13.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jim Polakis).
Extra panenský olivový olej je jedným z najzdravších rastlinných tukov na svete. Má pozitívne účinky na náš organizmus, najmä na kardiovaskulárny systém. Pomáha olivový olej pri chudnutí? Výskum naznačuje, že áno.
Extra panenský olivový olej sa vyrába mechanickým procesom a nie je rafinovaný.
- Vďaka tomu si zachováva všetky svoje výživové vlastnosti. Je zdrojom omega-3 a omega-6 a vitamínov A, E, D a K.
Reguluje tráviace procesy a prispieva k normalizácii krvného tlaku, preto sa ho oplatí mať v kuchyni. Tým sa však jeho výhody nekončia. Je ideálny pre dve skupiny ľudí – obéznych a diabetikov.
Pomáha olivový olej schudnúť? Stačia tri polievkové lyžice
Produkt je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny. Tvoria približne 75 percent objemu. Doktor Howard E. LeWine pre health.harvard.edu uviedol, že olivový olej znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a pomáha znižovať „zlý“ LDL cholesterol.
Naproti tomu štúdia, ktorú uskutočnil Inštitút výživy Carapelli v spolupráci s univerzitami v Miláne, Perugii, Padove a Neapole, zistila, že:
- Extra panenský olivový olej s vysokým obsahom polyfenolov je spojený so zdravším metabolickým profilom.
- Bojuje proti zápalovým ochoreniam, pomáha znižovať telesnú hmotnosť a znižuje hladinu glukózy v krvi.
- Znižuje tak riziko vzniku cukrovky.
Odporúčaná denná dávka výrobku sú 3 polievkové lyžice.
Aké sú výhody každodenného pitia olivového oleja? Riziko ochorenia sa môže znížiť
V roku 2022 uskutočnila Dr. Marta Guasch-Ferré štúdiu, ktorá ukázala, že ľudia, ktorí konzumovali viac ako pol polievkovej lyžice olivového oleja denne, mali približne o 19 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v porovnaní s ľuďmi, ktorí olivový olej konzumovali zriedka alebo nikdy.
,,Čím menej je olej spracovaný, tým vyšší je obsah polyfenolov v ňom. Namiesto bežného olivového oleja si vyberte extra panenský olivový olej, ktorý sa zvyčajne vyrába mechanickým drvením olív. Tým sa zabezpečí, že si zachová správny obsah polyfenolov,“
– uviedla odborníčka na výživu Julia Zumpano v rozhovore pre nytimes.com.
Výrobku sa musia vyhýbať len alergici a obmedziť by ho mali tí, ktorí bojujú s infekčnými črevnými ochoreniami, cholecystitídou, ochorením pankreasu alebo pečene.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Olivový olej, ktorý si kúpite, môže byť falošný. Zistite, ako sa nenechať oklamať
Toto občerstvenie znižuje riziko demencie. Stačí hrsť denne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.