4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).
Na jeseň vyťahujeme recepty, ktoré nám pripravia teplé a sýte obedy alebo večere. Ja si každý rok spomínam na polievku, ktorú mi varila moja prababička. Vždy do nej pridávala zmes mäsa, aby mala hlbokú a výraznú chuť. Dodnes si pamätám, aká bola výborná.
Kapustová polievka je jedlo, ktoré nielen zahreje, ale aj zasýti, takže je ideálnou voľbou na chladnejšie dni. Tento recept koluje v našej rodine už po celé generácie a siaha až k mojej prababičke. Práve ona vytvorila tento recept, v ktorom každá ingrediencia zohráva kľúčovú úlohu a vytvára sýtu a chutnú polievku. Je to jedno z tých jedál, ktoré nielen naplní bruchá, ale aj zahreje zvnútra aj v tých najchladnejších dňoch.
Kľúčovým prvkom tejto kapustovej polievky je zmes mäsa, ktorá jej dodáva hlbokú a bohatú chuť. Prababička vždy používala tri ingrediencie: rebierka, údenú slaninu a domácu klobásu. Práve táto kombinácia dodáva kapustovej polievke jedinečnú intenzitu. Každá ingrediencia prináša do polievky niečo iné – rebrá dodávajú polievke bohatú štruktúru, slanina jemnú údenosť a klobása intenzívne obohacuje chuť celku.
Recept na kapustovú polievku s rebrami
Ingrediencie:
- 2 l vývaru,
- 1 kg rebier,
- 200 g údenej slaniny,
- 200 g domácej klobásy,
- 2 veľké mrkvy,
- kúsok zeleru
- petržlen,
- 6 bobkových listov,
- 7 guľôčok nového korenia,
- 2 cibule,
- 5 zemiakov,
- 200 g kyslej kapusty,
- 2 lyžice oleja,
- pol čajovej lyžičky rasce,
- soľ a korenie,
- 100 g sušených húb.
Spôsob prípravy:
- Mäso vložte do hrnca a zalejte vývarom. Postavte na stredný oheň a priveďte do varu.
- Huby nechajte namočené, potom ich sceďte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Mrkvu, zeler a petržlen ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Všetko pridajte k rebrám na varenie. Nakoniec pridajte nové korenie a bobkový list.
- Ošúpte a nakrájajte cibuľu a zemiaky. Slaninu nakrájajte na kocky. Cibuľu a slaninu opečte na rozpálenom tuku. Potom všetko spolu so zemiakmi vložte do hrnca, v ktorom sa už varili ostatné prísady.
- Ak je to potrebné, kyslú kapustu jemne prepláchnite pod studenou vodou. Potom ju nakrájajte a osmažte na oleji. Keď sú zemiaky mäkké, vložte ju k ostatným surovinám.
- Nakoniec podľa chuti okoreňte, pridajte huby a varte približne 20 minút. Túto polievku podávajte s chlebom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už nerobím lečo ani guláš. Hodím to do hrnca, zalejem vývarom a večera na tri dni je hotová
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.