Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Zemiakové placky budú vo vnútri mäkké a zvonku zostanú chrumkavé. Stačí jedna zmena

1.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina). Zemiakové placky sú veľmi obľúbeným a jednoduchým jedlom. Môžu sa podávať na mnoho spôsobov – na slano alebo na sladko, samostatne, so smotanou...

1.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).

Zemiakové placky sú veľmi obľúbeným a jednoduchým jedlom. Môžu sa podávať na mnoho spôsobov – na slano alebo na sladko, samostatne, so smotanou alebo s hubovou omáčkou…. Ako pripraviť chrumkavé zemiakové placky? Stačí si zapamätať niekoľko pravidiel.

zemiakové placky
Zemiakové placky sú lacné jedlo, ktoré mnohí milujú
Foto: shutterstock/Timolina

Zemiakové placky sú jedným z rýchlych a lacných jedál, ktoré by ste mali vedieť pripraviť. Potrebujete len niekoľko základných produktov, aby ste si vychutnali chuť, ktorú väčšina ľudí miluje.

Najchutnejšie zemiakové placky sú ľahké, chrumkavé a zlatisté. Hoci príprava tohto pokrmu zvyčajne nie je príliš náročná, niekedy máme problém dosiahnuť dokonalú chrumkavosť. Niekedy sú zemiakové placky gumové alebo nasiaknuté tukom, prípadne sa na panvici dokonca rozpadávajú. Ako tomu predísť? Pri príprave sa držte niekoľkých jednoduchých pravidiel.

Prečo sa zemiakové placky nevydaria? Toto je jeden z dôvodov!


Zemiakové placky sa najlepšie pripravujú zo zemiakov, ktoré obsahujú čo najviac škrobu, preto sa odporúča vyberať zemiaky typu C alebo typu B.

Škrob dodá plackám pevnú štruktúru a malé množstvo vody zabráni tomu, aby sa počas vyprážania uvoľnila šťava, čo znamená, že sa na panvici nerozpadnú, neabsorbujú veľa oleja a lepšie sa vyprážajú. Zemiaky typu A (šalátové) rozhodne nie sú dobrou voľbou na zemiakové placky – sú príliš vodnaté. Nevyberajte si ani nové zemiaky, aj tie majú príliš málo škrobu.

Ako sa smažia zemiakové placky, aby boli chrumkavé? Tento trik vám pomôže!


Zemiakové placky sú najchutnejšie, keď sú tenké a chrumkavé. Na dosiahnutie tohto efektu existuje jednoduchý kulinársky trik, ktorý už roky úspešne používajú naše babičky! Stačí nastrúhať zemiaky na dvoch typoch strúhadiel – polovicu na najhrubšom a druhú polovicu na menšom, a potom zmes zbaviť prebytočnej vody.

Tým sa nielen zlepší chuť, ale placky zostanú vnútri mäkké a zvonku si zachovajú chrumkavosť. Ak sa rozhodnete použiť len zemiaky nastrúhané na jemnom strúhadle, placky môžu byť príliš vodnaté a rozpadávať sa. Na druhej strane, ak použijete len najväčšie oká, riskujete, že placky budú príliš tvrdé a prepečené.

Skúsené gazdinky strúhajú zemiaky ručne
Foto: shutterstock/freeskyline

Zemiakové placky – mám pridať vajíčko? Mali by ste pridať múku?


Recepty na zemiakové placky sa líšia. V základnej verzii sa do zemiakových placiek pridáva múka, ale múku môžete vynechať a namiesto nej použiť škrob, ktorý zostane po strúhaní zemiakov. Ak však múku pridáte, nezabudnite jej použiť veľmi málo – príliš veľa spôsobí, že palacinky budú gumové.

Mnohí ľudia si tiež kladú otázku, či do zmesi na zemiakové placky pridať vajce. Ak máte kvalitné zemiaky, môžete túto zložku vynechať – potom sa oplatí pridať lyžicu múky. Vďaka nej bude cesto aj lepšie držať pokope.

Do zemiakovej zmesi sa oplatí pridať aj nastrúhanú cibuľu a veľa korenia – budú lepšie.

Ako sa smažia zemiakové placky? Tu je niekoľko praktických rád

Keď je cesto na zemiakové placky pripravené, je potrebné zamerať sa na to, ako ich správne smažiť. V prvom rade sa oplatí použiť osvedčenú panvicu s hrubým dnom – dlho udrží teplo a rovnomerne ho rozloží. Bohužiaľ, ak zemiakové placky vyprážate pri príliš nízkej teplote, „pijú“ olej – sú skôr nepríjemne mastné ako chrumkavé.

Je dôležité, aby ste na panvicu nedávali príliš veľké porcie – hrubé zemiakové placky sa na panvici oveľa ľahšie rozpadávajú. Ľahko sa tiež môže stať, že sa zvonka pripália a vnútri zostanú surové.

Placky by sa mali smažiť pomerne krátko, približne 3 – 4 minúty z každej strany. Ak hnednú príliš pomaly, postupne zvyšujte teplotu. Po smažení položte placky na papierovú utierku, ale neprikrývajte ich – navlhnú a stratia svoju chrumkavosť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Keď som mala sedem rokov, stará mama mi ju vyprážala na večeru. Cuketu v tejto verzii milujem dodnes

Omáčku tzatziki robím ako gazdiná z Korfu. Uhorkový šalát s kyslou smotanou na ňu nemá


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Do rannej kávy si dávam dva tenké plátky. Mám viac energie a menej chutí na jedlo

15.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Dlhé roky som pila rannú kávu po starom. Mlieko, cukor, niekedy sirup. A potom som to zmenila.…

Ako upiecť zemiaky, aby boli zvonka dokonale chrumkavé a zvnútra jemné?

11.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arthur Linnik). Pečené zemiaky sú nielen klasickou prílohou k večeri, ale aj samostatným občerstvením, ktorému sa ťažko odoláva. Kľúčom…

Smotana sa nechce vyšľahať? Pridajte pár kvapiek, zhustne a bude nadýchaná ako obláčik

11.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlgaBombologna). Smotana je často kľúčovou zložkou mnohých dezertov. Problém nastáva, keď po nedeľnom obede všetci čakajú na sladké dobroty…

Rebierka sa samé odlepia od kosti. Všetko, čo potrebujete, je noc v tejto marináde a rošt po ruke.

9.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations). Jemné grilované rebierka sú snom mnohých milovníkov sezónnych posedení pri grile. Aby bolo mäso šťavnaté a plné chuti,…

Probiotická bomba z hôr: Turisti ju milujú, vedci chvália

9.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/noxphotos.com). Na prvý pohľad môže pôsobiť mastne a ťažko, no v skutočnosti ide o jednu z najcennejších potravín,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov