19.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nynsu).
Nemáte stroj na výrobu zmrzliny? Nevadí! Stačí mixér, pár ingrediencií a chuť na niečo studené. Pripravte si zdravú zmrzlinu z banánov a jahôd alebo klasickú krémovú vanilkovú zmrzlinu zo žĺtkov a smotany. Chutné, domáce a bez chemikálií! Je to naozaj jednoduchšie, ako si myslíte!

Foto: shutterstock/nynsu
Jedna lyžica a ste stratení. Domáce zmrzliny, ktoré sú návykové
Domáce zmrzliny sú splnením snov každého labužníka, ktorý chce vedieť, čo vlastne dáva do misy. Bez podivných prísad, bez písmen „E“ v zložení – ale s plnou chuťou a spokojnosťou, že si ich vyrobili sami. A čo je najlepšie – vôbec nemusíte mať stroj na zmrzlinu!
Stačia dobré ingrediencie, mixér a trochu trpezlivosti. Môžete to skrátiť a zmiešať zmrazený banán s jahodami alebo arašidovým maslom – a voilà, máme fit sorbet alebo aj krémovú banánovú zmrzlinu.
Môžete sa tiež zahrať na zmrzlinára a pripraviť klasickú, krémovú zmrzlinu zo žĺtkov a smotany – ako z najlepšej cukrárne.
Nižšie nájdete niekoľko receptov na zmrzlinu – zdravú, rýchlu a klasickú.
Zdravá a rýchla zmrzlina
1. Banánovo-jahodová zmrzlina
- 2 zrelé banány – nakrájané a zmrazené
- 1 pohár mrazených jahôd (môžete ich vopred nakrájať na polovice)
- niekoľko lyžíc jogurtu

Foto: shutterstock/Anna Lohachova
Všetko rozmixujeme do hladka a hotovo. Jahody môžete nahradiť mrazenými čučoriedkami, malinami, čerešňami, broskyňami alebo marhúľami.
2. Banánovo-orechová zmrzlina
- 2 zrelé banány, nakrájané a zmrazené
- 1 lyžica arašidového masla 100 percent orechov, z arašidov alebo lieskových orechov
- niekoľko lyžíc rastlinného alebo kravského mlieka na mixovanie
- voliteľne – niekoľko datlí
Všetko rozmixujeme na hladkú hmotu. V závislosti od toho, z akých orechov je arašidové maslo, takú chuť bude mať aj zmrzlina. Pridaním datlí získame aj jemne karamelovú chuť. Zmrzlinu môžeme poliaž aj čokoládou. Rozmixujeme. Hotové za 2 minúty! Chuť pripomína karamelovú zmrzlinu.
3. Mango zmrzlina s jogurtom
- 1 zrelé mango alebo pohár mrazeného manga
- pol pohára hustého gréckeho jogurtu
- 1 lyžica medu (voliteľné)
Všetko spolu zmiešame a hotovo!
Skutočná zmrzlina ako z cukrárne
Klasická vanilková zmrzlina:
- 4 žĺtky
- 100 g cukru
- 250 ml mlieka
- 250 ml smotany 30 percent
- 1 vanilkový struk alebo 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Foto: shutterstock/Julie Style
Spôsob prípravy:
- Zohrejte mlieko so smotanou a vanilkou.
- V samostatnej miske potom vyšľahajte žĺtky s cukrom, pomaly prilievajte teplé mlieko a neustále miešajte. Varte na malom ohni, kým hmota nezhustne (nesmie sa variť!).
- Nechajte vychladnúť a vložte potom do chladničky na niekoľko hodín.
Čokoládová zmrzlina:
Postupujte ako vyššie, namiesto vanilky pridajte 100 g horkej čokolády rozpustenej v teplom mlieku. Mňam!
Kávová zmrzlina:
Postupujte ako pri vanilkovej zmrzline, ale do mlieka pridajte 2 lyžice rozpustnej kávy alebo uvarte silné espresso a pridajte ho do zmesi pred chladením.
Jahodová zmrzlina (z vaječných žĺtkov a smotany):
- 300 g čerstvých alebo rozmrazených jahôd
- 4 vaječné žĺtky
- 80 g cukru
- 200 ml mlieka
- 200 ml smotany 30 percent
- šťava z polovice citróna
Spôsob prípravy:
- Umyjte jahody a rozmixujte ich potom s citrónovou šťavou na pyré.
- Zohrejte mlieko a smotanu.
- V samostatnej miske potom vyšľahajte žĺtky s cukrom, nalejte do nich teplé mlieko so smotanou, zohrievajte, kým nezhustne (nechajte vrieť!).
- Nechajte potom vychladnúť, pridajte jahodovú penu a dôkladne premiešajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bostonský cheesecake s bielou čokoládou a salkom. Je taký krémový, že sa rozplýva v ústach
Sladký dezert na víkend. Osvedčený recept s jahodami
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.