Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

Prečo si váš pes ľahne pri pohľade na iného psa? Lepšie reagovať včas

10.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:freepik.com/wirestock). Prechádzate sa so svojím psom po parku a zrazu si všimne iného psa, ktorý ide z opačnej strany. Ten vás tiež zbadá a ľahne...

10.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:freepik.com/wirestock).

Prechádzate sa so svojím psom po parku a zrazu si všimne iného psa, ktorý ide z opačnej strany. Ten vás tiež zbadá a ľahne si na vašu cestu. Jeho majiteľ zakričí: „upokojte sa, Rex sa chce len pozdraviť, čaká na vášho psa“. Je skutočne položenie psa pri pohľade na iného psa pozývacím gestom na stretnutie? Nič nemôže byť ďalej od pravdy!

Foto:freepik.com/wirestock

Reč psieho tela. Signály, ktoré si ľudia často nesprávne vysvetľujú

Reč tela psa je kľúčom k pochopeniu jeho potrieb a individuálneho správania. Naši milovaní domáci miláčikovia s nami, žiaľ, nemôžu komunikovať verbálne, ale keď spoznáme každý ich drobný pohyb, môžeme lepšie porozumieť ich svetu.

Nesprávnou interpretáciou rôznych signálov, ktoré psy vysielajú, môžeme svojho psa dostať do nemalého nepohodlia a vystaviť ho stresu tým, že budeme ignorovať konkrétne znaky.

Niektoré upokojujúce a varovné signály, ktoré pes používa na komunikáciu so svojím okolím (s ľuďmi, s inými psami), si ľudia často vysvetľujú nesprávne.

Zívanie je tak považované len za prejav únavy, žmurkanie si majitelia často vysvetľujú ako citlivosť na svetlo a nehybné zamrznutie je dekódované ako prejav zdvorilosti. Nič nemôže byť ďalej od pravdy – keď pes zíva, olizuje si pery, žmurká a nehybne stojí, vysiela signály, ktorými vás žiada, aby ste zvýšili vzdialenosť a vzdialili sa od neho.

Ak sa tieto jemné signály ignorujú, často môže dôjsť k uhryznutiu, ktoré sa potom mylne vysvetľuje tým, že pes „zaútočil bez varovania“.

Čo znamená, keď si pes ľahne pri pohľade na iného psa? Je to výzva ku kontaktu alebo varovanie?

Foto: youtube.com/@TVJOJofficial

Jedným z najčastejšie nesprávne interpretovaných prejavov správania psov je, keď si jeden pes ľahne pri pohľade na iného, neznámeho psa, ktorý ide z opačnej strany. Od majiteľa ležiaceho psa potom často počujete ubezpečenie, že ide o prejav poslušnosti jeho psa, pozvanie na hru alebo očakávanie pozdravu.

Keď potom dôverujeme uisteniam majiteľa, môže nás po príchode k ležiacemu psovi čakať nepríjemné prekvapenie v podobe útoku. Prečo?

Dôvodov takéhoto polohovania psa môže byť viacero, ale najčastejšie je príčinou snaha o vzdialenie sa od druhého psa namiesto toho, aby sme ho vyzvali ku kontaktu.

Tým, že si pes ľahne pred cudzieho psa, ktorý smeruje priamo k nemu, a často dokonca oblúkom, dáva druhému psovi najavo, že ešte zväčšil svoj priestor a nechce kontakt.

Pes sa tiež môže báť psa, ktorý ide smerom k nemu, a tak dáva psovodovi najavo, že mu táto situácia nie je príjemná.

Samozrejme, interpretácia každého správania psa závisí od konkrétneho psa, s ktorým máme do činenia, od kontextu situácie a od ostatných účastníkov situácie.

Mnohé správanie psa, keď nás znepokojuje, by sme mali konzultovať s behavioristom, trénerom a veterinárom.

Čo robiť, keď si váš pes ľahne pri pohľade na iného psa?

Foto:youtube.com/@TVJOJofficial

Na nežiaducom správaní psa treba bezpodmienečne pracovať, aby sa predovšetkým psovi, ale aj opatrovateľovi žilo lepšie, s menším psychickým napätím a hlavne bezpečne.

Aj na ležaní pri pohľade na iného psa treba pracovať. Tu môže pomôcť predovšetkým socializácia, ktorá by sa mala vykonávať podľa pokynov odborníka, ktorý zvolí správne pracovné metódy pre konkrétneho psa.

Akonáhle sa však ocitneme v situácii a musíme rýchlo reagovať, zväčšime radšej vzdialenosť medzi dvoma psami, nechoďme so psom frontálne na ležiaceho psa.

Rozhodne psa násilne nestrhávajme, nekričme na neho a nekarhajme ho za takéto správanie, keď je to náš pes, ktorý leží. Môžeme sa pokúsiť psa presvedčiť, aby vstal a ešte s nami odišiel, a z diaľky, z väčšej vzdialenosti, môžeme sledovať, ako pes okolo nás prechádza, a odmeniť želané správanie.

Pes môže tiež hľadať oporu v nás, takže ak je to bezpečné a druhý pes je dostatočne ďaleko, aby sme to mohli urobiť, môžeme sa k nášmu psovi prikrčiť, pokojne sa mu prihovoriť a pokojné správanie tiež odmeniť.

Pri pokračovaní učenia neľahnúť si pri pohľade na druhého psa bude užitočné naučiť sa vzájomne sa míňať, čo by sme mali zavádzať postupne. Oplatí sa však zostaviť individuálny plán pomoci a učenia pre vášho psa v tejto situácii s odborníkom na správanie alebo trénerom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto sú najdrahšie plemená psov. Koľko stoja? Za tieto peniaze pôjdete na dovolenku all inclusive

Čo cíti pes, keď je objatý? Odpoveď vás možno prekvapí


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pre peniaze sa dala dokopy so starším mužom. Po rokoch sa priznáva: Zaľúbila som sa

20.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Elvir Novruzov instagram.com/officialcarlabellucci/). Carla Bellucci z Veľkej Británie sa netají tým, že do vzťahu so starším mužom vstúpila kvôli…

Ľahko nahradí kávu. Odstraňuje toxíny a dodáva energiu

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lukas Gojda). Mladý jačmeň už dávno nie je výživovou novinkou. Môžete si ho jednoducho kúpiť na internete a v…

Ako užívať horčík? Prečo ho kombinovať s draslíkom?

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova). Draslík a horčík sú dva minerály potrebné pre správne fungovanie vášho tela, majú schopnosť vzájomnej synergie. Ich…

Meno romantickej ženy s umeleckými schopnosťami. Aké ďalšie povahové črty sa za ním skrývajú?

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Look Studio). Bianka je inteligentná žena s umeleckou dušou, meno, ktoré ilustruje ženy, ktoré sú kreatívne, ale zároveň silné…

Alternatíva kofeínu? Možností je viacero – vyberte si tú pravú pre vás

17.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stokpic). Čím nahradiť kofeín? Táto otázka sa týka každého, kto mal niekedy nedostatok spánku a potreboval nadobudnúť silu, no…

Auto Trendy

Výroba batérií v Európe namiesto v Číne, by ušetrila toľko CO2, koľko ročne vyprodukuje Česká republika

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Podľa analýzy Transport & Environment by presunutie reťazca výroby batérií z Číny do Európy mohlo mať veľký prínos pre životné prostredie. Úspora emisií CO2 by…

Jediné elektrické Bugatti, ktoré si aj tak nekúpite. Má viac ako 13 koní a vzdáva hold 100 rokov starému modelu

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Počet konských síl sa rozhodne hodí k názvu. Baby II Type 35 Centenary Edition vzdáva hold modelu Type 35, ktorý v roku 2024 oslávi 100.…

Smrť iránskeho prezidenta. K dispozícii sú zábery z posledných okamihov letu

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Iránska televízna stanica zverejnila video, ktoré zachytáva posledné okamihy letu vrtuľníka s Ebrahimom Raisim na palube. Zverejnené video má niekoľko sekúnd. Stroj, na ktorého palube…

Riaditeľ Ferrari pre Autocult: "Udržíme V12 pri živote tak dlho, ako to bude možné."

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Zatiaľ čo sa stále hovorí o potrebe prechodu celého automobilového priemyslu na elektromobilitu, Ferrari predstavuje nový model s čo najtradičnejším 6,5-litrovým motorom V12. O tom,…

Mapy Google si konečne spomenuli na špeciálnu skupinu používateľov. Prichádza veľká aktualizácia

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Populárna bezplatná aplikácia Mapy Google sa aktualizuje pomerne často. Stáva sa však, že Google sa zmenami nie vždy pochváli. Nastal čas na výnimku, pretože Američania…

Čínsku značku áut sužujú požiare. Od roku 2021 zhorel už desiata predajňa

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Od roku 2021 postihli požiare v Číne už desať predajní automobilov BYD. Z požiaru v poslednom z nich sa predbežne obviňuje chybná elektrická inštalácia zariadenia.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov