Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Je len február a kliešte sa už hostia. Odborníci varujú

16.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/KPixMining). Téma kliešťov sa každoročne vracia ako bumerang. Tentoraz však parazity dali o sebe vedieť oveľa skôr ako zvyčajne, a to vďaka vysokým februárovým...

16.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/KPixMining).

Téma kliešťov sa každoročne vracia ako bumerang. Tentoraz však parazity dali o sebe vedieť oveľa skôr ako zvyčajne, a to vďaka vysokým februárovým teplotám.

Vonku sa oteplilo a kliešte dali o sebe vedieť.
Foto: shutterstock.com/KPixMining

Kliešte sú aktívne takmer po celý rok. Ak teplota vonkajšieho vzduchu dosiahne 4 stupne Celzia, parazity sa začnú kŕmiť a sú rovnako nebezpečné ako na jar a v lete. Žiaľ, v posledných dňoch, keď sa vonku oteplilo, dali kliešte o sebe vedieť.

Každoročná nočná mora sa už začala? Počas prechádzky si dávajte pozor na kliešte

Prevažne teplé zimy prajú kliešťom, niektoré druhy, napríklad pijaka lužného, ktorý je nebezpečný pre psov, už môžeme pozorovať vo voľnej prírode – na južnom Slovensku a v nížinách. Majitelia psov by už preto mali nasadiť protikliešťovú ochranu. Kliešť obyčajný, ktorý napáda človeka, sa obvykle prebúdza v marci. Už počas zimných mesiacov však Úrad verejného zdravotníctva odporúča začať s prevenciou u ľudí – očkovaním proti kliešťovej encefalitíde, ktorá môže skončiť poruchami koncentrácie, pamäti až úmrtím. V roku 2022 sme zaznamenali najvyšší výskyt prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku za posledných 60 rokov.

Ak by aj počasie počas februára kliešťovi obyčajnému prialo, riziko pre ľudí je ešte aktuálne nízke.

„Človek v tomto období chodí do prírody dostatočne oblečený, riziko zaklieštenia je minimálne. V tomto období môžeme vidieť skôr zaklieštených domácich miláčikov, a to najmä psy a mačky, ale v oveľa menšej miere, ako je to na jar,”

– hovorí doc. MUDr. Mária Avdičová, PhD, epidemiologička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Majitelia psov by už mali nasadiť protikliešťovú ochranu.
Foto: shuttestock/Ivan Popovych

Kliešť obyčajný vyhľadáva svoje obete najmä v čase rozmnožovania – párenia, a to je obdobie apríla až mája. To sa označuje ako jarná aktivita kliešťov.

„S prevenciou proti kliešťovej encefalitíde však odporúčame začať už teraz, očkovaním aspoň dvoma dávkami, najvhodnejšie vo februári a marci, aby ste boli v apríli už chránení aspoň čiastočne. Tretiu dávku odporúčame v auguste, aby ste posilnili ochranu pred tzv. jesennou aktivitou kliešťov,”

– dodáva M. Avdičová z RÚVZ BB.

Kliešť obyčajný a pijak lužný sú aktívne v odlišných obdobiach roka

„Psí“ kliešť, teda pijak lužný, je už rozšírený po celom južnom Slovensku. Kliešť pijak sa prebúdza po roztopení snehu pri dennej teplote nad nulou. Za teplých zím bez snehu ho nachádzame aj v decembri a januári. Teda už je bdelý a na južnom Slovensku sa s ním psíčkari už stretávajú, no nie každý ho vie rozoznať od kliešťa obyčajného, a tak sa šíri poplašná správa – kliešte už sú tu,”

– vysvetľuje doc. MVDr. Branislav Peťko, DrSc., vedúci Centra aplikovaného výskumu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Mýty o kliešťoch

Keďže kliešte o sebe dali vedieť už vo februári, stojí za to pripomenúť a vyvrátiť niekoľko mýtov o nich.

