23.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).
O jednom z najzdravších nápojov na svete sa v poslednom čase hovorí čoraz častejšie. Pochádza z Turecka a je veľmi populárny na Blízkom východe. Má nespočetné množstvo zdraviu prospešných vlastností – od posilnenia imunity až po ochranu pred infarktom, mŕtvicou či aterosklerózou. Navyše sú ingrediencie ľahko dostupné na Slovensku a stoja veľmi málo. Ako pripraviť tento výnimočný elixír?
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/07/shutterstock_146078012.jpg)
Čo je to ajran?
Nápoj ajran – môžete si ho objednať v orientálnych reštauráciách, kúpiť v obchode s potravinami alebo si ho pripraviť sami. Podľa Interie táto turecká špecialita vykazuje mnoho zdraviu prospešných účinkov. Má mierne kyslú chuť a najlepšie chutí studený s penou na vrchu. Odporúča sa piť najmä v horúcich dňoch, pretože výborne uhasí smäd a doplní stratené elektrolyty. Existuje dobrý dôvod, prečo obyvatelia Blízkeho východu pijú ajran k mastným mäsovým jedlám, pretože zmierňuje nepríjemné pocity po ťažkom jedle. Aké ďalšie účinky má ajran na ľudský organizmus?
Zdravotné vlastnosti ajranu
Turci tvrdia, že ajran je jedným z najzdravším nápojom na svete. Okrem toho, že je chutný, má množstvo vlastností prospešných pre zdravie a pohodu celého tela. Je zdrojom:
- vitamínov A a D, vitamínov skupiny B
- sodíka
- vápnika
- proteínov a živých kultúr baktérií
Medzi hlavné vlastnosti tohto jedinečného nápoja patria:
- posilnenie odolnosti organizmu voči vírusovým a bakteriálnym infekciám
- podpora chudnutia a boja proti nadváhe a obezite
- ayran priaznivo pôsobí na tráviaci systém, najmä na peristaltiku čriev – ayran pôsobí proti hnačke
- pomáha znižovať krvný tlak a vysokú hladinu LDL cholesterolu v krvi, čím znižuje riziko aterosklerózy, infarktu a mŕtvice
- priaznivé účinky na kostrový systém a zníženie rizika vzniku osteoporózy
Ajran – ako ho pripraviť?
Ajran si môžete veľmi ľahko pripraviť doma. Stačia len dva lacné, bežne dostupné produkty. Budete potrebovať:
- 400 ml prírodného jogurtu – najlepšie gréckeho jogurtu
- 2 poháre minerálnej vody
Spôsob prípravy:
Jogurt a vodu zmiešajte mixérom, kým sa nevytvorí pena. Ajran je najlepšie konzumovať ihneď po príprave – vtedy má najlepšiu konzistenciu. Môžete ho tiež ochutiť lístkami čerstvej mäty, niekoľkými kvapkami limetkovej šťavy a štipkou soli.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nosíte na ruke gumičku do vlasov? Radšej si ju hneď dajte dole! Následky môžu byť zničujúce
Najlepší čas na kávu? Mnoho Slovákov robí túto chybu