12.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Quadic).
Pri hľadaní nápadov na zdravé raňajky sa oplatí siahnuť nielen po ovsených vločkách, ale aj po otrubách, ktoré sú pre naše telo skutočnou nutričnou bombou. Ich pravidelná konzumácia nám pomôže nielen zhodiť prebytočné kilogramy, ale bude mať aj pozitívny vplyv na naše zdravie. Skontrolujte, prečo sa oplatí zahrnúť ovsené otruby do vašej každodennej stravy.

Ovsené otruby sú nielen výnimočne zdravé a výživné, ale majú aj vysoký obsah vlákniny. Ich pridaním do raňajok dodáme nášmu telu veľa dôležitých zložiek a postaráme sa o naše črevá a podporíme chudnutie. Povieme vám, ako otruby ovplyvňujú naše telo.
Aké vlastnosti majú ovsené otruby?
Ovsené otruby sú skutočným pokladom pre naše telo. Tieto nenápadné čiastočky dokážu veľa pre zlepšenie našej kondície a zdravia.
Je to preto, že ovsené otruby obsahujú:
- proteín
- železo
- zinok
- riboflavín
- tiamín
- horčík
- fosfor
- sacharidy
- vlákninu
- draslík
Navyše je tento produkt dobrou voľbou pri chudnúcej diéte, pretože má len asi 246 kcal na 100 g. Okrem toho je to zložka, ktorá obsahuje veľmi malé množstvo tuku.
Prečo sa oplatí jesť ovsené otruby?
Vďaka obsahu toľkých dôležitých prvkov dokážu ovsené otruby urobiť veľa dobrého pre naše zdravie. V prvom rade stojí za zmienku, že otruby sú bohaté na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť v boji proti chronickým ochoreniam a poskytnúť rôzne zdravotné benefity, ako aj spomaliť proces starnutia.
Okrem toho je tento produkt tiež bohatý na beta-glukány, druh rozpustnej vlákniny. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak, čo je mimoriadne dôležité pri prevencii srdcových chorôb. Okrem toho rozpustná vláknina zabraňuje skokom v hladine cukru v krvi a pomáha kontrolovať glykémiu.
Otruby navyše obsahujú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje zdravú črevnú mikroflóru a pomáha pri úľave od zápchy. Dokonca sa dá povedať, že vďaka tejto vláknine ovsené otruby doslova čistia črevá ako vysávač.
Za zmienku tiež stojí, že ide o zložku, ktorú sa oplatí zaradiť do redukčnej diéty, pretože rozpustná vláknina účinne potláča hormón hladu a zlepšuje hladinu hormónu sýtosti.
Je potrebné variť ovsené otruby?
Rovnako ako v prípade ovsených vločiek, aj v prípade otrúb ich nemusíme variť. Môžeme ich pridať napríklad do jogurtov, müsli, kokteilov alebo ovocného pyré.
Samozrejme, otruby by sa mali do stravy zavádzať postupne, najmä ak bola naša strava predtým chudobná na vlákninu. Opatrnosť sa odporúča aj vtedy, ak nás trápia žalúdočné vredy alebo zápaly črevnej sliznice.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Skvost v domácej špajze. Brzdí tvorbu krvných zrazenín, chráni pred embóliou
Nevyhnutnosť v každej domácnosti. Užitočné proti prechladnutiu a pri inváziách škodcov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.