27.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cesarz).
Vianoce nie sú len čarovným časom zmierenia, rodinných stretnutí a výmeny darčekov. Je to aj čas, keď si môžeme pohostiť svoje brušká a chuťové bunky domácimi špecialitami. Rozhodnite sa pre tradíciu a tento rok pripravte vynikajúci koláč obalený v maku. Nevoľte však jednoduchú cestu a pripravte si makovú zmes od základu.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/11/makovy-zavin.jpg)
Do Vianoc zostáva už len niekoľko týždňov, ale najväčší gurmáni už myslia na vynikajúce domáce koláče, ktoré sa objavia na štedrovečernom stole. Počas tohto obdobia sa oplatí odložiť počítanie kalórií bokom a vychutnať si chuť vianočných dobrôt. Zavinutý makový koláč rozhodne patrí k tým špecialitám, ktoré síce chutia každému, ale ich príprava sa zdá byť náročná. Nič nemôže byť ďalej od pravdy. V tomto článku sa dozviete, ako krok za krokom pripraviť dokonalý vianočný makový koláč.
Ingrediencie na kysnuté cesto
- 3 šálky pšeničnej múky,
- 1 šálka mlieka,
- 45 g čerstvého droždia,
- 150 g masla,
- 6 žĺtkov,
- 6 polievkových lyžíc cukru,
- 1 balenie vanilkového cukru,
- 2 PL čistej vodky,
- 1 PL oleja,
- štipka soli.
Ingrediencie na makovú náplň
- 500 g maku,
- 250 g bieleho cukru,
- 1 PL obľúbeného medu,
- 100 g hrozienok,
- dve hrste vlašských orechov,
- 2 PL masla,
- kandizovaná pomarančová kôra,*
- škorica*.
* – ľubovoľné množstvo.
Niet nad domáci makový koláč. Zabaľte plnku do pečiva a vychutnajte si chuť sviatkov
- Droždie rozdrobte v prstoch, prisypte lyžicu cukru a trochu teplého mlieka. Kvások premiešajte a odložte na teplé miesto asi na štvrť hodiny.
- Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte žĺtky, zvyšok mlieka a cukru, vanilkový cukor, štipku soli a vodku. Nakoniec pridajte mäkké maslo a dôkladne vymiešajte.
- Do vykysnutého cesta vlejte kvások a opäť mieste, kým sa nevytvorí hladká guľa. Ak sa cesto príliš lepí, pridajte trochu múky.
- Cesto zabaľte do utierky a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 60 minút.
- Mak zalejte vriacou vodou, sceďte a dvakrát pomeľte. Potom ho preložte do misy.
- K maku pridajte nasekané orechy, hrozienka (ktoré ste predtým mohli namočiť do alkoholu), pomarančovú kôru a škoricu. Všetko spolu premiešajte.
- V hrnci rozpustite maslo spolu s medom a cukrom.
- Sladkú zmes nalejte na mak a orechy. Maková náplň by mala byť veľmi vlhká.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti a každú z nich rozvaľkajte na obdĺžnikové placky.
- Každý plát potrite makovou náplňou a zrolujte. Každú rolku zabaľte do vymasteného papiera na pečenie, aby cesto získalo krásny tvar.
Obalený makový koláč sa jednoducho pečie 40 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Upečený koláč nechajte vychladnúť a potom ho môžete ozdobiť. Tradične sa koláč poleje polevou a ozdobí orechmi alebo kandizovanou pomarančovou kôrou. Nech si vyberiete ktorúkoľvek možnosť, makový koláč bude vlhký a neskutočne chutný. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zmena jednej prísady v jablkovom koláči dokáže zázraky. Mňam!