4.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Valentyn Volkov).
Obdobie zavárania je v plnom prúde. Domácnosti si mädlia ruky, aby pripravili svoje obľúbené džemy, šťavy, uhorky alebo zimné šaláty. Stojí za to doplniť svoju zbierku v špajze o niečo nové – odporúčame cukety v horčicovej marináde. Tento recept v poslednom čase láme rekordy!
Cukety – prečo by sme ich mali jesť?
Cuketa je mimoriadne chutná a zdravá – má nízky obsah kalórií a je zdrojom vitamínov a minerálov. Okrem toho jej dužina obsahuje okrem iného draslík, horčík, železo, ako aj vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a K. Zelenina sa zaraďuje medzi tzv. bio zeleninu – v ktorej sa nehromadia ťažké kovy ani dusičnany.
Cuketa rastie v našich klimatických podmienkach výborne, preto sa ju rozhodlo pestovať mnoho záhradkárov. Z cukety môžete vykúzliť mnoho chutných a hodnotných jedál – napríklad placky, alebo ju môžete pridať do nákypov, omáčok, polievok, koláčov a dokonca aj do zákuskov. Cukety tiež výborne chutia v konzervách, takže si ich môžete vychutnávať po celý rok.
Okrem klasických receptov na marinované cukety navrhujeme aj niečo nové, ale mimoriadne výstižné a chutné – a to cukety v horčicovej marináde. Bude chutným doplnkom sendvičov, šalátov aj večere – jej výraznú, hlbokú chuť si vychutná celá rodina.
Recept na cukety v horčicovej marináde
Ingrediencie:
- 4 kg cukiet
- 2 šálky liehového octu
- 3 litre vody
- 1,5-2 šálky cukru
- 10 polievkových lyžíc jemnej horčice
- 4 polievkové lyžice soli
- bobkové listy – 2 na každú nádobu
- kôprové vetvičky s klobúčikmi – jedna na každú nádobu
- nové korenie – 4 – 5 na jednu nádobu
Ako pripraviť cukety v horčicovej marináde?
- Každú cuketu umyte a ošúpte, potom ju prekrojte na polovicu (pozdĺžne) a zbavte semienok
- Zeleninu nakrájajte na tyčinky, potom ju vertikálne uložte do čistých sterilizovaných pohárov
- Do každej nádoby pridajte niekoľko semienok nového korenia, 1 vetvičku kôpru a 1 – 2 bobkové listy
- Potom do väčšieho hrnca nalejte 3 litre vody, nasypte soľ a cukor a nakoniec pridajte ocot.
- Všetko priveďte do varu a občas premiešajte, aby sa všetky sypké prísady dobre rozpustili
- Kľúčovou prísadou, ktorá dodá konzervám charakteristickú chuť, je horčica – pridajte ju až na samom konci – 10 polievkových lyžíc. Celú marinádu ešte raz premiešajte a potom ňou zalejte zeleninu
- Keď je cuketa v horčicovej marináde pripravená v pohároch, stačí ich už len uzavrieť a pasterizovať
Súvisiace články:
Nemecký recept je hitom medzi kuchármi. Je to dokonalá alternatíva uhorkového šalátu
Ako pripraviť chutné a chrumkavé uhorky na sladko? Vynikajúce recepty od používateľov internetu