Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Zemiakové placky budú vo vnútri mäkké a zvonku zostanú chrumkavé. Stačí jedna zmena

1.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina). Zemiakové placky sú veľmi obľúbeným a jednoduchým jedlom. Môžu sa podávať na mnoho spôsobov – na slano alebo na sladko, samostatne, so smotanou...

1.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).

Zemiakové placky sú veľmi obľúbeným a jednoduchým jedlom. Môžu sa podávať na mnoho spôsobov – na slano alebo na sladko, samostatne, so smotanou alebo s hubovou omáčkou…. Ako pripraviť chrumkavé zemiakové placky? Stačí si zapamätať niekoľko pravidiel.

zemiakové placky
Zemiakové placky sú lacné jedlo, ktoré mnohí milujú
Foto: shutterstock/Timolina

Zemiakové placky sú jedným z rýchlych a lacných jedál, ktoré by ste mali vedieť pripraviť. Potrebujete len niekoľko základných produktov, aby ste si vychutnali chuť, ktorú väčšina ľudí miluje.

Najchutnejšie zemiakové placky sú ľahké, chrumkavé a zlatisté. Hoci príprava tohto pokrmu zvyčajne nie je príliš náročná, niekedy máme problém dosiahnuť dokonalú chrumkavosť. Niekedy sú zemiakové placky gumové alebo nasiaknuté tukom, prípadne sa na panvici dokonca rozpadávajú. Ako tomu predísť? Pri príprave sa držte niekoľkých jednoduchých pravidiel.

Prečo sa zemiakové placky nevydaria? Toto je jeden z dôvodov!


Zemiakové placky sa najlepšie pripravujú zo zemiakov, ktoré obsahujú čo najviac škrobu, preto sa odporúča vyberať zemiaky typu C alebo typu B.

Škrob dodá plackám pevnú štruktúru a malé množstvo vody zabráni tomu, aby sa počas vyprážania uvoľnila šťava, čo znamená, že sa na panvici nerozpadnú, neabsorbujú veľa oleja a lepšie sa vyprážajú. Zemiaky typu A (šalátové) rozhodne nie sú dobrou voľbou na zemiakové placky – sú príliš vodnaté. Nevyberajte si ani nové zemiaky, aj tie majú príliš málo škrobu.

Ako sa smažia zemiakové placky, aby boli chrumkavé? Tento trik vám pomôže!


Zemiakové placky sú najchutnejšie, keď sú tenké a chrumkavé. Na dosiahnutie tohto efektu existuje jednoduchý kulinársky trik, ktorý už roky úspešne používajú naše babičky! Stačí nastrúhať zemiaky na dvoch typoch strúhadiel – polovicu na najhrubšom a druhú polovicu na menšom, a potom zmes zbaviť prebytočnej vody.

Tým sa nielen zlepší chuť, ale placky zostanú vnútri mäkké a zvonku si zachovajú chrumkavosť. Ak sa rozhodnete použiť len zemiaky nastrúhané na jemnom strúhadle, placky môžu byť príliš vodnaté a rozpadávať sa. Na druhej strane, ak použijete len najväčšie oká, riskujete, že placky budú príliš tvrdé a prepečené.

Skúsené gazdinky strúhajú zemiaky ručne
Foto: shutterstock/freeskyline

Zemiakové placky – mám pridať vajíčko? Mali by ste pridať múku?


Recepty na zemiakové placky sa líšia. V základnej verzii sa do zemiakových placiek pridáva múka, ale múku môžete vynechať a namiesto nej použiť škrob, ktorý zostane po strúhaní zemiakov. Ak však múku pridáte, nezabudnite jej použiť veľmi málo – príliš veľa spôsobí, že palacinky budú gumové.

Mnohí ľudia si tiež kladú otázku, či do zmesi na zemiakové placky pridať vajce. Ak máte kvalitné zemiaky, môžete túto zložku vynechať – potom sa oplatí pridať lyžicu múky. Vďaka nej bude cesto aj lepšie držať pokope.

Do zemiakovej zmesi sa oplatí pridať aj nastrúhanú cibuľu a veľa korenia – budú lepšie.

Ako sa smažia zemiakové placky? Tu je niekoľko praktických rád

Keď je cesto na zemiakové placky pripravené, je potrebné zamerať sa na to, ako ich správne smažiť. V prvom rade sa oplatí použiť osvedčenú panvicu s hrubým dnom – dlho udrží teplo a rovnomerne ho rozloží. Bohužiaľ, ak zemiakové placky vyprážate pri príliš nízkej teplote, „pijú“ olej – sú skôr nepríjemne mastné ako chrumkavé.

Je dôležité, aby ste na panvicu nedávali príliš veľké porcie – hrubé zemiakové placky sa na panvici oveľa ľahšie rozpadávajú. Ľahko sa tiež môže stať, že sa zvonka pripália a vnútri zostanú surové.

Placky by sa mali smažiť pomerne krátko, približne 3 – 4 minúty z každej strany. Ak hnednú príliš pomaly, postupne zvyšujte teplotu. Po smažení položte placky na papierovú utierku, ale neprikrývajte ich – navlhnú a stratia svoju chrumkavosť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Keď som mala sedem rokov, stará mama mi ju vyprážala na večeru. Cuketu v tejto verzii milujem dodnes

Omáčku tzatziki robím ako gazdiná z Korfu. Uhorkový šalát s kyslou smotanou na ňu nemá


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Sladký dezert na víkend. Osvedčený recept s jahodami

18.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk). Mnoho ľudí zbožňuje dezerty s pridaním jahôd. Keďže práve prebieha sezóna týchto plodov, stojí za to pripraviť…

Tvarohové lievance z panvice boli hitom môjho detstva. Najlepšie boli s jahodami.

18.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatyana Burmistrova). Určite každý z vás má také jedlo z detstva, ktoré má osobitné miesto vo vašom srdci a…

Má orechový nádych a po uvarení je dokonalá. Diabetici ju môžu jesť bez obáv

18.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich). Ryža basmati je nielen vynikajúcou prílohou, ale aj pokladnicou cenných výživových hodnôt. Zoznámte sa s jej vlastnosťami,…

Takúto nátierku si v obchode nekúpite. Použila som sezónnu zeleninu. Je už na trhu

18.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Noseek). Bôbová nátierka je ideálnym spôsobom, ako spestriť chlebíčky. Výborne sa hodí, keď sezónna zelenina priam volá po…

V živote ste nejedli lepší jahodový koláč. Garantujeme, že zmizne do posledného sústa

17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shaiith). Kým ešte stále trvá sezóna jahôd, oplatí sa toto sezónne ovocie využiť naplno. Určite si pripravte tento fantastický…

Auto Trendy

Je na Slovensku legálne šoférovať auto s pravostranným riadením? Pravidlá a výnimky

18.06.2025, Redakcia Auto trendy Na Slovensku môžete legálne jazdiť autom s pravostranným riadením, ale platia pre to prísne podmienky. Mnoho ľudí si myslí, že takéto vozidlá sú u nás úplne…

Túto chybu pri kúpe auta robí väčšina Slovákov. Môže vás stáť auto aj nervy

18.06.2025, Redakcia Auto trendy Viac ako 80 % Slovákov pri kúpe jazdeného auta zabúda na jednu zásadnú kontrolu. Práve táto chyba môže spôsobiť, že o svoje nové auto prídete a…

Bugatti žiadalo od zákazníka 12 700 € za opravu ovládača, ktorý si sám opravil za 1 €!

18.6.2025 Redakcia Auto trendy - Luxusné superšportové autá sú snom mnohých, no ich údržba môže byť nočnou morou aj pre milionárov. Keď sa Carl Hartley, majiteľ Bugatti Veyron, dozvedel cenu…

Šéf leteckej spoločnosti United: "Éra nízkonákladových leteckých spoločností sa končí"

18.06.2025 Redakcia Auto trendy Nízkonákladové letecké spoločnosti ako Ryanair či EasyJet už roky lákajú cestujúcich na extrémne nízke ceny leteniek. Realita je však často úplne iná. Cestujúci nakoniec zaplatia oveľa…

Ohromujúci retro elektrický luxusný automobil od Dacora: Drevené prvky a 800 koní!

18.6.2025 Redakcia Auto trendy - Nová spoločnosť Dacora predstavila luxusný elektrický automobil inšpirovaný 30. rokmi. S výkonom 800 koní, dojazdom 644 kilometrov a interiérom z masívneho dreva ide o unikátny…

Skrytý v púšti, vytesaný do skaly. Chrám Abu Simbel ohromí každého cestovateľa

18.06.2025, Redakcia Auto trendy Chrám Abu Simbel patrí medzi najúchvatnejšie divy Egypta. Faraón Ramesse II. ho nechal postaviť pred viac ako tromi tisíckami rokov a jeho príbeh je plný neuveriteľných…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov