Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Chráňte svoje srdce. Viete, kedy máte jesť, aby ste znížili hladinu cukru, krvný tlak či cholesterol?

30.10.2022 - Hladina cukru v krvi, krvný tlak a hladina cholesterolu sú rozhodujúce pre kardiovaskulárne zdravie.

Choroby obehovej sústavy majú na Slovensku prvenstvo v príčinách úmrtí. Ak sa chcete vyhnúť ochoreniu srdca existuje niekoľko spôsobov, ako môžete znížiť riziko.

Úprava hodnôt určitých kardiometabolických rizikových faktorov, ako je hladina cukru v krvi, krvný tlak a lipidy s nízkou hustotou (LDL), môže výrazne znížiť vaše riziko.

Odborníci zároveň zistili, že zlepšenie v uvedených oblastiach môžete zaznamenať, ak budete jesť v určitom čase, informuje portál BestLife.

Hladina cukru v krvi, krvný tlak a hladina cholesterolu sú rozhodujúce pre kardiovaskulárne zdravie

„Tabuľkový“ krvný tlak a nízka hladina LDL cholesterolu sú dva dobre známe spôsoby, ako znížiť riziko srdcových ochorení.

Dokonca aj hladina cukru v krvi môže mať významný vplyv na zdravie vášho srdca. „V priebehu času môže vysoká hladina cukru v krvi poškodiť krvné cievy a nervy, ktoré ovládajú vaše srdce,“ vysvetľuje americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Okrem pravidelného cvičenia a konzumovania stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, zdravé tuky a chudé bielkoviny odborníci tvrdia, že existuje ešte jeden spôsob, ako môžete tieto rizikové faktory držať pod kontrolou.

Je ním raňajkovanie a následne ďalšie prijímanie jedla v určitú hodinu. Jedným ťahom teda zlepšíte hladinu cukru v krvi, krvný tlak a cholesterol.

raňajky, cyklus
Vyskúšajte 10-hodinový cyklus.
Zdroj: Pixabay/the5th

10-hodinový cyklus

Jedenie v určitú dennú dobu môže totiž znížiť kardiometabolické rizikové faktory.

Podľa dvoch nových štúdií publikovaných v časopise Cell Metabolism to, ako vaše telo zareaguje určuje nielen to čo jete, ale aj v akom čase a časovom rozmedzí. Štúdie totiž zistili, že jedenie počas 10-hodinového cyklu vám okrem iných výhod môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi, krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Jedna z dvoch štúdií sa zamerala na skupinu 137 hasičov, ktorí pracovali v 24-hodinových zmenách. Počas 12 týždňov sa hasiči riadili buď časovo obmedzeným stravovacím plánom (TRE) „bez toho, aby sa zjavne pokúšali obmedziť príjem energie“, alebo sa riadili svojim obvyklým stravovacím plánom.

Aby sa najedli v priebehu 10 hodín, väčšina účastníkov štúdie, ktorí uskutočňovali časovo obmedzený stravovací plán, posunula raňajky o jednu až dve hodiny. Večeru následne tiež posunuli o jednu až dve hodiny. Ak teda raňajkovali o 9.00 h, večerali 19.00 h.

Výskumníci zistili, že časovo obmedzený stravovací plán je uskutočniteľný a môže zlepšiť kardiometabolické zdravie, najmä u jedincov so zvýšeným rizikom.

Stravovací plán vám tiež môže pomôcť schudnúť, tvrdia vedci. Okrem zníženia kardiometabolických rizikových faktorov, jedenie v 10-hodinovom rozmedzí totiž pomohlo účastníkom štúdie aj viac schudnúť. Pretože jedenie v neskoršiu hodinu zvyšuje hlad. Zároveň telo udržiava viac tuku, čo zvyšuje riziko obezity.

Zdroj úvodnej foto: Pixabay/Pexels


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Obohatí chuť mäsa a zeleniny. Nikto však nehovorí o tom, že nám v tichosti pridáva kilá.

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Skitterphoto). Grilované mäso alebo zeleninu si nevieme predstaviť bez toho, aby sme ich najprv marinovali. To im dodá chuť…

V miske si namočím vločky a nanesiem ich na nechty. Po 20 minútach zabudnem na praskajúcu kožičku okolo nich

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natali Sam). Každý z nás chce mať pekné a upravené ruky. Zdanlivo jednoduchá starostlivosť o ne je často vystavená…

Koľko kávy by ste mali vypiť, aby ste schudli? Vedci zistili, aká dávka „vypína priberanie“

02.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/viktoria alipatova). Ovplyvňuje káva našu váhu? Vedci analyzovali, aká dávka by stačila na spomalenie priberania. Navyše ani pridanie mlieka…

Spíte v tejto polohe radi? Odborníci varujú, že si tým veľmi škodíte

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Je to pohodlná poloha na spánok, ale nie je to dobrá pre naše telo. A hoci si mnohí…

Káva s doplnkom na spaľovanie tukov a dobrú funkciu srdca. Dávajte si však pozor, aby ste to nepreháňali

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Jason Villanueva/Bojsha). Ráno začínané šálkou obľúbenej kávy je pre mnohých takmer rituálom. Slováci do tohto nápoja čoraz častejšie pridávajú…

Auto Trendy

Svieti kontrolka airbagu? Čo robiť v tejto situácii

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Airbagy sú základnou bezpečnostnou súčasťou automobilov na celom svete, ale môžu aj zlyhať. Tu nájdete informácie o tom, čo robiť, ak svieti kontrolka airbagu.

Najrýchlejšie SUV na svete nevyzerá tak, ako si myslíte. Nie je to Lamborghini ani Ferrari

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Najrýchlejšie SUV na svete musí mať na kapote talianske logo? Preto budete skutočne prekvapení, keď spoznáte držiteľa tohto vavrínu. Nie je to totiž ani Ferrari,…

Majú Číňania obrovský priestor pre sankčné clá? Táto analýza si nerobí ilúzie

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Európska komisia sa blíži k ukončeniu vyšetrovania subvencovania čínskych výrobcov zo strany tamojšej vlády. Podľa správy agentúry Reuters aj v prípade, že budú v Európe…

Nočná záblesk nad Ukrajinou. Obyvatelia majú teóriu

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Silný modrý záblesk nad juhovýchodnou Ukrajinou, viditeľný aj za ruskou hranicou, znepokojil obyvateľov. Niektorým z nich sa podarilo záhadný "výbuch" svetla zachytiť na nahrávkach. Svedkovia…

Testovaná batéria Polestar, ktorá sa nabije z 10 % na 80 % za 10 minút

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Polestar testovala superrýchle nabíjanie batérie, ktorá sa dokáže nabiť z 10 na 80 % len za 10 minút. Švédi spolupracujú s výrobcom batérií StoreDot.

Zem pohltila časť diaľnice. Desiatky mŕtvych

2.5.2024 Redakcia Auto trendy - Najmenej 48 ľudí prišlo o život pri nehode na diaľnici v južnej Číne. Ďalších 30 osôb je zranených. K tragédii došlo v stredu ráno, keď…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov