S jesenným obdobím sa spája aj kašeľ či chrípka. Postihli aj vás? Pripravte si jednoduchý a overený domáci sirup.
Recept Katie Kick – zakladateľky, autorky a fotografky Good Life Eats, blogu o jedle a životnom štýle pre rodinu – na domáci sirup proti kašľu je skvelým prírodným liekom.
Domáci sirup vám výborne poslúži na upokojenie bolesti hrdla a zastavenie pretrvávajúceho kašľa v aktuálnom období chrípky či prechladnutia. A ako si ho môžete pripraviť?
Na domáci sirup budete potrebovať…
Ingrediencie
1/2 lyžičky kajenského korenia,
1/2 lyžičky mletého zázvoru,
2 polievkové lyžice medu,
2 lyžice jablčného octu,
dve polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy,
1/2 šálky vody.
Postup
Do nádoby s uzáverom pridajte kajenské korenie, mletý zázvor, med, jablčný ocot, čerstvú citrónovú šťavu a vodu.
Zatvorte veko a nádobou zatraste, aby sa ingrediencie dobre premiešali.
Medzi jednotlivými použitiami skladujte s dotiahnutým vekom v chladničke.
Pred užitím sirup vždy pretrepte, aby sa ingrediencie dobre premiešali.
Z pripraveného sirupu užívajte 1 čajovú lyžičku na upokojenie bolesti hrdla a kašľa. Zapite to pohárom čistej vody.
Užívanie opakujte každých pár hodín alebo podľa potreby.
Ako jednotlivé zložky pomáhajú pri kašli?
Kajenské korenie zahrieva a zmierňuje bolesť, pretože potláča chemickú látku, ktorá prenáša správu o bolesti do mozgu.
Zázvor je prírodné antihistaminikum. Má protizápalové vlastnosti a zmierňuje preťaženie hrudníka.
Med sa do sirupu pridáva nielen pre lepšiu chuť, ale aj pre jeho antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti.
Jablčný ocot pomáha pri kašli tým, že obnovuje telesný pH faktor, ktorý sa pri prechladnutí stáva zásaditejším. Pomáha tiež spomaliť tvorbu hlienu.
A citrónová šťava je nabitá vitamínom C. Preto pomáha imunitnému systému.
Rady na záver
Katie Kick na záver odporúča, aby ste pri výrobe domáceho sirupu nenahrádzali prísady. Ak vymeníte niektoré zložky, tento prírodný sirup nemusí fungovať.
Autorka tiež nabáda pri užití dať si tekutinu čo najhlbšie do krku, vyhnete sa tým špecifickej chuti sirupu.
A ešte jedna rada na záver – v žiadnom prípade sa sirup neodporúča podávať novorodencom (do 28 dní) dojčatám (do 1. roka) a batoľatám (od 1. do 3. roku).
Súvisiace články:
Vajíčka by mali byť klasifikované ako superpotravina. Prinášame 5 dôvodov
Zdroj úvodnej foto: Pexels/edwardjenner
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.