Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Uvarili ste príliš veľa cestovín? Nie je to problém. Neplytvajte nimi a pripravte si z nich chutný nákyp

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin). Nech prvý hodí kameňom ten, kto nikdy neuvaril príliš veľa cestovín na večeru. Ak do hrnca nahádžete porcie „na počkanie“, môže sa...

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin).

Nech prvý hodí kameňom ten, kto nikdy neuvaril príliš veľa cestovín na večeru. Ak do hrnca nahádžete porcie „na počkanie“, môže sa stať, že vám zostane trochu veľa cestovín. Hneď po jedle je dobré použiť zvyšné cestoviny na vytvorenie nového pokrmu. Nižšie uvádzame náš návrh na chutný nákyp.

Uvarili ste príliš veľa cestovín? Nie je to problém.
Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin

Predpokladá sa, že optimálna porcia na dospelého človeka je 100 až 150 gramov cestovín. Vtedy existuje šanca, že ich zjete doslova všetky. Pri príprave cestovín pre väčší počet ľudí však niekedy zostane v hrnci príliš veľa. Hneď po jedle je vhodné myslieť na ďalšie jedlo, pretože cestoviny sa časom stávajú nepožívateľnými a môžu byť nebezpečné pre zdravie.

Dá sa jesť, ale buďte opatrní

Či už ide o špagety, fusilli alebo niťovky, všetky tieto cestoviny sa dajú konzumovať aj niekoľko dní po uvarení. Je však dobré spotrebovať všetky zvyšky, ktoré po uvarení pokrmu zostali, pretože zle uskladnené cestoviny môžu byť nositeľmi nebezpečných baktérií.

Ak sa chcete vyhnúť otrave jedlom, použite zvyšné cestoviny ešte v ten istý deň. Príprava šalátu za studena môže pomôcť nebezpečným baktériám. Hovoríme o baktérii Bacillus cereus, ktorá zodpovedá za dva typy otráv v našom tele: hnačku a zvracanie. Baktériu možno nájsť v korení, ryži alebo práve v cestovinách. Za normálnych okolností je baktéria pre náš organizmus neškodná, ale v priaznivých podmienkach sa začne množiť, a to môže viesť k otrave jedlom.

Ak neplánujete hneď pripraviť nový pokrm, cestoviny ihneď uložte do chladničky.
Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov

Ako správne skladovať uvarené cestoviny

Ak chcete zachovať čerstvosť a chuť dlhšie, kľúčom je správne skladovanie. Ak neplánujete hneď pripraviť nový pokrm, cestoviny ihneď uložte do chladničky. Zabránite tým množeniu baktérií a tiež zabezpečíte, aby cestoviny nestratili svoj tvar alebo sa nezlepili. Dobrým spôsobom je zaliať cestoviny v cedníku studenou vodou alebo ich pred vložením do chladničky pokvapkať olivovým olejom a premiešať. Nádoba, v ktorej chcete cestoviny skladovať, by mala byť vzduchotesná, aj to pomôže udržať ich čerstvosť.

Ak neviete, čo so zvyškom uvarených cestovín, vyskúšajte tento recept na rýchly a jednoduchý nákyp. Väčšinu produktov nájdete vo svojej chladničke.

Zapekanie z toho, čo máte v chladničke – rýchly recept

Ingrediencie:

  • zvyšok uvarených cestovín (ak je cestovín málo, môžete ich uvariť toľko, koľko sa ich zmestí do nádoby vhodnej na pečenie),
  • olivový olej,
  • niekoľko strúčikov cesnaku,
  • cibuľa,
  • šunka, klobása alebo slanina, ak ich máte v chladničke,
  • paradajkové pyré alebo paradajková omáčka,
  • strúhaný syr (mozzarella, parmezán, grana padano),
  • soľ a korenie,
  • nepovinne niekoľko lístkov bazalky.
Ak neviete, čo so zvyškom uvarených cestovín, jednoducho ich zapečte v rúre.
Foto: instagram/@savoryelite2024
  1. Na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja a orestujte na kocky nakrájanú cibuľu. Môžete pridať kúsky šunky, klobásy alebo slaniny, alebo ak máte radi všetko naraz. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte na plátky nakrájaný cesnak. Ku koncu smaženia pridajte paradajkovú omáčku a varte, kým sa nezredukuje.
  2. Uvarené cestoviny zmiešajte s trochou olivového oleja a spojte s ostatnými prísadami. Všetko podľa chuti osolíte a okoreníte.
  3. Preneste do misky vhodnej do rúry a posypte centimetrovou vrstvou syra. Pečte 20-25 minút pri teplote približne 170 – 190 stupňov.
  4. Po tomto čase by mal byť nákyp pripravený na podávanie. Ak nie je vopred dostatočne prepečený, môžete ho ešte na niekoľko minút vložiť do rúry.
  5. Pri ukladaní pokrmu na taniere pridajte niekoľko lístkov bazalky podľa chuti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto cestoviny sú jednoduchšie ako bolognese. Kombinácia ingrediencií vás prenesie do Talianska

Cuketové rezance v novej verzii. Spoznajte rýchly zoštíhľujúci šalát, ktorý zvládnete raz-dva


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Len 4 ingrediencie, maximálne 10 minút práce a dokonalé raňajky sú hotové. Zasýtia vás a dodajú energiu na celý deň

22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mycleverway). Ako pripraviť mliečnu ovsenú kašu? Niekomu sa zdá, že príprava tohto pokrmu je náročná, ale to je len…

Paradajková polievka z vývaru ešte nikdy nebola taká výrazná. Od suseda som sa naučila šikovný trik

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ER_09). Ako pripraviť paradajkovú polievku z vývaru? Je to pravdepodobne jeden z najjednoduchších receptov na prípravu obeda a nie…

Vynikajúce placky, ktoré obsahujú viac ako len zemiaky. Nakrájajte túto ingredienciu a usmažte

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nesavinov). Príprava placiek nemusí byť nudná. Nemusia obsahovať len zemiaky, odporúčame pridať aj inú chutnú zeleninu. Tento recept vám…

Už dávno nerobím bravčové rezne, pretože som sa naučila tento recept. Rezne, ktoré vyjdú, sú vynikajúce

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mironov Vladimir). Bravčové rezne sú vynikajúce, ale robíme ich tak často, že časom už nemusia chutiť tak dobre ako…

Rozšľahajte do hrnca s vývarom. Vytiahne usadeniny ako magnet

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Varenie číreho vývaru je umenie, ktoré si vyžaduje trpezlivosť a precíznosť, ale kulinársky výsledok stojí za to. V…

Auto Trendy

Takéto príznaky naznačujú, že turbodúchadlo vo vašom vozidle má dosť

22.5.2024 Redakcia Auto trendy - Moderné autá majú vďaka emisným normám a iným preferenciám vodičov preplňované motory. Príliš agresívne a neodborné používanie preplňovania vedie k poruchám. Nižšie sme opísali najčastejšie…

Bude Ford Mustang ako Porsche 911? Šéf značky má ambiciózne plány

22.5.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci meno Mustang na elektrickom crossoveri Mach-E mnohí považujú za neúspech, skutočná inkarnácia tohto vozidla bude žiť ďalej v celej rodine modelov. Šéf Fordu si…

Na trh vstupuje konkurent Cupra León. Luxusný a sofistikovaný prakticky pre každú dlaň

22.5.2024 Redakcia Auto trendy - Nie je tajomstvom, že obnovené modely Cupra Leon a Cupra Formentor svojou štipkou exkluzivity a športového charakteru presvedčili mnohých zákazníkov. Francúzsky výrobca sa preto rozhodol…

Toyota potvrdzuje, že elektrická verzia pick-upu Hilux sa začne vyrábať v roku 2025

22.5.2024 Redakcia Auto trendy - Predstaviteľ japonskej spoločnosti oznámil, že Toyota pripravuje výrobu sériovej verzie pick-upu Hilux. Model sa začne vyrábať v Thajsku do konca roka 2025.

Verdikt o dieselovom motore. Dieselové autobusy musia v EÚ zmiznúť

22.5.2024 Redakcia Auto trendy - Rada Európskej únie sprísnila normy emisií CO2 pre nákladné vozidlá a zaviedli sa nové, ambicióznejšie ciele zníženia emisií CO2 v cestnej doprave. Podľa nich budú…

Cadillac vstupuje do Európy. Vyzýva nemecké prémiové značky

21.5.2024 Redakcia Auto trendy - Na európsky trh vstupuje nová značka, hoci vyrába autá už od roku 1902. Americký Cadillac sa rozhodol pre tento odvážny krok a chce na starom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov