Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Rodina a priatelia, Životný štýl,

Prečo psy dychčia? 6 najčastejších dôvodov podľa odborníkov

26.5.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/manfredrichter ). Dýchanie je úplne prirodzené správanie, kým nie je. Prečo teda psy dychčia? Odborníci sa podelili o najčastejšie dôvody a o to, ako...

26.5.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/manfredrichter ).

Dýchanie je úplne prirodzené správanie, kým nie je. Prečo teda psy dychčia? Odborníci sa podelili o najčastejšie dôvody a o to, ako rozpoznať, že niečo nie je v poriadku.

Ak máte psa, dychčanie je každodennou záležitosťou. Je pravdepodobné, že ste si všimli, že váš pes sa zadychčal počas hry na aport alebo počas teplého dňa. Niekedy je váš pes taký nadšený z burgeru, ktorý práve jete, že sa zadýcha v očakávaní a dúfa, že mu kúsok hodíte. „Každý pes sa zadýcha a väčšinou je to úplne normálne správanie psa, ktorého sa netreba obávať,“ hovorí Lindsay Butzerová, DVM, veterinárna lekárka a partnerka spoločnosti PetMeds. Vieme, že je to bežné správanie, podobne ako to, prečo sa psy trasú a prečo vzdychajú, ale prečo psy dychčia? Je to signál, že sú šťastní, alebo znak toho, že váš pes trpí bolesťou? Môžu dychčiace šteňatá trpieť psou úzkosťou? Reader’s Digest oslovil odborníkov, aby a dozvedel všetky dôvody.

Čo je to dýchanie?

Keby ste hrali šarády a mali by ste zahrať „psie dychčanie“, bola by to hračka. Dokonca aj ľudia, ktorí nemajú psy, rozpoznajú otvorenú tlamu, vyplazený jazyk a počuteľné dýchanie, ktoré je znakom dychčania. Je to asi také normálne ako psie zoomy alebo psy, ktoré jedia trávu. Ale je v tom ešte niečo viac. „Hovoríme, že pes dýcha, keď rýchlo vháňa a vydychuje vzduch, ale hrudník sa výrazne nehýbe,“ hovorí Laura Greeneová, DVM, veterinárna lekárka spoločnosti Merck Animal Health.

Napriek tomu sa zdá, že dychčanie je niekedy veľmi namáhavé, a možno vás zaujíma, aký je rozdiel medzi dychčaním a problémovým dýchaním, najmä ak máte rozkošné plemeno psa s krátkym nosom a plochou tvárou, ako je buldog alebo mops, ktorých sladké ňufáky nie sú také účinné pri vháňaní a vypúšťaní vzduchu.

„Psy s ťažkosťami s dýchaním môžu dýchať rýchlo alebo pomaly, v závislosti od príčiny, ale zvyčajne majú väčší pohyb hrudníka a/alebo brucha, ako je to vidieť pri dýchaní,“ hovorí doktorka Greeneová. Môže to byť váš pes, ktorý žiada o pomoc a je dôvodom na telefonát veterinárovi. Problémové dýchanie, známe aj ako dyspnoe, znamená, že telo nedostáva dostatok kyslíka. Môže mať rôzne príčiny, napríklad infekčné ochorenie dýchacích ciest, obštrukcia dýchacích ciest, zlyhanie srdca, anémia a iné ochorenia.

Prečo sa psy zadýchavajú?

Vo väčšine prípadov však zadýchavanie nie je veľkým problémom. Je normálne, že sa psy zadýchavajú, keď im je počas teplého dňa príliš horúco. Niektoré psy milujú pískacie hračky tak veľmi, že sa zadýchajú pri vzrušení alebo pri hre na aportovanie. Ale azda najrozkošnejší príklad toho, prečo psy dychčia, je, keď sú spokojné. Ich tlama je mäkká, uvoľnená a otvorená, pričom dýchanie je sotva badateľné. Ak to spojíte so žiarivými očami, získate typický psí úsmev. Tu je niekoľko ďalších dôvodov psieho dychčania.

Foto: instagram.com/RebaSpike

Na ochladenie

Ochladzovanie je jednou z najčastejších odpovedí na otázku „Prečo psy dychčia?“. Dýchanie sa môže zdať ako neintuitívny spôsob odstraňovania prebytočného tepla (vyzerá tak namáhavo), ale funguje. „Pri odparovaní vlhkosti z tlamy a jazyka sa dýchaním uvoľňuje teplo, ktoré ochladzuje cievy v tlame a na jazyku,“ hovorí doktor Butzer. „Táto chladnejšia krv sa rozprúdi do celého tela a zníži celkovú telesnú teplotu.“ Ak sa dýchanie stáva nadmerným a váš pes má široko otvorenú papuľu alebo sa zdá, že sa usiluje dýchať, je to jasný príznak úpalu. Zavolajte veterinára a začnite ochladzovať psa namáčaním do studenej alebo vlažnej vody vo vani alebo pomocou uterákov – nikdy nepoužívajte ľadovú vodu, ktorá by mohla spomaliť prietok krvi a brániť procesu ochladzovania.

Nadmerná námaha

Zábavný fakt o psoch: Väčšina z nich sa rada zahrá aport. Ale poznáte ten pocit zadýchania, ktorý máte po zdolaní niekoľkých poschodí? Aj psy sa unavia, keď vynaložia veľa energie, napríklad keď bežia sem a tam, aby chytili loptu. Aj keď je normálne, že v takomto prípade dochádza k silnému zadýchaniu, je dôležité hľadať signály, že je čas spomaliť. Vášmu psovi môže trvať dlhšie, kým vráti loptu, alebo sa jednoducho zvalí na zem. To je znamenie, že váš pes potrebuje prestávku – a napiť sa vody.

Bolesť

Psy nevedia rozprávať, ale určite veľa povedia rečou tela a správaním. Napríklad psí chvost môže prezradiť emócie, ako je šťastie a strach. Pes sa na vás často pozerá na znak uistenia a porozumenia. A výrazy tváre psa, ako napríklad zdvihnuté obočie alebo žmurkanie, vám môžu veľa prezradiť, vrátane toho, keď ho niečo bolí. Keď je dychčanie spôsobené bolesťou, či už ide o nevoľnosť, poranené koleno, rekonvalescenciu po operácii alebo iné stavy, môžete si všimnúť, že váš pes sa nevie pohodlne usadiť, je nepokojný, stráca chuť do jedla alebo si olizuje miesto bolesti. „V niektorých prípadoch je dychčanie jedným z prvých príznakov, ktoré si majiteľ zvieraťa všimne a ktoré naznačujú postupujúcu artritídu a bolesť kĺbov alebo kostí,“ hovorí doktorka Greeneová.

Úzkosť

Či už ide o ohňostroj, návštevu veterinára alebo nový chlpatý prírastok do rodiny, úzkosť môže spôsobiť dychčanie a ďalšie príznaky, ako je slintanie, chodenie a schovávanie sa. Chcete upokojiť úzkostného psa? Je to možné pomocou behaviorálneho tréningu, ale nemusí to fungovať u každého šteňaťa. V takom prípade by mohli pomôcť tieto produkty na liečbu úzkosti psov.

Lieky

Niektoré lieky môžu spôsobiť nadmerné dychčanie. Prednizolón a iné kortikosteroidy sa bežne predpisujú na liečbu alergií, zápalov a gastrointestinálnych ochorení. Lieky proti bolesti pre psov a lieky na upokojenie môžu spôsobiť zvýšené dýchanie a ak spozorujete tieto príznaky, keď váš pes užíva lieky, mali by ste o tom informovať svojho veterinára.

Zdravotné problémy

Niektoré zdravotné ťažkosti môžu spôsobiť rýchle alebo silné dýchanie (okrem iných sprievodných príznakov). Zlyhanie srdca, Cushingova choroba (keď nadobličky produkujú nadmerné množstvo kortizolu), ochrnutie hrtana, ochorenie dýchacích ciest a obezita sú niektoré príklady. Dýchanie môže vyvolať aj otrava jedlom alebo zjedenie jedovatej rastliny objavenej na dvore.

Kedy by som sa mal obávať zadýchavania psa?

Foto: instagram.com/Calm_Lu

„Dychčanie je zvyčajne núdzové len vtedy, ak sa vyskytne sekundárne v dôsledku úpalu [alebo v dôsledku zdravotných problémov či požitia niečoho toxického],“ hovorí doktorka Greeneová. Keď ste znepokojení a vystrašení, môže byť ťažké rozlíšiť nadmerné zadychčanie od ťažkostí s dýchaním. Doktorka Greeneová hovorí, že môžete skúsiť psa rozptýliť jedlom alebo pochúťkou. „Všeobecne platí, že zadychčané psy sa dajú rozptýliť (aj keď len nakrátko), zatiaľ čo psy, ktoré majú dýchacie ťažkosti, sú často príliš sústredené na námahu pri dýchaní, než aby ich zaujímal pamlsok.“

Všímajte si ďasná svojho psa. Dychčiace psy majú zvyčajne jasne ružovo sfarbené ďasná. Psy v respiračnej tiesni majú veľmi bledé, hnedé, blatisté alebo modro sfarbené ďasná. Ich hlava a krk sú predĺžené a pri dýchaní sa prejavuje zvýšená námaha v brušnej oblasti. Psy v respiračnej tiesni si vyžadujú okamžitú veterinárnu pomoc.

