25.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Max Shutter).
Hoci neexistuje žiadny zázračný nápoj na chudnutie, existujú niektoré, ktoré odporúčajú najmä odborníci na výživu. Zdá sa, že najlepším nápojom je pre nás voda. Nemá žiadne kalórie, hydratuje a podporuje metabolizmus. Aký iný nápoj vypitý pravidelne k večeri nám pomôže zhodiť neželané kilogramy?
Pri starostlivosti o štíhlu postavu sa oplatí venovať pozornosť nízkotučným fermentovaným nápojom, t. j. kefíru alebo jogurtu, ktoré prinášajú telu veľa výhod. Kefír je prírodné probiotikum obsahujúce kmene baktérií priateľských k črevám. Tradičný kefír sa vyrába pridaním tzv. kefírových zŕn (kefírových húb) do mlieka, ktoré iniciujú proces fermentácie mlieka. Zrná kefíru tvoria baktérie mliečneho kvasenia, octové baktérie a kvasinky kvasiace laktózu, ktoré spolu tvoria symbiotický organizmus spojený polysacharidom nazývaným kefiran.
Na jeho výrobu sa používa kravské mlieko, ale môže to byť aj kozie, ovčie, byvolie, ťavie mlieko a dokonca aj rastlinné mlieka (presnejšie nápoje) vrátane sójového, ryžového a kokosového. Slovo „kefír“ pochádza z tureckého slova „keif“, čo znamená príjemný pocit, ktorý máme po jeho vypití. Kefír je totiž nápoj široko známy vo východných krajinách, odkiaľ sa dostal aj k nám.
Výživové výhody kefíru
Kefír sa považuje za vysoko výživnú potravinu vďaka biochemickým procesom, ktoré prebiehajú počas fermentácie a obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny a vitamíny a minerály, čo z neho robí hodnotnú a ľahko stráviteľnú potravinu.
Presné chemické zloženie, chuťové a výživové vlastnosti závisia od druhu mlieka použitého na výrobu kefíru a od pomeru kefírových zŕn k mlieku. Vo všeobecnosti však možno povedať, že kefír je bohatstvom vitamínov skupiny B vrátane B1 a B12 a B7 alebo biotínu, vitamínu A, K a D. K tomu sa pridávajú minerálne látky ako vápnik, fosfor, horčík, ako aj bielkoviny, kyselina mliečna a enzýmy. Kefír dodáva telu aminokyseliny, najmä tryptofán. Obsahuje aj trochu etanolu a oxidu uhličitého, ktorý mu dodáva mierne „štipľavú“ chuť.
Kefír a jeho vplyv na náš organizmus
Kefír je prírodné probiotikum, t. j. výrobok obsahujúci živé kultúry baktérií, ktoré majú priaznivé účinky na organizmus. Mikrobiologické zloženie kefíru predovšetkým dopĺňa alebo stimuluje vývoj črevnej mikroflóry, čím zabezpečuje bakteriálnu rovnováhu. Dôležité je, že kefír zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov, stimuluje črevnú peristaltiku a zlepšuje trávenie.
– „Ukázalo sa, že probiotiká znižujú hmotnosť a množstvo brušného tuku, pretože zohrávajú úlohu pri inzulínovej rezistencii, zápaloch a ukladaní tukov,“ hovorí Erin Kenneyová, RD, výkonná riaditeľka spoločnosti Nutrition Rewired pre časopis Insider.
Randomizovaná kontrolovaná štúdia, ktorú vykonali iránski výskumníci a ktorá bola uverejnená v časopise European Journal of Nutrition, naznačuje, že pitie kefíru podporuje chudnutie. Pravdaže, išlo o štúdiu vykonanú na malej skupine ľudí, ale zdá sa, že výsledky potvrdzujú priaznivé účinky tohto nápoja.
Autori uvádzajú, že u žien s nadváhou a obezitou na diéte bohatej na nízkokalorické mliečne výrobky, ktoré pili dve porcie kefírového nápoja denne počas ôsmich týždňov, došlo k výraznejšiemu zníženiu hmotnosti, nižšiemu BMI a menšiemu obvodu pása v porovnaní so skupinou žien, ktoré kefír nekonzumovali.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Premožiteľ aterosklerózy a osteoporózy. Dve potrebné zložky si môžete kúpiť len za pár eur
Nikdy tieto príznaky neignorujte. Sú prvým krokom k úpalu. Ako ich rozpoznáte?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.