Začnime tým, že jednou z najčastejšie opakovaných a nepravdivých informácií je, že kliešte padajú na ľudí zo stromov.

Kliešte nemôžu liezť na stromy, a preto z nich nemôžu spadnúť. Dospelé kliešte vylezú maximálne do výšky jeden a pol metra, a preto sa často vyskytujú vo vysokej tráve, kríkoch a nízko položených listoch mladých stromov.

Druhým mýtom je, že uhryznutie kliešťom bolí. Tieto malé tvory majú vyvinutú vynikajúcu schopnosť skryť svoju prítomnosť na ľudskom tele. Keď sa zahryznú do kože, automaticky vypúšťajú svoje sliny obsahujúce anestetickú látku. Kliešte nemajú žihadlo, ale ku krvi svojej obete sa dostanú pomocou ostrej časti ústneho aparátu, ktorým vyrežú malý otvor v epiderme.

Odhalenie kliešťa tesne po uhryznutí hraničí so zázrakom, a preto je tak dôležité, aby ste si po každej prechádzke alebo pikniku vonku pozorne prezreli svoje telo.

Čo je dobré vedieť: Ako zlikvidovať vytiahnutého kliešťa? Radšej ho nevyhadzujte do záchoda

Ako správne vytiahnuť kliešťa?
Foto: shutterstock/Sahara Frost

Ďalším nepravdivým tvrdením je, že kliešte sa vyskytujú len v lesoch. Kliešte majú v obľube vlhké lesy, ale na svoju korisť číhajú všade, kde je nejaká vegetácia. Parazity veľmi dobre vedia, že je pre ne jednoduchšie nájsť si hostiteľa na miestach, ako sú parky, lúky a lesné cesty.

Ďalšia „mestská legenda“ hovorí, že kliešte priťahujú svetlé farby. Nie je to pravda. Kliešte nemajú zrakový orgán, takže nedokážu rozlišovať farby. Pavúkovce sú vybavené takzvaným Hallerovým orgánom, ktorý im poskytuje akúsi navigáciu. Vďaka tomuto orgánu dokážu vnímať oxid uhličitý vydychovaný potenciálnou korisťou, vibrácie zeme a teplotu.

Okrem toho sa odporúča nosiť pri prechádzkach svetlé oblečenie, pretože kliešte majú tmavú farbu, a preto ich možno na oblečení ľahšie nájsť.

Kliešťa treba natrieť olejom – to je jeden z najčastejšie opakovaných a najnebezpečnejších mýtov o kliešťoch. Aby toho nebolo málo, dlhé roky prevládal názor, že kliešťa, ktorý sa prisal na telo, treba potrieť aj benzínom, liehom, zapáliť alebo rozdrviť.

Takéto konanie je neprípustné, pretože parazit môže zvracať, čím sa jeho tráviaci obsah dostane do nášho tela spolu s veľmi nebezpečnými zárodkami. Mazanie, krútenie a zapálenie kliešťa vyvoláva v kliešťovi stresové reakcie, čím sa zvyšuje riziko jeho vyvrhnutia.

Kliešťa treba čo najrýchlejšie odstrániť pevným krútiacim pohybom. Možno to urobiť pinzetou, pričom parazita treba uchopiť v blízkosti kože. Výborným riešením je vybaviť sa špeciálnym malým nástrojom na odstraňovanie kliešťov, ktorý si môžete kúpiť v každej lekárni.

Ak sa kliešťa nedokážete zbaviť sami, mali by ste navštíviť najbližšiu nemocnicu alebo zdravotné stredisko.

Ako sa môžeme chrániť pred kliešťami?

Základom je, samozrejme, pravidelná a dôkladná prehliadka tela po každom návrate z prechádzky alebo pikniku, pretože, ako vieme – kliešť, keď sa dostane do kože – uvoľní do nej akúsi anestéziu, takže je ťažké cítiť moment napadnutia parazitom.

Okrem toho, keď ideme do lesa, mali by sme mať na sebe oblečenie s dlhými rukávmi, dlhé nohavice a pevnú obuv, aby sme znížili riziko, že nám kliešť vylezie na kožu. Odporúča sa tiež nosiť svetlé oblečenie, ktoré uľahčuje lokalizáciu kliešťa, keď sa objaví na vašom odeve.

Skvelým riešením ochrany pred kliešťami sú špecializované spreje a masti, ktoré obsahujú zložky odpudzujúce parazity.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo robiť s vytiahnutým kliešťom? Obľúbená chyba môže stáť veľa! Stačí jedna vec

V lesoch sa to hemží kliešťami. Pred vstupom do lesa nezabudnite na jednu vec


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vezmite z parapetu a vmasírujte do pokožky. Toto je najlepšia masť na odreniny na stehnách a topánkach

19.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nataliajakubcova). Otlaky na chodidlách a odreniny na stehnách sú mimoriadne nepríjemným a bolestivým problémom, ktorý dokáže pokaziť každý výlet…

Ľahko nahradí kávu. Odstraňuje toxíny a dodáva energiu

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lukas Gojda). Mladý jačmeň už dávno nie je výživovou novinkou. Môžete si ho jednoducho kúpiť na internete a v…

Má 54 rokov a brucho ploché ako doska. Tréner Lopez prezradil tajomstvo. „Aspoň sedem denne“

19.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jlo/). 54-ročná Jennifer Lopez teší a inšpiruje milióny fanúšikov po celom svete udržiavaním vyrysovanej a zdravej postavy. Aké je…

Ako užívať horčík? Prečo ho kombinovať s draslíkom?

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova). Draslík a horčík sú dva minerály potrebné pre správne fungovanie vášho tela, majú schopnosť vzájomnej synergie. Ich…

Niet lepšieho chleba na raňajky. Je zdravý a má nízky obsah kalórií. Vaše chudnutie konečne začne

19.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gpointstudio). Raňajky sú najdôležitejšie jedlo, preto by mali byť zdravé, chutné a dodať nám energiu. Väčšina z nás si…

Auto Trendy

Tragické správy z Maďarska. Motorový čln narazil do výletnej lode

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Služby v Budapešti stále pátrajú po piatich nezvestných osobách, ktoré sa v sobotu zrazili na Dunaji s výletnou loďou. Doteraz sa našli telá jedného muža…

Iránsky prezident a šéf diplomacie sú mŕtvi. Zahynuli pri havárii vrtuľníka

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Prezident Ebrahim Raisi a šéf iránskej diplomacie Hosejn Amir Abdollahijan zahynuli pri havárii vrtuľníka. Informáciu agentúre Reuters poskytol predstaviteľ iránskej štátnej správy a šéf iránskeho…

Poškriabali ste niekomu auto a nechali tam svoje telefónne číslo? To zaručuje problémy

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Priznanie chyby a prevzatie zodpovednosti by malo byť normou. Nie každý má však občiansku odvahu priznať sa napríklad k poškriabaniu cudzieho auta na parkovisku. Čo…

Pite, ale neopíjajte sa. Vychutnajte si drink bez nepríjemných následkov

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Vedci vyvinuli inovatívny gél, ktorý bráni alkoholu dostať sa do krvného obehu a poškodiť pečeň. To znamená, že si môžete vychutnať svoj obľúbený nápoj bez…

Najprv konkurz a teraz správca konkurznej podstaty. Elektrifikácia Nemecka sa skončila neúspechom….

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecký start-up sa mal stať jasnou hviezdou na nebi európskej elektromobility. Namiesto úspechu však čelí ďalším finančným problémom. Spoločnosť práve po druhýkrát skrachovala. Konkurzný správca…

Číňania sľubujú lietajúce auto do dvoch rokov. Nebude potrebný pilotný preukaz

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínska spoločnosť Xpeng AeroHT chce dodať svoje lietajúce auto zákazníkom v roku 2026 a niektorí si ho budú môcť vyskúšať už tento rok. Xpeng AeroHT…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov