Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

Prečo pes olizuje svojho majiteľa? Je to len prejav lásky alebo to má aj nejaký skrytý zmysel?

13.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@TheDodo). Váš pes vám olizuje ruky, nohy alebo tvár a vy sa čudujete, prečo to robí? Prejavuje takto vždy svoju lásku a oddanosť? Alebo...

13.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@TheDodo).

Váš pes vám olizuje ruky, nohy alebo tvár a vy sa čudujete, prečo to robí? Prejavuje takto vždy svoju lásku a oddanosť? Alebo to má aj nejaký skrytý zmysel? Pes spoznáva svet prostredníctvom svojich zmyslov a jeho jazyk má oveľa viac funkcií ako náš ľudský. Olizovaním pes komunikuje veľa vecí.

Foto: youtube.com/@TheDodo

Čo sa v článku dozviete?

  • Prečo sa pes olizuje? Funkcie jazyka u psa
  • Prečo mi môj pes líže tvár? Láska alebo atavistické správanie?
  • Prečo mi pes líže ruky a nohy? Cenné informácie a chute
  • Pes olizuje choré miesta a rany na tele. Dávajte si pozor na hygienu
  • Prečo pes olizuje človeka? Prosba o pozornosť
  • Lízanie ako upokojenie. Nechajte to svojho psa robiť
  • Líže váš pes podlahu alebo stenu? Kedy by vás to malo znepokojovať?

Prečo sa pes olizuje? Funkcie jazyka u psa

Foto: youtube.com/@doggydigs

Pes sa učí o svete prostredníctvom svojich zmyslov. Psí čuch alebo sluch sú zmysly, ktoré často nemajú konkurenciu. A na čo pes používa jazyk, ktorý je spolu s ušami a nosom pre psa mimoriadne dôležitým orgánom? Samozrejme, podobne ako u nás ľudí slúži na vnímanie chutí konzumovaného jedla, ale…. nielen. Pozornosťou venovanou psiemu jazyku môže majiteľ o svojom miláčikovi získať množstvo informácií: o jeho kondícii, emóciách, duševnom stave.

Ako je to možné? Jazyk psa patrí tiež k… reči tela. Reč tela je kombináciou mnohých aktov. A jazyk je tiež ich nástrojom. Keď náš pes vysiela signály nám alebo inému psovi, veľakrát sa nejedná len o jeden signál, ale rovno o viacero: napríklad zíva, dychčí a vyplazuje jazyk, a olizuje si nos, táto kombinácia signálov môže znamenať, že potrebuje viac priestoru a cíti sa trochu vystresovaný.

Môže nám tiež vysielať rôzne signály olizovaním nás alebo rôznych predmetov. Čo to teda môže znamenať?

Prečo mi môj pes líže tvár? Láska alebo atavistické správanie?

Prichádzate domov a váš pes sa vám v rozrušení snaží skočiť na tvár a olízať ju? Samozrejme, zvyčajne to znamená náklonnosť, radosť z návratu majiteľa a túžbu prejaviť všetky tieto emócie. Pôvod tohto správania však pochádza od vlkov. Podľa výskumov môže olizovanie na tvári majiteľa súvisieť s potravou. Mladé vlky olizujú papuľu svojej matky, keď sa vracia z lovu, čím ju provokujú, aby im vyvrátila potravu.

Ide o prechodné obdobie u vlčích mláďat medzi konzumáciou materského mlieka a samostatnou účasťou na love a konzumáciou čerstvého mäsa. Tvárou v tvár tomu sa môžu objaviť atavistické pozostatky, ale v kombinácii s výbuchom radosti pri pohľade na ich obľúbeného človeka má jednoducho navrch…. láska.

Prečo mi pes líže ruky a nohy? Cenné informácie a chute

Foto: youtube.com/@EmperorMaxASMR

Často sa objavuje teória, že lízanie rúk a nôh majiteľa je výrazom podriadenosti a rešpektu. Vo svorke psov jedinci nižšie v hierarchii olizujú ňufáky a labky tým, ktorí sú v hierarchii vyššie. Teória, že pes by mal budovať hierarchicky usporiadanú svorku s človekom, t. j. zástupcom iného druhu, než je jeho vlastný, je však už dávno vyvrátená.

Nie je to teda prejav úcty a podriadenosti voči vyššiemu jedincovi vo svorke, pretože človek so psom netvorí svorku, a už vôbec nie hierarchiu medzi nimi. Stále to, samozrejme, môže byť prejav náklonnosti, napríklad olizovanie tváre, ale je to aj spôsob, ako o nás získať informácie. Samozrejme, nos pri tom zohráva hlavnú úlohu, ale spája sa s Jacobsonovým vomeronazálnym orgánom, ktorý sa nachádza po oboch stranách nosovej priehradky a má svoj vývod do ústnej dutiny, ktorá sa zase nachádza pri horných rezákoch.

Aby sa do Jacobsonovho orgánu dostali čuchové informácie, pes musí olízať nejakú látku alebo povrch, v tomto prípade naše ruky, nohy alebo tvár. Tento postup je sprevádzaný značným množstvom slín, ktoré prenášajú molekuly pachu hlboko do orgánu. Pach, ktorý u psa zohráva neuveriteľne dôležitú úlohu pri poznávaní sveta, sa teda do analýzy dostáva dvoma cestami – cez nos a nepriamo cez jazyk a papuľu psa.

Vďaka tomu sú psy dokonca schopné vycítiť naše emócie a humor. Je to vďaka hormónom vylučovaným naším telom, ktoré sa produkujú počas návalu šťastia, hnevu alebo smútku. Olizovanie ľudského tela je tiež jednoducho aj pre chuť. Možno nám na rukách zostala vôňa a chuť jedla alebo naše ruky a nohy vylučovali pot, ktorý psy často práve olizujú.

Pes olizuje choré miesta a rany na tele. Dávajte si pozor na hygienu

Foto: youtube.com/@BoxerRex

Neuveriteľný čuch psa, ktorý je podporovaný Jacobsonovým orgánom, mu tiež dáva schopnosť odhaliť chorobu. Preto nie je prekvapením, že psy dokážu dokonale vycítiť kožné lézie alebo rany na našom tele, čím získavajú viac informácií o tom, čo sa nachádza na našej koži. V tomto prípade by sme však mali byť obzvlášť opatrní pri kontakte poraneného alebo chorého miesta so slinami psa.

Pes môže svojím skúmaním prostredia preniesť rôzne baktérie a mikroorganizmy, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť choré miesto na našom tele.

Prečo pes olizuje človeka? Prosba o pozornosť

Častým olizovaním nás pes upozorňuje aj na seba. Ak toto správanie odmeníme pozornosťou, pohladením psa, otočením sa k nemu – pes dostane to, čo chcel. Niektorí ľudia nechcú, aby ich pes olizoval, hoci treba zdôrazniť, že ide o úplne prirodzené správanie zvierat. Aby sme ich upokojili, môžeme sa pokúsiť nereagovať alebo prerušiť túto činnosť tým, že od psa odídeme a potom toto správanie presmerujeme na spoločnú hru. Rozhodne netrestajte psa krikom alebo fyzickými trestami.

Líže váš pes podlahu alebo stenu? Kedy by vás to malo znepokojovať?

Foto: youtube.com/@ItsMeortheDog

Z vyššie uvedených dôvodov, ako je získavanie informácií o prostredí, môže pes olizovať aj predmety, podlahu alebo steny. Na podlahe môže napríklad nájsť zvyšky potravy, ktoré chce pozbierať. Keď však toto správanie pozorujeme často a dlhodobo, mali by sme sa o problém zaujímať. Môže mať pôvod v behaviorálnom alebo zdravotnom probléme psa.

Olizovanie stien alebo podlahy môže byť znakom: poruchy trávenia, zápalu hltana, pálenia záhy, chronického stresu či separačnej úzkosti. Preto hneď, ako u svojho psa spozorujeme opakujúce sa správanie, ktoré je pre nás ťažké zastaviť, mali by sme okamžite navštíviť veterinára a poradiť sa s behavioristom.

Lízanie ako upokojenie. Nechajte to svojho psa robiť

Lízanie má u psa ešte jednu dôležitú funkciu. Môže slúžiť na reguláciu emócií a upokojenie. Od šteniatok je lízanie mimoriadne dôležitým správaním psov – matky olizujú svoje šteniatka v rámci hygieny a na stimuláciu vylučovacieho systému a šteniatka zasa olizujú svoje matky pred prijatím potravy. Nie je prekvapujúce, že toto správanie si psy spájajú s bezpečím a pokojom. Z tohto dôvodu je dobré premýšľať o podávaní krmiva vo forme lízanky, čo je silikónová podložka s malými priehlbinami, do ktorých sa vtiera krmivo psa. Domáci miláčik konzumuje jedlo dlhšie, olizuje potravu z drážok podložky a upokojuje sa pritom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Prečo si váš pes ľahne pri pohľade na iného psa? Lepšie reagovať včas

Koľko je v psovi vlka? Vedci skúmajú “rozhovory” týchto cicavcov


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Egyptské pyramídy zatvorené pre turistov. Pamätník si zarezervoval miliardár. Párty trvala týždeň

09.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Alex Azabache). Svadba miliardára Ankura Jaina a Eriky Hammond spôsobila poriadnu senzáciu. Pozornosť pútala nielen nádhera, ale aj miesto,…

Vegánska reštaurácia bude podávať mäso. Majiteľka sa bráni: „je to zmena pre ľudstvo a Zem“.

9.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova). Reštaurácia Sage Vegan Bistro, ktorá sa nachádza v Echo Parku v Los Angeles, ponúka Američanom vegánske jedlá…

Aké huby sa dajú zbierať v máji? Tieto druhy teraz nájdete v slovenských lesoch

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mahony). Začiatkom mája už v slovenských lesoch rastú niektoré huby. Tí, ktorí sa zúčastňujú na zbere húb počas mája,…

Videla „lov na mladé dievčatá“. Rozpráva príbeh o háreme Kim Čong-una

06.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Torsten Pursche youtube.com/@YeonmiParkOfficial). Kim Čong-un sa obklopuje háremom mladých žien. V obrnenom vlaku rozkoše ho majú sprevádzať mladé dievčatá,…

Svoje oči skrýva za riasy ako záclony. Odstránila a ukázala, ako vyzerá bez nich. „Oveľa lepšie“

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: TikTok/@milliehazelgrave27). Dlhé, veľmi husté a oči zakrývajúce umelé mihalnice sú ochrannou známkou Millie Hazelgrave a na TikToku sa stali…

Auto Trendy

Hyundai tvrdí, že bude ponúkať určité funkcie na základe predplatného

9.5.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai oznamuje, že niektoré funkcie svojich vozidiel bude ponúkať na základe predplatného. Kedy toto rozhodnutie kórejského výrobcu vstúpi do platnosti? Čoraz vi

Novinky pre Land Rover Defender. SUV dostane viac funkcií a výkonnejší dieselový motor

9.5.2024 Redakcia Auto trendy - Land Rover oznamuje sériu aktualizácií pre SUV Defender. Model dostane nové balíky výbavy a výkonnejší naftový motor. Britský výro

Japonská prémia: Nový Lexus RX si berie na mušku nemeckých konkurentov

9.5.2024 Redakcia Auto trendy - Piata generácia SUV Lexus RX je dostupná na Slovensku a mnohý mali možnosť otestovať verziu 450h+. Piata generácia SUV Lexus RX je dostupná n

Kia zverejňuje prvé upútavky na nové elektrické SUV EV3. Pripravovaný model bude mať premiéru koncom mája

9.5.2024 Redakcia Auto trendy - Očakáva sa, že Kia v blízkej budúcnosti predstaví nové elektrické SUV. Model EV3 bude vstupným bodom v ponuke elektrických SUV kórejského výrobcu.

BMW uvádza na trh nový model M4 CS. Ľahší a výkonnejší ako M4 Competition

9.5.2024 Redakcia Auto trendy - BMW predstavilo novú verziu výkonného kupé M4. Nazýva sa M4 CS a je ľahšie a výkonnejšie ako M4 Competition. Nové BMW M4 CS sa zaradí…

Vezmite si z kuchyne koreň zázvoru a schovajte ho v aute. Jeden problém budeš mať vyriešený

9.5.2024 Redakcia Auto trendy - Už ste niekedy počuli o potieraní čelného skla auta zázvorom? Hoci to znie bizarne, funguje to a výrazne to zlepšuje váš každodenný zážitok z jazdy.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov