Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Čakáte a čakáte a kysnuté cesto nevykysne? Vďaka pekárskemu triku sa expresne zdvojnásobí

19.03.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Objavte recept na najlepšie kysnuté cesto. Nielenže chutí vynikajúco, ale má aj jedno tajomstvo. Vďaka technike najlepších pekárov vykysne oveľa rýchlejšie ako z...

19.03.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Objavte recept na najlepšie kysnuté cesto. Nielenže chutí vynikajúco, ale má aj jedno tajomstvo. Vďaka technike najlepších pekárov vykysne oveľa rýchlejšie ako z bežných receptov. Použite tento trik a nestrácajte čas.

Kysnuté cesto je klasické a všestranné cesto, ktoré je známe po celom svete
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Kysnuté cesto je klasické a všestranné cesto, ktoré je známe po celom svete. Jeho príprava je založená na použití droždia, ktoré mu dodáva charakteristickú nadýchanosť a ľahkosť, ale tento proces si vyžaduje čas. Ukazuje sa však, že sa dá skrátiť na polovicu.

Recept na najlepšie kysnuté cesto. Pekár odhaľuje trik na rýchle kysnutie


Hnetenie kysnutého cesta zvyčajne trvá približne 10 až 15 minút v závislosti od receptu a použitých surovín. Proces kysnutia cesta však môže trvať 1 až 2 hodiny alebo aj dlhšie, v závislosti od teploty okolia a množstva použitých kvasníc. Tento čas však môžeme určite skrátiť.

Aby ste si uľahčili proces kysnutia kysnutého cesta, môžete použiť bežné plastové vrecko. Dôležité je, aby bolo trochu hrubšie. Z vnútornej strany ho vymažte tenkou vrstvou olivového oleja a vložte do neho cesto. Vrecko pevne zaviažte a vložte ho do hrnca s teplou vodou s teplotou približne 35 stupňov Celzia. Nechajte ho v takomto vodnom kúpeli približne 40 minút. Pri zaväzovaní nechajte trochu miesta, aby cesto mohlo voľne zdvojnásobiť svoj objem. Pri tomto spôsobe vykysne oveľa rýchlejšie ako zvyčajne.

Hnetenie kysnutého cesta zvyčajne trvá približne 10 až 15 minút v závislosti od receptu a použitých surovín
Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka

Pripravte nadýchaný kysnutý koláč s mrveničkou. Bude chutný


Na prípravu cesta budeme potrebovať:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 25 g čerstvého droždia alebo 7 g sušeného droždia
  • 250 ml teplého mlieka
  • 75 g cukru
  • 75 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • kôra nastrúhaná z 1 citróna.


Ingrediencie na mrveničku sú:

  • 50 g hladkej múky,
  • 50 g cukru,
  • 50 g studeného masla.
Dokonalý kysnutý koláč
Foto: shutterstock/immstudio

Dokonalý koláč s mrveničkou. Ako ho pripraviť krok za krokom? Tu sú pokyny


Na začiatku rozpustite droždie v teplom mlieku s lyžičkou cukru a nechajte ho kysnúť asi 10-15 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a citrónovou kôrou. Potom:

  1. Do roztoku droždia pridajte rozpustené maslo a vajcia. Všetko vlejte do múky.
  2. Cesto hnetieme asi 10 minút, kým nie je pružné a hladké. V prípade potreby pridajte ešte trochu múky.
  3. Vyššie uvedenou technikou nechajte cesto vykysnúť.
  4. Keď cesto vykysne, vytvarujte z neho koláč, položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte kysnúť ďalších 30 – 40 minút.
  5. Koláč potrieme rozšľahaným vajcom.
    Pripravíme si posýpku: múku, cukor a studené maslo zmiešame a prstami roztlačíme na mrveničku.
  6. Koláč posypeme pripravenou mrveničkou.
  7. Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30-35 minút, kým nie je krásne hnedý a po ľahkom poklepaní nevydáva dutý zvuk.
  8. Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chcete zmraziť kysnuté cesto? Toto sú veci, ktoré musíte mať na pamäti, aby bolo vhodné na konzumáciu

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Potrebujete len trochu sódy bikarbóny a roztlačené banány. Vyskúšajte a nebudete ľutovať

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Hramova). Keď väčšina ľudí vidí kombináciu jedlej sódy s akoukoľvek inou zložkou, okamžite si predstaví konkrétny výrobok, ktorý…

Do vajec na panvici som začala pridávať vodu. Škoda, že som tento trik nepoznala skôr

15.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gulsina). Zaujímavé spôsoby prípravy volského oka vôbec nie sú nudné. Ukázalo sa, že existujú jednoduché triky, vďaka ktorým sa…

Ako sa pripravuje paradajková polievka? Tento rýchly recept na večeru by mal poznať každý – zvláštna ingrediencia sa bude hodiť

15.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova). Paradajková polievka je určite jednou z našich najobľúbenejších polievok. Dá sa pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Milujeme rýchlu…

Cmarový chlieb

15.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dariia Belkina). Jeden z najchutnejších chlebov, ktoré piekla naša babička. Na vrchu silne chrumkavý a v strede vláčny. Vďaka…

Ako pripraviť vafle? Podľa tohto receptu sú vždy perfektné. Mäkké a jemné – vďaka tejto ingrediencii

14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Pixabay/muss_das_so). Kto nemá rád vafle? Predpokladám, že ich miluje každý, a preto sme pre vás pripravili tento recept. Recept na…

Auto Trendy

Toto čínske SUV sa už dobre predáva. V hybridnej verzii a za atraktívnu cenu bude nočnou morou nielen pre Daciu

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Čínskemu gigantovi SAIC sa v Európe darí a už pracuje na aktualizácii svojich bestsellerov. SUV MG ZS, ktoré zaznamenalo veľký úspech na mnohých trhoch a…

Čínske MINI sa už predáva. Ceny v showroomoch sa začínajú od… 2500 eur

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - V posledných rokoch sme boli svedkami takmer fascinujúcej expanzie čínskych značiek na európske trhy. Z tohto dôvodu záujem o tieto vozidlá v Európe neustále rastie.…

Veľkolepé kombi na báze BMW E36 na predaj. Nemci vyrobili len 89 exemplárov

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Alpina B3 Touring postavená na základe BMW radu 3 generácie E36 môže byť jedným z najzaujímavejších exemplárov, ktoré sú v súčasnosti na predaj. Auto, ktoré…

Posledné SUV značky Mazda so spaľovacím motorom? Japonci oznamujú zmeny v ponuke

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Mazda CX-5 je v ponuke japonského výrobcu od roku 2017 a teraz sme sa dozvedeli, že spoločnosť plánuje tretiu generáciu. SUV bolo v tichosti oznámené…

Najlacnejšie nové autá s automatickou prevodovkou na trhu

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Väčšia spotreba paliva? Horší výkon? Vysoké náklady na údržbu? Stále existuje mnoho stereotypov, ktoré už dávno stratili svoju aktuálnosť. Áno, niektoré modely nižšej triedy majú…

Nový Tesla Cybertruck sa pokazil po 50 kilometroch. Poskytovateľ servisu odmietol uznať záruku

16.5.2024 Redakcia Auto trendy - Úplne nové vozidlo Tesla Cybertruck sa pokazilo už po 50 kilometroch. Servisné oddelenie spočiatku odmietlo uznať záruku s tým, že sa nevzťahuje na únik chladiacej…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov