11.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktory Panchenko).
Na dokonale nakladané ľahko solené uhorky nemusíte čakať príliš dlho. Prvé chuťové poháriky potešíte už pár dní po zaliatí zeleniny zmesou vody a soli. Je to výborný doplnok k jedlám pre menej trpezlivých ľudí, ktorí sa nechcú niekoľko dní pozerať na to, ako uhorky získavajú chuť v slanom náleve s korením. Ako pripraviť bezchybné uhorky? Dáme vám tip.

Foto: shutterstock/Viktory Panchenko
Prečo sa tak nazývajú ľahko solené uhorky?
Príjemne chrumkavé ľahko solené uhorky sú zaujímavou zmenou ku klasicky nakladanej zelenine. Ak ste práve vo fáze výberu dokonalých exemplárov, hľadajte malé a pevné. Perfektné budú uhorky, ktoré majú na jednom konci ešte zvyšky kvetu, t. j. suché a žltkasté lístky.

Foto: shutterstock.com/Tatevosian Yana
Hoci názov môže naznačovať nízky obsah soli, je to nevyhnutná zložka pre správny proces nakladania. Pripravujú sa ľahko solené uhorky rovnakým spôsobom ako nakladané uhorky? Z hľadiska prípravy sa tento typ len málo líši od klasických nakladaných uhoriek. Na prípravu nakladaných uhoriek sa používajú podobné koreniny a prísady. Hlavným rozdielom je dĺžka doby fermentácie a výsledná chuť. Tieto uhorky budú pripravené na konzumáciu už po dvoch dňoch a najlepšie je ich spracovať do týždňa.
Prísady pre ľahko solené uhorky
- 1,5 kg čerstvých a malých uhoriek
- ½ hlavičky čerstvého cesnaku
- 3-4 vetvičky kôpru
- 10 cm koreňa chrenu a jeho listov
- 3-4 bobkové listy
- 2 polievkové lyžice kamennej soli
- 2 litre vody
Ako pripraviť chutné solené uhorky?

Foto: shutterstock/anmbph
- Uhorky dôkladne opláchnite pod studenou tečúcou vodou. Nešúpte ich, len jemne odrežte konce.
- Umyte celú hlavičku cesnaku, nakrájajte na polovicu, a potom rozdeľte každú časť na dve menšie. Koreň chrenu a vetvičky kôpru opláchnite pod vodou a osušte.
- Chren nakrájajte na plátky alebo tyčinky. Na dno čistej a suchej nádoby vložte vetvičku kôpru, bobkový list a trochu cesnaku.
- V ďalšom kroku na prísady položte niekoľko uhoriek, pritlačte ich a prikryte ďalšou časťou cesnaku, bobkovým listom, niekoľkými plátkami chrenu a jeho lístkami.
- Na vrch poukladajte posledné vetvičky kôpru a plátky chrenu. Koľko soli na 1 liter vody? Zvyčajne sa pridáva 1 polievková lyžica soli na jednu porciu vody.
- Do hrnca nalejte dva litre vody, pridajte soľ a priveďte do varu. Vriacu vodu s rozpustenou soľou nalejte do nádoby s uhorkami, aby boli úplne zakryté.
- Teraz jednoducho mierne zatvorte viečko alebo zaistite vrch nádoby gázou. Keď zvolíte skrutkovacie viečka, poriadne ich uzavrite, ak použijete viečka zatláčacie, použite špeciálnu hlavu. Viečka musia byť čisté, suché a nepoškodené.
- Tieto ľahko solené uhorky môžete konzumovať 2 – 4 dni po nakladaní. Stále by mali byť tvrdé, chrumkavé a pevné vo vnútri. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jeden trik, ktorý zmení konzervy. Ľahko solené uhorky budú tvrdé a chrumkavé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.