Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Čakáte a čakáte a kysnuté cesto nevykysne? Vďaka pekárskemu triku sa expresne zdvojnásobí

19.03.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Objavte recept na najlepšie kysnuté cesto. Nielenže chutí vynikajúco, ale má aj jedno tajomstvo. Vďaka technike najlepších pekárov vykysne oveľa rýchlejšie ako z...

19.03.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Objavte recept na najlepšie kysnuté cesto. Nielenže chutí vynikajúco, ale má aj jedno tajomstvo. Vďaka technike najlepších pekárov vykysne oveľa rýchlejšie ako z bežných receptov. Použite tento trik a nestrácajte čas.

Kysnuté cesto je klasické a všestranné cesto, ktoré je známe po celom svete
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Kysnuté cesto je klasické a všestranné cesto, ktoré je známe po celom svete. Jeho príprava je založená na použití droždia, ktoré mu dodáva charakteristickú nadýchanosť a ľahkosť, ale tento proces si vyžaduje čas. Ukazuje sa však, že sa dá skrátiť na polovicu.

Recept na najlepšie kysnuté cesto. Pekár odhaľuje trik na rýchle kysnutie


Hnetenie kysnutého cesta zvyčajne trvá približne 10 až 15 minút v závislosti od receptu a použitých surovín. Proces kysnutia cesta však môže trvať 1 až 2 hodiny alebo aj dlhšie, v závislosti od teploty okolia a množstva použitých kvasníc. Tento čas však môžeme určite skrátiť.

Aby ste si uľahčili proces kysnutia kysnutého cesta, môžete použiť bežné plastové vrecko. Dôležité je, aby bolo trochu hrubšie. Z vnútornej strany ho vymažte tenkou vrstvou olivového oleja a vložte do neho cesto. Vrecko pevne zaviažte a vložte ho do hrnca s teplou vodou s teplotou približne 35 stupňov Celzia. Nechajte ho v takomto vodnom kúpeli približne 40 minút. Pri zaväzovaní nechajte trochu miesta, aby cesto mohlo voľne zdvojnásobiť svoj objem. Pri tomto spôsobe vykysne oveľa rýchlejšie ako zvyčajne.

Hnetenie kysnutého cesta zvyčajne trvá približne 10 až 15 minút v závislosti od receptu a použitých surovín
Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka

Pripravte nadýchaný kysnutý koláč s mrveničkou. Bude chutný


Na prípravu cesta budeme potrebovať:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 25 g čerstvého droždia alebo 7 g sušeného droždia
  • 250 ml teplého mlieka
  • 75 g cukru
  • 75 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • kôra nastrúhaná z 1 citróna.


Ingrediencie na mrveničku sú:

  • 50 g hladkej múky,
  • 50 g cukru,
  • 50 g studeného masla.
Dokonalý kysnutý koláč
Foto: shutterstock/immstudio

Dokonalý koláč s mrveničkou. Ako ho pripraviť krok za krokom? Tu sú pokyny


Na začiatku rozpustite droždie v teplom mlieku s lyžičkou cukru a nechajte ho kysnúť asi 10-15 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a citrónovou kôrou. Potom:

  1. Do roztoku droždia pridajte rozpustené maslo a vajcia. Všetko vlejte do múky.
  2. Cesto hnetieme asi 10 minút, kým nie je pružné a hladké. V prípade potreby pridajte ešte trochu múky.
  3. Vyššie uvedenou technikou nechajte cesto vykysnúť.
  4. Keď cesto vykysne, vytvarujte z neho koláč, položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte kysnúť ďalších 30 – 40 minút.
  5. Koláč potrieme rozšľahaným vajcom.
    Pripravíme si posýpku: múku, cukor a studené maslo zmiešame a prstami roztlačíme na mrveničku.
  6. Koláč posypeme pripravenou mrveničkou.
  7. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30-35 minút, kým nie je krásne hnedý a po ľahkom poklepaní nevydáva dutý zvuk.
  8. Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chcete zmraziť kysnuté cesto? Toto sú veci, ktoré musíte mať na pamäti, aby bolo vhodné na konzumáciu

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nazbierajte si v parku alebo na lúke a vyrobte si marmeládu. Lacné, chutné a veľmi zdravé

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team). Jar je ideálnym obdobím na to, aby ste čo najviac využili to, čo vám príroda ponúka, a…

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov