16.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kaspars Grinvalds).
Najnovší vedecký výskum stavia vajcia do úplne nového svetla. Podľa zistení môže pravidelná konzumácia vajec výrazne znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení u starších ľudí. Odborníci pripomínajú ich bohatú nutričnú hodnotu a vyvracajú obavy z vplyvu na hladinu cholesterolu.

Foto: shutterstock/Kaspars Grinvalds
Vajcia a zdravie srdca
Pravidelné zaradenie vajec do jedálnička má podľa vedcov pozitívny vplyv na zdravie srdca. Pri analýze stravovacích návykov starších osôb zistili, že konzumácia vajec jeden až šesťkrát týždenne súvisí s výrazným znížením rizika predčasného úmrtia v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení.
Záver je jednoznačný – mali o 29 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a o 17 % nižšie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny v porovnaní s účastníkmi, ktorí vajcia jedli nikdy alebo len zriedka..
„Na rozdiel od predchádzajúcich obáv vajcia významne neprispievajú k zvýšeniu hladiny cholesterolu v tele, a v niektorých prípadoch ju dokonca môžu zlepšiť“
– zdôrazňuje Dr. Matthias Riedl, odborník na výživu.
Zároveň dodáva, že strava by mala byť založená predovšetkým na rastlinných produktoch, najmä zelenine, vláknine a zdravých tukoch.
Staré odporúčania už neplatia
Ešte pred niekoľkými rokmi dietológovia varovali pred nadmernou konzumáciou vajec a odporúčali obmedziť ich na jedno týždenne. Dnes sa tieto odporúčania javia ako zastarané a vedci upozorňujú na zdravotné prínosy primeranej konzumácie vajec. Treba si však uvedomiť, že predchádzajúce smernice súviseli aj s environmentálnymi otázkami a postojom k chovu hydiny.
Výživová hodnota vajec
Vajcia sú zásobárňou živín, ktoré podporujú zdravie srdca a mozgu. Cholín, ktorého je vo vajciach dostatok, má priamy vplyv na kognitívne funkcie, podporuje pamäť a sústredenie, čo z nich robí ideálnu voľbu na raňajky. Okrem toho vajcia poskytujú kvalitné bielkoviny a vitamíny A, D, E a K, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní celkového zdravia organizmu.

Foto: shutterstock/New Africa
Tipy na zdravé raňajky
Omeleta z vajec a tvarohu je výborným spôsobom, ako začať deň. Spojenie ľahko stráviteľných bielkovín s výživovými hodnotami tvarohu odporúčajú dietológovia ako zdravú a sýtu voľbu.
Praženica s čerstvou pažítkou je ďalšou možnosťou plnohodnotného jedla. Pažítka, ktorá je zdrojom vitamínu C a antioxidantov, podporuje prirodzenú imunitu. V kombinácii s vajcami sa toto jedlo stáva komplexným balíkom látok nevyhnutných pre zdravé srdce a správny metabolizmus.

Foto: shutterstock/MgPL
Niet pochýb o tom, že vajcia si nezaslúžia zlú povesť, ktorú si v dietetike v priebehu rokov získali. Ak sú správne zaradené do jedálnička, môžu byť nielen chutnou, ale predovšetkým zdravou zložkou denného jedálnička. Potešenie z ich jedenia sa dá spojiť s benefitmi pre telo – stačí trochu kulinárskej kreativity a nutričného povedomia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vysoký cholesterol? Tieto návyky po 17:00 nepomáhajú. Odborníčka poukazuje na štyri chyby
Zabudnutá kaša sa vracia do módy. Pomáha pri vysokom tlaku a problémoch s hmotnosťou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.