • 600 g celozrnnej ražnej múky,
  • 2 šálky vlažnej vody,
  • 150 g ražného kvásku,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička soli,
  • hrsť semien, napr. slnečnicových.

Do veľkej misy preosejte múku a soľ. Postupne prilievajte vlažnú vodu a stále miešajte, najlepšie drevenou lyžicou. Potom pridajte kvások a miešajte, kým sa nespojí. Misku prikryte utierkou a odložte na teplé a tienisté miesto približne na 4 – 5 hodín. Misa by mala byť veľká; cesto môže výrazne zväčšiť svoj objem. Keď cesto vykysne, preložte ho do formy, najlepšie do formy na ovocný bochník, vyloženej papierom na pečenie a vymastenej olejom. Posypte semienkami. Odstavíme a necháme kysnúť približne 45-60 minút. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Vložte vykysnutý chlieb a pečte približne 1 hodinu. Na konci pečenia cesto skontrolujte pomocou tyčinky. Nakoniec cesto vyberte z formy a odložte ho vychladnúť. Ak máte chuť, hlasujte v našej ankete nižšie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke

Tento cuketový chlieb je hitom. Je zdravší a chutnejší ako tradičný chlieb


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dávate tanier pod strúhadlo? Robíte to zle. Ukázala lepší spôsob. „To som netušila“

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Ako správne používať strúhadlo bez toho, aby ste zvyšovali neporiadok okolo seba? Áno, ukázalo sa, že aj…

Ľudia ich zneužívajú rôznymi spôsobmi. Nevedia, že si tým škodia. Ako vytiahnuť kliešťa?

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mirko Graul). Invázia kliešťov je v plnom prúde. Keď už nejakého chytíme a podarí sa mu do nás zahryznúť,…

Začnite ich jesť na raňajky a sledujte, ako z vás budú kilá padať. Sú to skvelé spaľovače tukov

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DronG). Hoci jedlo samo o sebe tuk nespáli, existujú produkty, ktoré možno označiť za "spaľovače" tuku. Pomáhajú vám totiž…

Chcete znížiť svoj účet za vodu? Dajte ju do nádržky

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/EL BANCO04). Účty za vodu nás môžu svojou výškou negatívne prekvapiť. Vtedy hľadáme spôsoby, ako ich účinne znížiť. Jednou…

Jeden z najhorších suvenírov z dovolenky. Parazit sa nepozorovane dostane do kufrov

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavel Krasensky). Milujú byť medzi ľuďmi, aj keď bez vzájomnosti. Ploštice môžu vziať všetku radosť z cestovania - o…

Auto Trendy

Ako často sa mení olej v automatickej prevodovke. A koľko stojí výmena

16.6.2024 Redakcia Auto trendy - Tí, ktorí jazdia v aute s automatickou prevodovkou, by mali prevodovke venovať zvýšenú pozornosť. Po určitom počte kilometrov je totiž potrebné vymeniť olej, ktorý maže…

Facelift BMW radu 2 a M2 - výkonný model teraz ponúka 480 koní

16.6.2024 Redakcia Auto trendy . BMW predstavilo aktualizácie modelov radu 2 Coupe a M2. Oba modely dostanú najnovšie technológie a drobné kozmetické zmeny, zatiaľ čo M2 dostane ešte vyšší výkon.

Mona 03 je úplne nový dizajn. Cena je smiešna - niečo cez 12 900 eur.

16.6.2024 Redakcia Auto trendy - Mona 03 je ďalším čínskym elektrickým vozidlom, ktoré chce zmeniť situáciu na trhu. Vyniká krásnymi líniami, veľkým dojazdom na jedno nabitie a predovšetkým skvelou cenou.…

Luxusné SUV európskej značky s čínskou technológiou. Teraz budú "super hybridné"

15.6.2024 Redakcia Auto trendy . Jaguar Land Rover sa po Renaulte, Volkswagene alebo Audi pridáva k výrobcom, ktorí siahajú po čínskych technológiách. Jeho SUV dostanú platformy Exeed ako výsledok dohody…

Spoločnosť BYD v Európe zarába na jednom aute tisíce eur. Aké vysoké by mali byť nové clá?

15.6.2024 Redakcia Auto trendy - Navrhované clá Európskej komisie zmenia pre čínske spoločnosti len málo? Zo správy Rhodium Group vyplýva, že BYD v súčasnosti zarába na jednom predanom aute v…

Zrekonštruované ikonické japonské SUV je pripravené zaútočiť na svojich konkurentov.

15.6.2024 Redakcia Auto trendy - Japonský výrobca Suzuki už v Európe zbiera prvé objednávky na modernizované SUV, ktoré je jednoznačne najpredávanejším modelom značky. Všetko je pripravené na to, aby Vitara…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov