Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Zdravie,

Chlieb takto skladujte a znížite si hladinu cukru v krvi. Dietológ vysvetľuje, či je to pravda

08.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Couleur). Zmrazenie chleba by ho malo spraviť okrem iného zdravším minimálne znížením hladiny cukru. Toto hovoria niektorí tvorcovia na TikTok. Je však známe, že...

08.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Couleur).

Zmrazenie chleba by ho malo spraviť okrem iného zdravším minimálne znížením hladiny cukru. Toto hovoria niektorí tvorcovia na TikTok. Je však známe, že to, čo sa objavuje na sociálnych sieťach, je často ďaleko od pravdy. Ako je to v tomto prípade? Dietológ rozptýli pochybnosti.

Zmrazenie chleba by ho malo spraviť okrem iného zdravším minimálne znížením hladiny cukru. Toto hovoria niektorí tvorcovia na TikTok.
Foto: Pixabay/Couleur

Web The Conversation upozornil na popularitu TikTokov, ktoré ukazujú, že zmrazenie chleba má pozitívny vplyv na zdravie. Spomenul si na jeden z nich, v ktorom lekár komentuje slová iného lekára, ktorý si pochvaľuje mrazenie chleba. Žena sa odvoláva na výskum, ktorý potvrdzuje, že takýto spôsob nakladania s chlebom má na náš organizmus skutočne dobrý vplyv. Tiež potvrdzuje, že to stojí za to urobiť, a vysvetľuje mechanizmus, ktorý je za tým.

Video však trvá len jeden a pol minúty. Problém zmrazovania chleba obšírne komentoval pre The Conversation dietológ Duane Mellor z Aston Medical School, ktorá sa nachádza v Birminghame vo Veľkej Británii.

@dr_idz FREEZING BREAD LOWERS BLOOD SUGAR!! 😱❄️🍞 #weightloss #fatloss #nutrition #fitness ♬ original sound – Dr Idz (MBBS, MRes, Dip IBLM)

    Odborník priznáva, že tieto tvrdenia sú v skutočnosti založené na solídnych vedeckých dôkazoch, aj keď je to trochu mätúce a skutočné zdravotné benefity nie sú také veľké, ako tvorcovia tvrdia na sociálnych sieťach. Začína tým, že vysvetľuje, čo sa deje v chlebe, keď prechádza tepelnou úpravou.

    Zmrazenie chleba znižuje hladinu cukru v krvi? Dietológ vysvetľuje

    Teplo z rúry spojené s vodou z cesta spôsobí, že sa škrob obsiahnutý v múke roztiahne (napučí) a želatínuje. Po želatinácii je takýto škrob ľahšie stráviteľný, čím sa cukry v ňom obsiahnuté zase lepšie vstrebávajú do nášho tela. To isté sa deje s mnohými inými výrobkami zo škrobu, ktoré sa spracúvajú, napr.

    Duane Mellor ďalej vysvetľuje, že existujú dôkazy, že takáto glukóza môže zvýšiť postprandiálne hladiny inzulínu. Aj keď je pre naše telo dôležitý, príliš veľa inzulínu môže byť škodlivé: môže spôsobiť hlad a ovplyvniť priberanie.

    Keď sa však jedlo so želatínovaným škrobom ochladí, scvrkne sa a zmení sa na rezistentný škrob. Enzýmy v ľudskom tráviacom trakte sa musia viac namáhať, aby ho strávili, preto je pre telo aj ťažšie vstrebávať cukor. Potom je náhly nárast hladiny cukru v krvi po jedle menej častý. Teplota ovplyvňuje, ako sa škrob stane rezistentným. Proces zmršťovania je v mrazničke oveľa rýchlejší ako v chladničke.

    Ako poznamenáva odborník, skladovanie chleba v mrazničke má ešte jednu výhodu. Zadržiava vodu, vďaka čomu je chlieb čerstvejší a mäkší, ako keby bol skladovaný v chladničke.

    Samotné opekanie čerstvého domáceho chleba znížilo hladinu cukru v krvi po jedle o 25 %.
    Foto: Pixabay/CordMediaDigitalServices

    Zmrazenie chleba. Oplatí sa to robiť?

    Duane Mellor spomenul výskum, hoci bol vykonaný na malej skupine ľudí, len 10. Výskum porovnával domáci chlieb a chlieb z obchodu. Ukázalo sa, že prvý po zmrazení a rozmrazení znížil hladinu cukru v krvi po jedle o 31%. Znížilo ju o 25 % aj samotné opekanie čerstvého chleba. Keď bol domáci chlieb zmrazený, rozmrazený a potom opečený, hladina cukru sa znížila o 39%.

    Horšie to bolo v prípade chleba z obchodu. Jeho zmrazenie a rozmrazenie nespôsobilo pokles hladiny cukru v krvi. Odborník priznáva, že nie je celkom jasné, prečo sa tak deje. Môže to byť výsledkom použitia rôznych prísad na pečenie takéhoto chleba a rôznych techník.

    Dietológ však zdôrazňuje, aby ste sa nezameriavali na pozitívne výsledky týkajúce sa domáceho chleba. Hoci konzumácia takéhoto chleba môže skutočne zlepšiť hladinu cukru v krvi, účinok je krátkodobý a pravdepodobne obmedzený na jedno jedlo. Dlhodobé prínosy však budú pravdepodobne malé.

    To však neznamená, že sa neoplatí jesť výrobky s rezistentným škrobom (ktorý nájdeme napríklad aj v niektorých druhoch ryže, zemiakoch, cestovinách). Pomáha udržiavať rovnováhu v črevnej bakteriálnej flóre, čo pomáha udržiavať zdravý metabolizmus. Rezistentný škrob tiež zvyšuje citlivosť na inzulín, čo pomáha telu využívať cukor efektívnejšie. Niektoré štúdie tiež ukazujú, že takýto škrob znižuje cholesterol.

    Preto špecialista odporúča chlieb zmraziť. Aj keď môže byť dlhodobý prínos malý, tento spôsob skladovania chleba môže byť pre nás stále zdravý a navyše zníži plytvanie potravinami.

    Redakcia Vášeň v tebe.

    Súvisiace články:

    Čo namiesto kávy na prebudenie? Zabudnite na espresso. Jeden pohár vás nakopne na celý deň

    V roku 2000 to bol skutočný hit a teraz je späť. Deťom sa to páči a lekári bijú na poplach


    Varovanie

    Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



    Odporúčame

    Prikryte handričkou a prežehlite žehličkou. Za chvíľu budete môcť začať pracovať a vaše topánky budú vyzerať ako nové.

    19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Hoci sú záhyby na topánkach počas používania bežným javom, pre väčšinu ľudí predstavujú nevzhľadný problém. Obzvlášť nápadné…

    Ľahko nahradí kávu. Odstraňuje toxíny a dodáva energiu

    19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lukas Gojda). Mladý jačmeň už dávno nie je výživovou novinkou. Môžete si ho jednoducho kúpiť na internete a v…

    Premočená sansevieria nemusí skončiť v koši. Takto ju zachránite

    19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shadow Inspiration). Sansevieria je črepníková rastlina, ktorá nádherne zdobí interiér domu, ale aj čistí vzduch. Nie je náročná na…

    Pozbierajte zvyšky z raňajok. Vyrobíte z nich „čistič“ na vodný kameň. Kohútiky budú ako nové

    19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Georgiy M). Na kuchynských a kúpeľňových batériách sa často tvorí vodný kameň. Ako sa ho zbaviť? Namiesto kupovania výrobkov…

    Má 54 rokov a brucho ploché ako doska. Tréner Lopez prezradil tajomstvo. „Aspoň sedem denne“

    19.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jlo/). 54-ročná Jennifer Lopez teší a inšpiruje milióny fanúšikov po celom svete udržiavaním vyrysovanej a zdravej postavy. Aké je…

    Auto Trendy

    Najprv konkurz a teraz správca konkurznej podstaty. Elektrifikácia Nemecka sa skončila neúspechom….

    19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecký start-up sa mal stať jasnou hviezdou na nebi európskej elektromobility. Namiesto úspechu však čelí ďalším finančným problémom. Spoločnosť práve po druhýkrát skrachovala. Konkurzný správca…

    Číňania sľubujú lietajúce auto do dvoch rokov. Nebude potrebný pilotný preukaz

    19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínska spoločnosť Xpeng AeroHT chce dodať svoje lietajúce auto zákazníkom v roku 2026 a niektorí si ho budú môcť vyskúšať už tento rok. Xpeng AeroHT…

    Tínedžerskí sadisti zavraždili vodiča nákladného auta.

    19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Belgickú verejnosť šokovala správa o strašnej smrti vodiča nákladného auta, ktorého v noci z 10. na 11. mája na diaľnici E42 zabil poklop kanalizačnej šachty…

    Ide o posledné SUV tohto výrobcu so spaľovacím motorom. Bude sa predávať ako horúce koláče

    19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Žiaľ, ani tento týždeň sa nezaobíde bez správ o ukončení výroby ďalšieho spaľovacieho modelu. Pôjde o posledné SUV tohto typu s tradičnou spaľovacou jednotkou, preto…

    BMW XM v nezvyčajnom, hviezdnom prevedení. Je jediným svojho druhu

    19.5.2024 Redakcia Auto trendy - BMW XM Mystique Allure je jedinečným príkladom exkluzívneho SUV vytvoreného špeciálne pre filmový festival v Cannes. Jeho stvorenie sa úrovňou vôbec nelíši od tých, ktoré…

    Volkswagen Golf dostane nové pohonné jednotky PHEV

    19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen Golf je teraz k dispozícii s dvoma novými motormi PHEV. Výkonnejší z nich, ktorý sa nachádza v modeli Golf GTE, dosahuje výkon 272 k.

    Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

    Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
    Nemám nad 18 rokov