27.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Herceg Andras).
Chuť detstva, najlepšie spomienky. Výnimočnú vôňu jablkového koláča milujú mnohí z nás. Dnes vám ponúkame jeho úplne inú verziu. V tomto lahodnom koláči plnom jabĺk nie je vôbec žiadne maslo. Vďaka tomuto receptu si budete na lahodnom jablkovom koláči pochutnávať už za 1,5 hodiny. Poďte sa pustiť do práce!
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/09/shutterstock_2112129125-1.jpg)
Ingrediencie na cesto:
- 2 1/2 šálky hladkej múky (nezabudnite ju preosiať)
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky mlieka
- 1/2 šálky rastlinného oleja
Ingrediencie na plnku:
- 3/4 šálky cukru
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 1/4 čajovej lyžičky škorice
- 1/8 čajovej lyžičky muškátového orieška
- 1,3 kg jabĺk nakrájaných na plátky hrubé 3/4 palca
Príprava koláča
Cesto:
- Predhrejte rúru na 200 °C
- V miske zmiešajte múku, cukor a soľ
- Mlieko a olej zároveň zmiešajte a vidličkou spojte so zmesou múky, cukru a soli
- Uhnetieme cesto a vytvoríme guľu
- Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu zabaľte do papiera a druhú rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech aj cesto vložte do chladničky, kým pripravíte plnku
Plnka:
- Vo veľkej miske zmiešajte cukor, múku a korenie
- Do tejto zmesi vmiešajte jablká a vložte ich do vopred pripraveného plechu
- Prikryte druhou polovicou cesta. Môžete z neho nakrájať plátky, môžete ho rozvaľkať na placku, máte úplne voľnú ruku
- Vrchnú časť potrite mliekom a posypte cukrom, pričom sa vyhnite okrajom cesta
- Do vrchnej vrstvy cesta urobte nožom asi 10 dier, aby sa uvoľnila para
- Plech môžete dodatočne vystlať, ak by jablká vytekali
- Pečte 50-55 minút, kým koláč nie je zlatistý. Nechajte úplne vychladnúť (približne 3 hodiny)
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hrsť tejto prísady zmení chuť klasického jablkového koláča. Babička ho vyskúša a je nadšená