Ak ste si všimli, že váš pes dýcha trochu viac ako zvyčajne, ale nie alarmujúco nadmerne, dohodnite si stretnutie s veterinárom. Medzitým doktor Butzer odporúča, aby ste si zaznamenávali, kedy sa zadýchava a ako sa správa, keď sa zadýchava, aby ste sa o tieto informácie mohli podeliť so svojím veterinárom a pomôcť mu určiť príčinu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aj vy to robíte svojim miláčikom? Miláčikovia vravia: Hanbite sa!

Som Baška a tu budem mať svoj pravidelný stĺpček


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dopúšťate sa týchto zlozvykov? To môže naznačovať… vysokú inteligenciu!

08.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/megaflopp). Medzi všetkými našimi každodennými návykmi sú aj také, ktoré spôsobujú, že nás ostatní hodnotia ako zle vychovaných. V…

Ako rozpoznáte toxický vzťah? Tu sú tri príklady červených vlajok, ktoré sa považujú za „normálne“

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:muž_žena_pár_vzťah). Čoraz viac sa hovorí a číta o toxickom správaní, ktoré kazí medziľudské vzťahy a otravuje život. Niekedy, keď sme…

Videla „lov na mladé dievčatá“. Rozpráva príbeh o háreme Kim Čong-una

06.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Torsten Pursche youtube.com/@YeonmiParkOfficial). Kim Čong-un sa obklopuje háremom mladých žien. V obrnenom vlaku rozkoše ho majú sprevádzať mladé dievčatá,…

Svoje oči skrýva za riasy ako záclony. Odstránila a ukázala, ako vyzerá bez nich. „Oveľa lepšie“

2.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: TikTok/@milliehazelgrave27). Dlhé, veľmi husté a oči zakrývajúce umelé mihalnice sú ochrannou známkou Millie Hazelgrave a na TikToku sa stali…

Vidíte takýto vešiak na toalete? Radšej hneď opustite kabínku. Je to pasca

30.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/jarmoluk facebook.com/sarthak.meditech). Keď vstúpite do verejnej toalety, často je na dverách vešiak. Teoreticky slúži na zavesenie bundy alebo tašky.…

Auto Trendy

Audi prejde výlučne na elektrický pohon, ale len pod jednou podmienkou. Existujú dva termíny

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Generálny riaditeľ Audi Gernot Döllner nedávno poskytol rozhovor, v ktorom vrhol veľa svetla na budúcnosť značky. Smerovanie je jasné, ale spoločnosť sa nemieni vzdať flexibility.

Štvorkolka ako žiadna iná.

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Sezóna je v plnom prúde, čo pravdepodobne znamená ďalší nárast počtu štvorkolkárov na Slovensku. Treba však pripomenúť, že nie všetky štvorkolky sú vhodné pre tínedžerov.…

Superautá. Kúpa ojazdeného auta sa môže stať nočnou morou!

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Ojazdené superautá môžu poskytnúť rovnako veľa vzrušenia ako nové, navyše sú podstatne lacnejšie. Bohužiaľ - okrem očakávanej dávky pozitívneho adrenalínu môže byť s neistou minulosťou…

Nemecko má nového kráľa výroby automobilov. Uhádnete, o aký model ide?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Už dávno nie je známe, že značka Volkswagen kraľuje nemeckému trhu z hľadiska výroby aj predaja. Donedávna bolo tiež isté, že Golf je najvyrábanejším modelom…

Vošiel na nemeckú diaľnicu. Tu je to, čo videl

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Testy nových vozidiel sa vykonávajú dlho pred ich uvedením na trh. Preto výrobcovia používajú kamufláž, aby pred svedkami skryli, o aký model ide, alebo dokonca…

Málo dymia a nerozpadajú sa. Máme zoznam najlepších dieselov

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci sa zdá, že naftové motory sa pomaly stávajú minulosťou, na trhu je stále veľa zaujímavých, rafinovaných a dokonca ekologických konštrukcií. Tentoraz som vybral päť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov