Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Čakáte a čakáte a kysnuté cesto nevykysne? Vďaka pekárskemu triku sa expresne zdvojnásobí

19.03.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Objavte recept na najlepšie kysnuté cesto. Nielenže chutí vynikajúco, ale má aj jedno tajomstvo. Vďaka technike najlepších pekárov vykysne oveľa rýchlejšie ako z...

19.03.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Objavte recept na najlepšie kysnuté cesto. Nielenže chutí vynikajúco, ale má aj jedno tajomstvo. Vďaka technike najlepších pekárov vykysne oveľa rýchlejšie ako z bežných receptov. Použite tento trik a nestrácajte čas.

Kysnuté cesto je klasické a všestranné cesto, ktoré je známe po celom svete
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Kysnuté cesto je klasické a všestranné cesto, ktoré je známe po celom svete. Jeho príprava je založená na použití droždia, ktoré mu dodáva charakteristickú nadýchanosť a ľahkosť, ale tento proces si vyžaduje čas. Ukazuje sa však, že sa dá skrátiť na polovicu.

Recept na najlepšie kysnuté cesto. Pekár odhaľuje trik na rýchle kysnutie


Hnetenie kysnutého cesta zvyčajne trvá približne 10 až 15 minút v závislosti od receptu a použitých surovín. Proces kysnutia cesta však môže trvať 1 až 2 hodiny alebo aj dlhšie, v závislosti od teploty okolia a množstva použitých kvasníc. Tento čas však môžeme určite skrátiť.

Aby ste si uľahčili proces kysnutia kysnutého cesta, môžete použiť bežné plastové vrecko. Dôležité je, aby bolo trochu hrubšie. Z vnútornej strany ho vymažte tenkou vrstvou olivového oleja a vložte do neho cesto. Vrecko pevne zaviažte a vložte ho do hrnca s teplou vodou s teplotou približne 35 stupňov Celzia. Nechajte ho v takomto vodnom kúpeli približne 40 minút. Pri zaväzovaní nechajte trochu miesta, aby cesto mohlo voľne zdvojnásobiť svoj objem. Pri tomto spôsobe vykysne oveľa rýchlejšie ako zvyčajne.

Hnetenie kysnutého cesta zvyčajne trvá približne 10 až 15 minút v závislosti od receptu a použitých surovín
Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka

Pripravte nadýchaný kysnutý koláč s mrveničkou. Bude chutný


Na prípravu cesta budeme potrebovať:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 25 g čerstvého droždia alebo 7 g sušeného droždia
  • 250 ml teplého mlieka
  • 75 g cukru
  • 75 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • kôra nastrúhaná z 1 citróna.


Ingrediencie na mrveničku sú:

  • 50 g hladkej múky,
  • 50 g cukru,
  • 50 g studeného masla.
Dokonalý kysnutý koláč
Foto: shutterstock/immstudio

Dokonalý koláč s mrveničkou. Ako ho pripraviť krok za krokom? Tu sú pokyny


Na začiatku rozpustite droždie v teplom mlieku s lyžičkou cukru a nechajte ho kysnúť asi 10-15 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a citrónovou kôrou. Potom:

  1. Do roztoku droždia pridajte rozpustené maslo a vajcia. Všetko vlejte do múky.
  2. Cesto hnetieme asi 10 minút, kým nie je pružné a hladké. V prípade potreby pridajte ešte trochu múky.
  3. Vyššie uvedenou technikou nechajte cesto vykysnúť.
  4. Keď cesto vykysne, vytvarujte z neho koláč, položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte kysnúť ďalších 30 – 40 minút.
  5. Koláč potrieme rozšľahaným vajcom.
    Pripravíme si posýpku: múku, cukor a studené maslo zmiešame a prstami roztlačíme na mrveničku.
  6. Koláč posypeme pripravenou mrveničkou.
  7. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30-35 minút, kým nie je krásne hnedý a po ľahkom poklepaní nevydáva dutý zvuk.
  8. Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chcete zmraziť kysnuté cesto? Toto sú veci, ktoré musíte mať na pamäti, aby bolo vhodné na konzumáciu

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je melón superpotravinou pre črevá? Najmä jedna odroda pôsobí ako prebiotikum

23.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sanit Fuangnakhon). Melóny vedia viac než len osviežiť. Niektoré druhy skutočne pomáhajú nášmu tráveniu, hydratujú organizmus a môžu…

Radi varíte? Tento kuchynský trik je revolučný. Potrebujete len pohár a cesnak.

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maria Jose Silva Jimenez). Každý nadšenec varenia by mal poznať aj tento jednoduchý spôsob lúpania cesnaku. Bez neporiadku, bez…

Nakoniec som na to prišla. Stačí troškou posypať a ovocie sa neutopí v ceste.

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stanislav Duben). Ovocné koláče sú jedným z najlákavejších domácich dezertov. Avšak ani ten najlepší recept nepomôže, ak všetky ingrediencie…

Lifehack pre milovníkov jedla. Vaša mikrovlnná rúra dokáže viac, ako si myslíte

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandr Shevchenko). Mnohé jedlá milujeme nielen pre ich vynikajúcu chuť, ale aj pre ich ideálnu štruktúru, ktorou je v…

Koláč, ktorý urobíte so zavretými očami. Letná klasika na sladko

23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk). Koláč s jahodami a posýpkou je kombináciou krehkého cesta, lahodného krému a sladkého ovocia. Chrumkavá posýpka dodáva…

Auto Trendy

Podtáčanie motora: Falošná úspora, ktorá zničí váš motor

23.06.2025, Redakcia Auto trendy Ak si myslíte, že podtáčaním motora ušetríte peniaze, mýlite sa. Podtáčanie znamená jazdu pri príliš nízkych otáčkach, kde motor nepracuje v optimálnom rozsahu. Táto zdanlivo úsporná…

Kodaň prekonala Viedeň: Toto sú najlepšie mestá na život v roku 2025

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - The Economist zverejnil výsledky najnovšej edície Global Liveability Index, čo znamená, že poznáme najlepšie mestá na život v roku 2025. Po niekoľkých rokoch dominancie sa…

BYD predstavuje nový plug-in hybrid Ti7 s elektrickým dojazdom 130 kilometrov

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - Čínska automobilka BYD odhalila kľúčové charakteristiky svojho nového veľkého plug-in hybridného SUV Fang Cheng Bao Ti7. Tento päťmiestny rodinný automobil sa môže pochváliť novým systémom…

Prelomový objav na Antarktíde: Tajomné signály môžu dokazovať existenciu neznámych častíc

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - Vedci pracujúci na Antarktíde počas hľadania neutrín narazili na nezvyčajné rádiové signály. Vyžarované boli z hĺbky arktického ľadu. Vlny zaregistrovali v rámci experimentu ANITA a…

Stellantis získal patent na revolučnú trojstupňovú prevodovku pre elektromobily

23.06.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový koncern Stellantis získal patent na novú prevodovku určenú špeciálne pre elektromobily. Na rozdiel od väčšiny súčasných elektromobilov, ktoré používajú jednostupňové prevodovky, táto umožňuje meniť…

Sudánske ústa: Geologická záhada z púšte ohromuje svet

23.06.2025, Redakcia Auto trendy Satelitná snímka zo Sudánu odhalila geologickú záhadu, ktorá fascinuje vedcov aj bežných ľudí. Kopec z vtáčej perspektívy vyzerá ako dokonale načrtnuté ľudské pery, čo mu vyslúžilo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov