24.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jiri Hera).
Znie exoticky, chutí jedinečne. Má výrazné tóny artičokov a orechov. Ako vyzerá topinambur a prečo by ste mu mali vytvoriť trvalé miesto vo svojej kuchyni? Ako konzumovať túto cennú zeleninu, ktorá podporuje znižovanie nadváhy, posilňuje srdce a nervový systém?
Odkiaľ pochádza topinambur?
Topinambur, príbuzný známej slnečnici, sa dočkal mnohých komplikovaných pomenovaní. Niekedy sa nazýva hľuznatá slnečnica, topinambur alebo zemná hruška. Jeho tradičné korene siahajú do Severnej Ameriky. Indiáni z kmeňa Topinamboore ho pestovali ešte pred príchodom Kolumba do Ameriky. V Európe sa hľuznatá slnečnica pestuje od 18. storočia.
Ako vyzerá topinambur?
Hľuzy topinamburu môžu svojím charakteristickým tvarom, ktorý sa ťažko šablónuje, pripomínať zázvorové odnože (veľké). Táto jedinečná rastlina v sebe ukrýva vlastnosti mnohých iných. Zvyčajne sa považuje za alternatívu zemiakov, krúpov alebo ryže, má nezvyčajnú chuť. Ozývajú sa v nej tóny sladkosti, artičoky a orechov. Topinambur môže byť vynikajúcim doplnkom rôznych jedál, väčšinou suchých.
Topinambur v kuchyni
Zo šťavnatých hľúz topinamburu sa dá pripraviť výživná šťava. Najlepšie je konzumovať ju pred jedlom – zlepší metabolizmus, najmä sacharidov, a podporí trávenie. Stojí za to vedieť, že v predaji sú probiotické nápojové koncentráty s topinambur – výborný spôsob, ako posilniť alebo regenerovať prirodzenú črevnú mikroflóru.
Najčastejšie však topinambur funguje v kuchyni v pevnej forme. Hľuzy sa môžu konzumovať surové a sú vhodné aj na tepelnú úpravu. Možno ich variť, smažiť, dusiť a piecť.
Jednou z najobľúbenejších možností použitia topinamburu je varená verzia zeleniny, ktorá sa stane zdravšou náhradou zemiakov, napríklad v klasickom druhom chode. Topinambur sa dobre hodí aj ako základ alebo častejšie ako jedna z prísad do nákypov a jedál z jedného hrnca. Oplatí sa ho pridávať do šalátov, môže sa vyprážať, hoci to je pre zdravie najmenej priaznivá možnosť. Chipsy z topinamburu majú mnoho priaznivcov, nezabúdajme však, že tento spôsob tepelného spracovania výrazne zvyšuje kalorickú hodnotu výrobku a je rozhodne ťažšie stráviteľný.
Prečo jesť topinambur?
Najkratšia odpoveď na túto otázku znie: pretože je zdravý, ľahko stráviteľný (pokiaľ ho nesmažíte), plný biologicky aktívnych zložiek a má málo kalórií. Je to tiež skvelý spôsob, ako spestriť monotónny jedálny lístok. Zavádzanie nových potravín do jedálnička umožňuje spoznať nové chute a má priaznivý metabolický účinok. Monotónnosť v strave spomaľuje tráviace procesy a sťažuje udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti.
Aké sú výhody zaradenia topinamburu do jedálneho lístka?
Hľuzy topinamburu majú nízky obsah kalórií, ale vysokú výživovú hodnotu. Táto zelenina je pokladnicou mnohých vitamínov vrátane antioxidantov, konkrétne vitamínov A, C , E a K. Je tiež bohatá na množstvo vitamínov skupiny B. V hľuzách topinamburu nájdeme aj cenné prvky na čele s vápnikom, železom, zinkom, draslíkom, horčíkom, fosforom a sodíkom. Tento súbor biologicky aktívnych zložiek dodáva topinamburu jeho liečivé vlastnosti. Topinambur:
- pomáha normalizovať metabolizmus sacharidov,
- podporuje znižovanie hladiny cholesterolu a krvného tlaku,
- priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru, čím zlepšuje tráviace procesy,
- priaznivo pôsobí na postavu a imunitu,
- zlepšuje odstraňovanie toxínov z organizmu,
- vďaka bohatstvu vitamínov skupiny B posilňuje nervový systém,
- pomáha zbaviť sa zbytočných kilogramov, zlepšuje chudnutie.
Topinambur – číslo 1 v strave ľudí s inzulínovou rezistenciou a cukrovkou
Topinambur by sa mal udomácniť v kuchyni ľudí s poruchami sacharidov. Inulín obsiahnutý v jeho hľuzách podporuje znižovanie hladiny cukru v krvi – je vhodný pre ľudí s inzulínovou rezistenciou a cukrovkou, ako aj pre ľudí, ktorí sú geneticky ohrození ich vznikom.
Pre dobrú kontrolu cukrovky, ako aj pre jej prevenciu, je veľmi dôležité udržiavať si zdravú telesnú hmotnosť a účinný metabolizmus. Topinambur je ideálnou odpoveďou pre tých, ktorých zaťažujú poruchy metabolizmu sacharidov. Zelenina je vynikajúcou potravou pre prirodzenú črevnú mikroflóru a podporuje jej obnovu. Oplatí sa ju zaradiť do jedálneho lístka napríklad po liečbe antibiotikami.
Topinambur, označovaný ako tráviaci katalyzátor, pomôže zbaviť sa črevných usadenín, očistiť organizmus, posilniť imunitu a urýchliť chudnutie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Správne zmiešajte a pite každý deň. Z čriev odstráni až 15 kg usadenín
Zjedzte ho tesne pred spaním. Toto šialenstvo má svoju metódu a výsledky sú prekvapujúce
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.