Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Je vaše krehké cesto tvrdé ako skala? Je viac než isté, že robíte túto chybu.

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (). Krehké cesto je skvelou a chutnou základňou mnohých pečív. Je rýchle a jednoduché na prípravu, ale len pod jednou podmienkou – musíte poznať pravidlá....

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe ().

Krehké cesto je skvelou a chutnou základňou mnohých pečív. Je rýchle a jednoduché na prípravu, ale len pod jednou podmienkou – musíte poznať pravidlá. Prečo je krehké cesto tvrdé? Na vine môže byť častá chyba.

Foto: shutterstock/RayParn

História krehkého cesta siaha až do francúzskej kuchyne, kde pod názvami pâte brisée, sucrée a sablée získalo status kulinárskej klasiky. Odtiaľ sa dostalo do receptov na domáce jablkové koláče, mazurky a tarty a už roky nezmizlo z rodinných stolov. Jednoduché ingrediencie, rýchla príprava, ale výsledok niekedy sklame. Malo byť krehké a jemné, ale vyšlo tvrdé ako suchár? Prezradíme vám niekoľko trikov, ktoré vám pomôžu zvládnuť recept na jednotku. Nabudúce sa cesto nielen podarí, ale bude sa doslova rozpúšťať na jazyku.

Ako zabrániť tomu, aby krehké cesto nebolo tvrdé? Dávajte pozor na častú chybu

Krehké cesto by malo byť jemne chrumkavé. Stačí však pár drobných chýb a z rúry vyjde pečivo, ktoré neteší a nedá sa krájať. Najčastejšia chyba? Príliš dlhé miesenie.

  • Keď tuk začne topiť pod vplyvom tepla rúk a múka začne absorbovať vlhkosť, aktivuje sa glutén. Ten istý, ktorý dodáva chlebu pružnosť, je v krehkom ceste ako nepozvaný hosť.

Ďalšou chybou je použitie celých vajec.

  • Bielok pôsobí ako prírodné lepidlo, vďaka čomu cesto stráca krehkosť a stáva sa tvrdým.

Omnoho lepšie sa osvedčia samotné žĺtky a trocha smotany, vďaka čomu bude výsledok jemnejší.

Ako pripraviť perfektné krehké cesto? Treba k nemu pristupovať trpezlivo

Pri príprave tohto druhu cesta je dôležité predovšetkým chladná hlava, rýchle ruky a znalosť pomerov. Krátky zoznam ingrediencií môže vyvolávať dojem, že všetko pôjde hladko, ale celé kúzlo spočíva v spôsobe ich kombinovania. Hľadáte ideálny recept? Nižšie nájdete recept na klasické krehké cesto, ktoré sa hodí ako základ pre rôzne pečivo.

Ako pripraviť perfektné krehké cesto?
Foto: shutterstock/RESTOCK images

Na veľkú formu s priemerom 26–28 cm budete potrebovať:

  • 200 g studeného masla
  • 300 g pšeničnej múky
  • 100 g práškového cukru
  • lyžicu kyslej smotany
  • 2 žĺtky
  • štipku soli
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu

Spôsob prípravy:

Najskôr všetky ingrediencie vychlaďte. Maslo, žĺtky, smotanu a dokonca aj múku môžete na štvrť hodiny vložiť do chladničky. To je prvý krok k úspechu.

  1. Maslo zmiešajte s múkou a práškovým cukrom tak, aby zmes pripomínala konzistenciu mokrého piesku. Môžete to urobiť nožom, sekáčikom alebo všetko vložiť do kuchynského robota.
  2. Keď dosiahnete správnu konzistenciu, pridajte žĺtky, smotanu, vanilkový extrakt a štipku soli. Všetko krátko a dôrazne premiešajte, len aby sa ingrediencie spojili. S cestom sa nezaoberajte príliš dlho, stačí, keď vytvoríte kompaktnú guľu.
  3. Teraz je čas na odpočinok – guľu zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Potrebuje minimálne hodinu, ale najlepšie je nechať ju odpočívať celú noc.
  4. Po vychladení cesto vyvaľkajte medzi dvoma listami papiera na pečenie. Vďaka tomu nebudete musieť posýpať múkou a vyhnete sa riziku, že bude tvrdé. Vysteľte ním formu, jemne popichajte vidličkou a znovu vložte do chladničky, tentoraz len na štvrť hodiny.
  5. Rúru predhrejte na 190-200 stupňov. Na cesto položte papier a položte naň niečo ťažké, napr. fazuľu alebo ryžu. Pečte 15-20. Keď sa cesto zapečie, vyberte ho, nechajte vychladnúť a je hotové.

Keď cesto vychladne, môžete popustiť uzdu fantázii. Na vrch naneste pudingovú krémovú polevu s ovocím, čokoládovú ganache, tvarohovú zmes alebo šťavnaté jablká so škoricou. Hodí sa rovnako dobre v sladkej verzii, ako aj v slanej so zeleninou, syrom alebo hubami. Je to základ, ktorý čaká na vaše nápady a nikdy nesklame.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na obyčajné cesto na pirohy. Ak pridáte tieto ingrediencie, bude mäkké, pružné a neskutočne chutné

Raňajky ako v parížskej kaviarni. Citrusová vôňa, zlatistá farba


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nemusíte vyhodiť pripálený hrniec. Takto ho dokonale vyčistíte!

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/SrideeStudio). Pripálený hrniec vyzerá ako kandidát na smetisko? Neponáhľajte sa s jeho vyhodením! Máme pre vás overené triky, ktoré…

Zlepšenie dosahu Wi-Fi. Tento trik funguje lepšie, než by ste čakali!

16.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elnur). Ak máte problém so slabým signálom z routera – napríklad v určitej miestnosti v dome – mali by…

Seniori, hľadajte v akciách a cestujte pravidelne. Váš mozog vám poďakuje!

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Chcete si udržať bystrú myseľ aj v pokročilom veku? Vedci odhalili, že kombinácia zdravej stravy bohatej na…

Liptovská Mara: Slovenský raj na leto. Malebná, pokojná a bez davov turistov

16.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marek M). Na skok od Tatier, priamo v srdci Liptova, sa nachádza jedna z najkrajších vodných plôch Slovenska –…

Koľko vajec môžete zjesť týždenne? Vedci to overili. „Znižujú riziko srdcových chorôb.“

16.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kaspars Grinvalds). Najnovší vedecký výskum stavia vajcia do úplne nového svetla. Podľa zistení môže pravidelná konzumácia vajec výrazne znížiť…

Auto Trendy

USS Nimitz mení kurz: Americká úderná skupina smeruje na Blízky východ

17.06.2025, Redakcia Auto trendy Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že lietadlová loď USS Nimitz mení kurz a smeruje na Blízky východ. Rozhodnutie padlo v dôsledku „operačnej núdze“, ktorá si vyžiadala okamžitý…

Nehoda s prekvapením: Súčiastky munície v jednom z havarovaných áut

12.06.2025, Redakcia Auto trendy Dramatická nehoda na ceste I/11 pri Mostoch u Jablunkova spôsobila popoludní nielen dopravný kolaps, ale aj nečakané bezpečnostné riziko. Po zrážke viacerých vozidiel sa ukázalo, že…

Vodopád z budovy: Blesky a povodne zabili najmenej 5 ľudí!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy - Zo strechy budovy sa lial skutočný vodopád, voda odnášala autá. To je výsledok mohutných prívalových dažďov, ktoré prešli cez severovýchodnú časť Spojených štátov a priniesli…

Žltá kontrolka DPF sa rozsvietila? Nikdy nezastavuj motor!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy . Keď sa v aute rozsvieti žltá kontrolka s ikonkou DPF, väčšina vodičov v prvom momente chce zastaviť vozidlo. To je však veľká chyba! Táto kontrolka…

Ničíš si batériu v mobile? Týchto 7 chýb robí každý druhý!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy - Mnohí robia pri nabíjaní svojho smartfónu chyby – a tak si ničia batériu. Povieme ti, ako sa správne starať o tvoj mobil. Bohužiaľ, nie všetky…

Bezpečnostný pás pre tehotné: Ako sa správne pripútať a chrániť bábätko v aute

16.06.2025, Redakcia Auto trendy O tom, že tehotná žena by mala byť počas jazdy autom vždy pripútaná, netreba diskutovať. Štatistiky totiž hovoria jasne – až 70 % úrazov počas tehotenstva…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov