Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Klasické carbonara som sa naučila na dovolenke v Ríme. Ako hovorievala „Nonna“, päť ingrediencií a „basta“

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu). Carbonara je vlajkovou loďou cestovín pochádzajúcich z Ríma. Nanešťastie sa táto klasika často pripravuje nesprávne s pridaním smotany, slaniny a iných zvláštností. Objavte...

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu).

Carbonara je vlajkovou loďou cestovín pochádzajúcich z Ríma. Nanešťastie sa táto klasika často pripravuje nesprávne s pridaním smotany, slaniny a iných zvláštností. Objavte päťzložkový recept, ktorý mi na dovolenke prezradila moja známa – talianska babička (nonna) – nie je tu žiadna veľká filozofia, ale detaily hrajú veľkú úlohu.

Špagety Carbonara. Cestoviny alla carbonara s guanciale a syrom pecorino romano
Foto: shutterstock/UladzimirZuyeu

Talianska kuchyňa je jednou z najobľúbenejších na celom svete. V tradičnom jedálnom lístku nesmú chýbať paradajky, pizza a samozrejme, cestoviny. Klasikou nad klasikou je však carbonara, jedlo pochádzajúce z Večného mesta. Na jej prípravu potrebujete len päť surovín – nepotrebujete nič viac ako tradičné produkty.

Carbonara alebo smotana? Vyberte si taliansku klasiku založenú na piatich ingredienciách


Najväčšia talianska nočná mora? Pridanie smotany, slaniny alebo cesnaku do carbonary. Klasické cestoviny sú pre mnohých takmer posvätné, takže ak snívate o najlepšej verzii tohto kultového jedla, vyberte si päť ingrediencií. Pri výrobnkoch to však nekončí, hoci je dôležité, aby boli čerstvé a čo najkvalitnejšie – hovoríme o syre pecorino romano a guanciale, čiže údenom bravčovom líčku.


Recept na talianske carbonare je na jednej strane hračka a na druhej strane veľmi náročným umením. Všetko totiž závisí od správnej konzistencie omáčky z vajec, syra a korenia. Ako zdôrazňovala talianska Nonna vo svojom kurze rímskej kuchyne, začiatočníci by mali zabudnúť na zhon a všetko robiť podľa receptu. Ak si raz zvyknete používať dobrý recept, už nikdy nebudete s týmto pokrmom experimentovať, pretože dokonalosť netreba meniť ani vylepšovať!

Rigatoni alla carbonara, tradičný rímsky recept na cestoviny s vajcom, guanciale, pecorinom a čiernym korením
Foto: shutterstock/Alessio Orru

Carbonara bez gramu smotany. Talianska špecialita priamo z Ríma


Ingrediencie:

  • cestoviny – najlepšie rigatoni,
  • 2 vajcia,
  • syr pecorino romano,
  • kúsok guanciale (špeciálna slaninka pripravovaná z bravčových líčok),
  • hrubo mleté čierne korenie.

Spôsob prípravy:

  1. Na začiatku zalejte cestoviny vodou a trochu tekutiny si nechajte v šálke.
  2. Potom odstráňte z guanciale kožu a nakrájajte ju na tenké pásiky. Mäso pridajte na rozpálenú suchú panvicu a opečte ho dozlatista a do chrumkava. Tip – nezabudnite, že výkon horáka by však nemal byť príliš vysoký, mäso má vyškvariť tuk, takže nepotrebujeme olej.
  3. V miske rozšľahajte dva žĺtky. Rozmiešajte ich s najemno nastrúhaným syrom pecorino a veľkým množstvom nahrubo mletého korenia.
  4. Teraz vylejte tuk z panvice do pripravenej omáčky. Všetko spolu opäť premiešame.
  5. Guanciale odložíme na tanier.
  6. Teraz je čas na najdôležitejšiu časť. Keď sú cestoviny al dente, vyklopte ich na panvicu (na miernom ohni) a expresne do nich vlejte žĺtkovo-syrovú zmes.
  7. Opatrne prilejte vodu z cestovín a stále miešajte, kým nevznikne krémová omáčka. Tip – prílišná teplota spôsobí, že sa vajíčko zrazí a namiesto carbonary budete mať miešané vajíčka.
  8. Vrch našej carbonary posypte chrumkavým guanciale, ďalším syrom a korením.
  9. Taliansku špecialitu podávajte ihneď po príprave. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Gnocchi ako od talianskej babičky. Tieto zemiakové vankúšiky nesklamú. Kľúč? Zlaté proporcie

Tieto cestoviny sú jednoduchšie ako bolognese. Kombinácia ingrediencií vás prenesie do Talianska


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Až sa mi zbiehajú sliny. V sezóne do neho pridávam túto zeleninu

24.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/matka_Wariatka). Recept na lečo z mojej knihy receptov sa použil už stokrát. Ťažko spočítať, koľko členov rodiny a priateľov…

Je to najrýchlejšia polievka na svete. Každý Slovák ju miluje

24.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yulia Davidovich). Karfiolová polievka rozhodne patrí medzi polievky, ktoré nemôžu nechutiť. Nie je náročná na prípravu, vyjde pomerne lacno…

Varíte bôby? Tento doplnok určite použite na zvýraznenie farby a chuti

24.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/chrisreadingfoto). Jún je začiatkom sezóny bôbu, ktorá nie je príliš dlhá. Fanúšikovia tejto zelenej strukoviny sa už nevedia dočkať,…

Raňajky na chudnutie? Jedzte takto ráno a vaše brucho bude ploché ako doska

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nishihama). Čo by sme mali jesť na raňajky, keď chceme schudnúť niekoľko kíl? Môžeme si vybrať z celého radu…

Je ťažké opísať ich chuť, musíte ich jednoducho pripraviť. Tieto fašírky sú lepšie ako klasické

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Niektoré fašírky môžu byť chutnejšie ako tie, ktoré poznáme už roky. Svojou jednoduchosťou, ako aj chuťou môžu prekonať…

Auto Trendy

Audi práve predstavilo najvýkonnejší model vo svojej histórii. Má výkon 925 koní

24.6.2024 Redakcia Auto trendy - Vznikol ako lacnejšia, pohodlnejšia a o niečo pomalšia inkarnácia modelu Porsche Taycan. Teraz debutuje vo vynovenom vydaní - s vyšším výkonom, lepším dojazdom a úplne…

Limity alkoholu v iných krajinách

24.6.2024 Redakcia Auto trendy - Dokonca 0,8 promile alebo 0 promile. Zistite, aká hladina alkoholu v tele vodiča je povolená na našom kontinente. Možno budete prekvapení.

Aký je rýchlostný limit v horúčavách? Čo sa deje pri teplotách nad 35 °C

24.6.2024 Redakcia Auto trendy - Extrémne teploty ohrozujú nielen ľudské telo, ale aj autá a cestnú infraštruktúru. Vodiči by preto mali poznať povolenú rýchlosť v horúcom počasí a následky teplôt…

Týka sa koniec spaľovacích motorov v roku 2035 aj motocyklov?

24.6.2024 Redakcia Auto trendy - O viac ako desať rokov budú v autosalónoch len vozidlá na elektrický pohon. Bude to platiť aj pre motocykle? Túto otázku si motorkári kladú čoraz…

Apple CarPlay novej generácie je tu. Smartfón ako neoddeliteľná súčasť vozidla

24.6.2024 Redakcia Auto trendy - Najnovšia generácia Apple CarPlay sa čoskoro začne objavovať v nových autách. Je zaujímavé, že z akéhosi príslušenstva sa pomaly stane neoddeliteľnou súčasťou palubných systémov vozidla.…

Mapy Google čoskoro stratia svoju nezvyčajnú funkciu. Gigant ju odstráni navždy

24.6.2024 Redakcia Auto trendy - Mapy Google už dávno nie sú len jednoduchou navigačnou aplikáciou. Ponúka viac než len pokyny, ako sa dostať z bodu A do bodu B. Americký…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov