Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie, Životný štýl,

Váš mozog sa vám za to nepoďakuje! Pozrite si zoznam škodlivých návykov

22.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Engin Akyurt Pexels/AnnaShvets). Nezdravá strava a nehygienický životný štýl dokážu náš mozog doslova zničiť. Najviac jej škodia niektoré naše zvyky. Veľa sa hovorí o...

22.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Engin Akyurt Pexels/AnnaShvets).

Nezdravá strava a nehygienický životný štýl dokážu náš mozog doslova zničiť. Najviac jej škodia niektoré naše zvyky.

Foto: pexels.com/Engin Akyurt

Veľa sa hovorí o prevencii civilizačných chorôb, akými sú cukrovka a ischemická choroba srdca. Málokto si však všíma, že nezdravé návyky majú katastrofálny dopad aj na náš mozog a následne aj na našu schopnosť duševne pracovať či myslieť celkovo. Čoho by sme sa teda mali vzdať, aby nám náš najdôležitejší orgán dobre slúžil do vysokého veku? Tu je niekoľko tipov.

Bláznivý mozog

Nezdravá strava môže mať výrazný vplyv na funkcie a stav nášho mozgu. Konzumácia potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov, cukru a soli môže viesť k zápalu v tele, ktorý následne negatívne ovplyvňuje mozog. Nezdravé stravovanie môže tiež znížiť schopnosť mozgu efektívne sa vysporiadať so stresom a zvýšiť riziko depresie.

Okrem toho strava s nízkym obsahom základných živín, ako sú omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály, ktoré sú kľúčové pre zdravie mozgu, môže viesť k zhoršeniu kognitívnych funkcií. Ľudia, ktorí konzumujú veľa spracovaných potravín a nápojov sladených cukrom, môžu mať tiež vyššie riziko vzniku chorôb, ako je Alzheimerova choroba a iné formy demencie.

Mnohé štúdie potvrdzujú škodlivé účinky vysokosacharidovej stravy na zdravie mozgu, a to z psychologického aj fyzického hľadiska. Niektorí vedci naznačujú, že konzumácia veľkého množstva fruktózy môže urýchliť starnutie buniek vrátane neurónov. Vedci tiež dospeli k záveru, že príliš vysoká hladina glukózy v strave môže zhoršiť pamäť a kognitívne funkcie. Nedávno sa zistilo, že strava s vysokým obsahom cukru môže u postihnutých pacientov zhoršiť príznaky schizofrénie.

Informatívne rýchle občerstvenie

Používanie smartfónov a sociálnych médií sa stalo neoddeliteľnou súčasťou života, no tieto návyky môžu mať nepriaznivé účinky na zdravie mozgu. Príliš veľa informácií, ku ktorým máme neustále prístup, znamená, že náš mozog nedokáže držať krok s ich správnym spracovaním, čo možno prirovnať k tráviacim ťažkostiam, ktoré zažívame po zjedení veľkého jedla pozostávajúceho z ťažko stráviteľných jedál.

Taktiež neustále prerušovanie pozornosti telefónnymi notifikáciami môže negatívne ovplyvniť koncentráciu a schopnosť udržať pozornosť. V dôsledku toho sa naše mozgy stávajú viac neprítomnými a my sa stávame menej produktívnymi. Nadmerné používanie sociálnych médií navyše zahŕňa neustále porovnávanie sa s ostatnými, čo môže viesť k nízkej sebaúcte alebo dokonca k depresii. Trávenie času pred obrazovkou smartfónu, najmä večer, môže tiež narušiť váš cirkadiánny rytmus, čo vedie k problémom so spánkom.

život pred očami, smrť, mozog
Foto: Pexels/AnnaShvets

Niektorí vedci dokonca hovoria o existencii takzvanej digitálnej demencie – súboru neurologických a kognitívnych symptómov, ktoré sa môžu objaviť u ľudí zneužívajúcich digitálne technológie. Koncept sa spopularizoval najmä v Južnej Kórei, kde sa zvýšil počet mladých ľudí, ktorí majú problémy s krátkodobou pamäťou a iné kognitívne problémy. Nadmerné používanie technologických vychytávok spôsobuje ťažkosti v samostatnom myslení, ochudobnenie komunikačných schopností a abstraktného myslenia, poruchy pamäti, pozornosti a priestorovej orientácie a problémy s učením.

Katastrofálne následky nedostatku spánku

Spánková deprivácia má široké spektrum negatívnych účinkov na mozog a celkové fungovanie človeka. Spánok je kľúčovým obdobím, kedy mozog spracováva informácie z dňa, čistí sa od splodín metabolizmu a regeneruje. Keď svojmu telu nezabezpečíme primeranú dávku spánku, tieto procesy sú narušené.

Nedostatočný spánok môže viesť k kognitívnym poruchám, ako sú problémy so sústredením, ťažkosti so zapamätaním si nových informácií alebo znížená schopnosť riešiť problémy. Môže tiež ovplyvniť našu náladu, čo vedie k zvýšeniu úrovne úzkosti, podráždenosti alebo dokonca depresie.

Chronický nedostatok spánku môže narušiť chemické látky v mozgu a ovplyvniť funkciu neurotransmiterov, čo môže viesť k dlhodobým problémom duševného zdravia. Okrem toho dlhodobý nedostatok spánku zvyšuje riziko mnohých chorôb vrátane kardiovaskulárnych chorôb, obezity a cukrovky.

Nedostatok spánku ovplyvňuje aj schopnosť sebaregulácie mozgu, čo môže viesť k problémom s impulzivitou a rozhodovaním. Bez dostatočného spánku je schopnosť mozgu zvládať stres obmedzená, čo môže viesť k zvýšeným pocitom preťaženia a vyhorenia.

Mozog si neoddýchne pred televízorom

Unavení po práci a domácich prácach radi relaxujeme na pohovke pred televízorom. Náš mozog však nemôže takto odpočívať s nami. Najradšej by mal prechádzku do lesa alebo tenis, pretože takéto aktivity priaznivo vplývajú na jeho regeneráciu.

Fyzická nečinnosť je často spojená s negatívnymi účinkami na fyzické zdravie, ako je riziko kardiovaskulárnych ochorení, obezity a cukrovky. Napriek tomu sú jeho účinky na zdravie mozgu rovnako významné. Fyzická aktivita zohráva kľúčovú úlohu pri stimulácii mozgu a podpore jeho zdravia a regenerácie.

Fyzická aktivita zvyšuje prietok krvi do mozgu, dodáva mu základné živiny a kyslík. V dôsledku toho to pomáha produkovať neurotrofíny, ktoré podporujú funkciu a rast neurónov. Keď je úroveň fyzickej aktivity nízka, mozog môže zažiť menšiu stimuláciu, čo môže viesť k zníženiu kognitívnych funkcií.

Dlhodobá fyzická nečinnosť môže preto zvýšiť riziko depresie a úzkosti. Cvičenie, najmä mierna intenzita, stimuluje uvoľňovanie endorfínov – prirodzených hormónov tlmiacich bolesť produkovaných mozgom, ktoré zlepšujú náladu a pocity pohody. Nedostatok pravidelnej fyzickej aktivity môže navyše viesť k zníženiu objemu určitých oblastí mozgu, najmä hipokampu, ktorý je kľúčový pre pamäť a učenie. Z dlhodobého hľadiska to môže zvýšiť riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Dobrého človeka spoznáte v sekunde. Všimnite si jednu časť tváre

5 znakov, že sa mužovi páčite. Je to viditeľné voľným okom!


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Štvorfarebný test. V jednej z nich je ukrytá pravda o vás

20.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/volte). Máte pred sebou štyri farby – oranžovú, zlatú, zelenú a modrú. Každá predstavuje iné osobnostné črty. Vyberte si…

Dve zložky vám pomôžu schudnúť. Toto smoothie je skutočné zlato

20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/zjuzjaka). Koktaily a smoothies sú ideálnou voľbou na jarné a letné dni, najmä keď chceme zhodiť pár kíl navyše.…

Vezmite z parapetu a vmasírujte do pokožky. Toto je najlepšia masť na odreniny na stehnách a topánkach

19.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nataliajakubcova). Otlaky na chodidlách a odreniny na stehnách sú mimoriadne nepríjemným a bolestivým problémom, ktorý dokáže pokaziť každý výlet…

Ľahko nahradí kávu. Odstraňuje toxíny a dodáva energiu

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lukas Gojda). Mladý jačmeň už dávno nie je výživovou novinkou. Môžete si ho jednoducho kúpiť na internete a v…

Má 54 rokov a brucho ploché ako doska. Tréner Lopez prezradil tajomstvo. „Aspoň sedem denne“

19.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jlo/). 54-ročná Jennifer Lopez teší a inšpiruje milióny fanúšikov po celom svete udržiavaním vyrysovanej a zdravej postavy. Aké je…

Auto Trendy

Mapy Google si konečne spomenuli na špeciálnu skupinu používateľov. Prichádza veľká aktualizácia

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Populárna bezplatná aplikácia Mapy Google sa aktualizuje pomerne často. Stáva sa však, že Google sa zmenami nie vždy pochváli. Nastal čas na výnimku, pretože Američania…

Čínsku značku áut sužujú požiare. Od roku 2021 zhorel už desiata predajňa

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Od roku 2021 postihli požiare v Číne už desať predajní automobilov BYD. Z požiaru v poslednom z nich sa predbežne obviňuje chybná elektrická inštalácia zariadenia.…

Nálepky na autách kedysi vyvolávali emócie. Nezmizli len ryby. Prečo?

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Slovenský vodiči si zvykli zdobiť svoje autá. Teraz na autách zostali len nálepky. Čo sa stalo?

Farebné bodky a pruhy na pneumatikách sú dôležitou informáciou. Viete, čo znamenajú?

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Pri kúpe nových pneumatík mnohí ľudia venujú pozornosť farebným pruhom na povrchu pneumatiky. Zaujíma ich, čo znamenajú a či majú nejaký význam pre používanie pneumatiky.

Z noci sa zrazu stal deň. Nezvyčajný jav zachytený v Portugalsku

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Obyvateľov Portugalska v noci vyľakal nezvyčajný jav. Na oblohe bolo vidieť nezvyčajne jasný pruh a o chvíľu neskôr sa obloha rozžiarila, akoby bol deň.

Tragické správy z Maďarska. Motorový čln narazil do výletnej lode

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Služby v Budapešti stále pátrajú po piatich nezvestných osobách, ktoré sa v sobotu zrazili na Dunaji s výletnou loďou. Doteraz sa našli telá jedného muža…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov