Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty

Túto chybu robí veľa ľudí. A potom sú prekvapení, že vývar nevyšiel.

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Karolina Grabowska). Vývar je vlajkovou loďou slovenskej polievky. Zdanlivo jednoduchý, pretože sa pripravuje už stáročia. Pre mnohých ľudí však stále predstavuje problém. Veľkou hádankou...

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Karolina Grabowska).

Vývar je vlajkovou loďou slovenskej polievky. Zdanlivo jednoduchý, pretože sa pripravuje už stáročia. Pre mnohých ľudí však stále predstavuje problém. Veľkou hádankou nie sú prísady ani samotné mäso, ale spôsob jeho varenia. A nie, nehovoríme o „žmurkaní“.

Foto: pexels/Karolina Grabowska

Na samotnom kurčati alebo troch druhoch mäsa, s pridaním húb alebo kapusty, alebo len so základnou zeleninou. Existuje toľko spôsobov prípravy vývaru, koľko ľudí ho varí. Bez ohľadu na ne sa všetci zvyčajne zhodnú na tom, ako by mal vyzerať dokonalý vývar. Čo znamená, ako? Je žltý alebo dokonca hnedastý – v závislosti od použitého mäsa a ďalších ingrediencií, aromatický a číry. To sú základné vlastnosti, ktoré ocení každý fanúšik tejto polievky. A nie je ich málo, veď je to predsa najobľúbenejšia polievka na Slovensku.

Žmurkanie a bzučanie je len polovica úspechu

Hoci sa vývar pripravuje už stáročia a je známy takmer v každej domácnosti, mnohí ľudia stále považujú jeho prípravu za problematickú. Najväčším z nich je dosiahnutie čírosti. Je známym pravidlom, že aby bol vývar taký, aký má byť, mal by počas varenia len mierne „žmurkať“, ale ani to nie je vždy kľúčom k úspechu. Ukazuje sa, že ak nie sú vyriešené iné problémy, sledovanie výkonu horáka je málo platné. Jedným z nich je povinné zbieranie humusu, tmavšej peny, ktorá počas varenia vystupuje z mäsa a kostí. Ak ju necháte, polievka určite nebude číra – hoci môže byť skutočne bohatšia na chuť.

Túto chybu robí veľa ľudí

Mnohí ľudia úplne prehliadajú používanie pokrievky pri varení vývaru. Ukazuje sa, že je veľmi dôležitá, ak chceme, aby naša polievka bola číra a zároveň aromatická. Obľúbenou chybou je variť vývar stále pod pokrievkou. Profesionálni kuchári aj amatéri odporúčajú dať pokrievku na hrniec len na začiatku varenia a stiahnuť ju, keď vývar začne vrieť. Týmto spôsobom:

  1. je ľahšie udržať správnu teplotu v hrnci, čo zabráni zakaleniu vývaru;
  2. Voda sa pomaly odparuje a „chuť“ zostáva v hrnci. Je však dôležité zabezpečiť, aby sa nestratilo príliš veľa vody. Ak sa tak stane, môžete do hrnca pridať trochu vriacej vody.

Ak teda váš vývar doteraz fungoval ako veterný mlyn, určite sa oplatí urobiť túto malú zmenu. Varením bez pokrievky bude náš vývar dokonale číry a veľmi aromatický.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto verzia zeleninovej polievky chutí ako sen. Jeden trik vás prinúti olízať si tanier

Krupnik – krúpková polievka, ktorej sa v chladné dni len ťažko odoláva. Aromatická, sýta a plná vitamínov


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Žiadne vajcia? Žiadny problém! Tu je návod, čím ich nahradiť

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:shutterstock/NP27). Počet vegánov a vegetariánov na Slovensku neustále rastie, takže pulty obchodov sú preplnené náhradami mäsa. Horšie je to s…

On má 26 rokov, ona 80. „Je taká mladá duchom, že nás vek netrápi,“ hovorí

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@garyandalmeda). O ich láske informoval britský denník "The Sun". Gary Hardwick sa oženil so svojou vyvolenou, vtedy 71-ročnou Almedou,…

Čierny koniec banánu. Dá sa jesť? Mnoho ľudí ho vyhadzuje zo strachu pred larvami

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/SHVETS production) Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia v našich domácnostiach. Často si ich berieme do práce ako…

Vzhľadovo pripomína ríbezle, ale chutí ako egreš. Krík je nenáročný na pestovanie a mrazuvzdorný

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/svf74). Josta je ľahko pestovateľný ker, ktorý zvládnu aj začínajúci záhradníci. V lete jeho konáre prinášajú chutné a šťavnaté…

Pridajte 3 prísady do vody a premiešajte. Túto kvapalinu do ostrekovačov môžete používať po celý rok

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Artur_Nyk). Ako vyrobiť osvedčenú a spoľahlivú kvapalinu do ostrekovačov, ktorú môžete používať po celý rok? Ukázalo sa, že v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov