Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Uvarili ste príliš veľa cestovín? Nie je to problém. Neplytvajte nimi a pripravte si z nich chutný nákyp

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin). Nech prvý hodí kameňom ten, kto nikdy neuvaril príliš veľa cestovín na večeru. Ak do hrnca nahádžete porcie „na počkanie“, môže sa...

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin).

Nech prvý hodí kameňom ten, kto nikdy neuvaril príliš veľa cestovín na večeru. Ak do hrnca nahádžete porcie „na počkanie“, môže sa stať, že vám zostane trochu veľa cestovín. Hneď po jedle je dobré použiť zvyšné cestoviny na vytvorenie nového pokrmu. Nižšie uvádzame náš návrh na chutný nákyp.

Uvarili ste príliš veľa cestovín? Nie je to problém.
Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin

Predpokladá sa, že optimálna porcia na dospelého človeka je 100 až 150 gramov cestovín. Vtedy existuje šanca, že ich zjete doslova všetky. Pri príprave cestovín pre väčší počet ľudí však niekedy zostane v hrnci príliš veľa. Hneď po jedle je vhodné myslieť na ďalšie jedlo, pretože cestoviny sa časom stávajú nepožívateľnými a môžu byť nebezpečné pre zdravie.

Dá sa jesť, ale buďte opatrní

Či už ide o špagety, fusilli alebo niťovky, všetky tieto cestoviny sa dajú konzumovať aj niekoľko dní po uvarení. Je však dobré spotrebovať všetky zvyšky, ktoré po uvarení pokrmu zostali, pretože zle uskladnené cestoviny môžu byť nositeľmi nebezpečných baktérií.

Ak sa chcete vyhnúť otrave jedlom, použite zvyšné cestoviny ešte v ten istý deň. Príprava šalátu za studena môže pomôcť nebezpečným baktériám. Hovoríme o baktérii Bacillus cereus, ktorá zodpovedá za dva typy otráv v našom tele: hnačku a zvracanie. Baktériu možno nájsť v korení, ryži alebo práve v cestovinách. Za normálnych okolností je baktéria pre náš organizmus neškodná, ale v priaznivých podmienkach sa začne množiť, a to môže viesť k otrave jedlom.

Ak neplánujete hneď pripraviť nový pokrm, cestoviny ihneď uložte do chladničky.
Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov

Ako správne skladovať uvarené cestoviny

Ak chcete zachovať čerstvosť a chuť dlhšie, kľúčom je správne skladovanie. Ak neplánujete hneď pripraviť nový pokrm, cestoviny ihneď uložte do chladničky. Zabránite tým množeniu baktérií a tiež zabezpečíte, aby cestoviny nestratili svoj tvar alebo sa nezlepili. Dobrým spôsobom je zaliať cestoviny v cedníku studenou vodou alebo ich pred vložením do chladničky pokvapkať olivovým olejom a premiešať. Nádoba, v ktorej chcete cestoviny skladovať, by mala byť vzduchotesná, aj to pomôže udržať ich čerstvosť.

Ak neviete, čo so zvyškom uvarených cestovín, vyskúšajte tento recept na rýchly a jednoduchý nákyp. Väčšinu produktov nájdete vo svojej chladničke.

Zapekanie z toho, čo máte v chladničke – rýchly recept

Ingrediencie:

  • zvyšok uvarených cestovín (ak je cestovín málo, môžete ich uvariť toľko, koľko sa ich zmestí do nádoby vhodnej na pečenie),
  • olivový olej,
  • niekoľko strúčikov cesnaku,
  • cibuľa,
  • šunka, klobása alebo slanina, ak ich máte v chladničke,
  • paradajkové pyré alebo paradajková omáčka,
  • strúhaný syr (mozzarella, parmezán, grana padano),
  • soľ a korenie,
  • nepovinne niekoľko lístkov bazalky.
Ak neviete, čo so zvyškom uvarených cestovín, jednoducho ich zapečte v rúre.
Foto: instagram/@savoryelite2024
  1. Na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja a orestujte na kocky nakrájanú cibuľu. Môžete pridať kúsky šunky, klobásy alebo slaniny, alebo ak máte radi všetko naraz. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte na plátky nakrájaný cesnak. Ku koncu smaženia pridajte paradajkovú omáčku a varte, kým sa nezredukuje.
  2. Uvarené cestoviny zmiešajte s trochou olivového oleja a spojte s ostatnými prísadami. Všetko podľa chuti osolíte a okoreníte.
  3. Preneste do misky vhodnej do rúry a posypte centimetrovou vrstvou syra. Pečte 20-25 minút pri teplote približne 170 – 190 stupňov.
  4. Po tomto čase by mal byť nákyp pripravený na podávanie. Ak nie je vopred dostatočne prepečený, môžete ho ešte na niekoľko minút vložiť do rúry.
  5. Pri ukladaní pokrmu na taniere pridajte niekoľko lístkov bazalky podľa chuti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto cestoviny sú jednoduchšie ako bolognese. Kombinácia ingrediencií vás prenesie do Talianska

Cuketové rezance v novej verzii. Spoznajte rýchly zoštíhľujúci šalát, ktorý zvládnete raz-dva


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dokonalý recept na piškótové cesto. Pridám čajovú lyžičku tejto ingrediencie a hrdo sledujem, ako stúpa k stropu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Odkedy si pamätám, pečenie piškótového cesta u nás doma je problém. Najprv s tým mala problém moja…

Napite sa pred raňajkami. Zlepšíte si imunitu a zbavíte sa pálenia záhy

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Roman Rvachov). Zeler je jednou z najmenej kalorických druhov zeleniny. Mnohí ľudia, ktorí chcú zhodiť pár kíl navyše, sa…

Tento koláč pripravíte zo surovín, ktoré už máte doma. Pred 20 rokmi ho robila každá mama a babička

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/irina2511). Nepoznám nikoho, kto by nemal rád sladkosti. Všetci, ktorých poznám, ich dokonca milujú a zvyčajne si ich podávajú…

Koláč „čierny les“ je chuť môjho manžela z detstva. Teraz ma ňou „trápi“ každý týždeň. Ale chutí mi

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/amai.bakes). Hoci nie som fanúšikom sladkostí, koláč čierny les jem pomerne často. Pre môjho manžela je to chuť detstva,…

Tieto rezne robím každé dva dni. Sú chutné a lepšie ako mleté mäso a bez kúska mäsa

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/olganetfoto). V mysliach mnohých z nás je slovo „ rezne“ neoddeliteľne spojené s mäsovým pokrmom. Všetci predsa poznáme bravčové…

Auto Trendy

Šéf Renaultu sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily ešte nie je možný

27.7.2024 Redakcia Auto trendy - Generálny riaditeľ spoločnosti Renault Luca de Meo sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily do roku 2035 nie je možný, preto žiada Európsku úniu o…

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov