Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si...

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si myslíme, že sme urobili všetko správne, cesto nechce kysnúť a všetka naša práca vyjde nazmar. Na vine je zvyčajne droždie, ktoré môže byť ovplyvnené rôznymi vonkajšími faktormi. Napríklad ruky, ktorými miesime cesto.

Kysnuté cesto je najzákladnejšie cesto, ktoré by sme mali vedieť pripraviť
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Zručnosť prípravy kysnutého cesta je veľmi užitočná a oplatí sa ju mať v kulinárskom repertoári. Hoci tento typ cesta môže byť dosť nevďačný a otravný. Hlavnú úlohu v ňom samozrejme zohráva droždie, ktoré ťahá cesto nahor. Aby to však prebiehalo bez prekážok, musia byť splnené špecifické podmienky. Droždie samozrejme nesmie byť staré. Treba tiež dbať na to, aby nebolo ani príliš teplé (nalievanie horúceho mlieka je chybou, malo by byť nanajvýš vlažné), ani príliš studené, pretože by kvasnice nevykysli.

Čo robiť, aby kysnuté cesto vykyslo? Babičkina rada: Pozor na ruky

Ukázalo sa, že za to, či kysnuté cesto vykysne takmer až po strop, je zodpovedné niečo iné. Súvisí to aj s teplotou, hoci nie s prísadami, ktoré pridávate do pečiva. Babičky a iné skúsené gazdinky už roky hovoria, že ruky, ktorými miesite cesto, by mali byť teplé. Studené ruky budú mať zlý vplyv na droždie, ktoré bude múku slabšie ťahať. Všetko teda závisí od toho rozmarného droždia a od toho, aká teplota mu vyhovuje. 

Tu je najjednoduchší recept na kysnuté cesto. S ním by malo ísť všetko hladko, aj keď sa samozrejme môže stať, že droždie opäť nebude chcieť spolupracovať. Nenechajte sa odradiť a skúste to znova, pretože prax predsa robí majstra.

škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
Škoricové slimáky
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Kysnuté cesto. Najjednoduchší recept

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej hladkej múky,
  • 250 ml vlažného mlieka,
  • 50 g čerstvého droždia,
  • 200 g masla,
  • 2 vajcia,
  • 4 žĺtky,
  • 5 lyžíc cukru,
  • voliteľné obľúbené prísady, napr. hrozienka.

Postup prípravy:

Aby kysnuté cesto pekne vykyslo, je potrebné pripraviť kvások. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme dve polievkové lyžice cukru, tri polievkové lyžice múky a zalejeme vlažným mliekom. Premiešajte a odložte na niekoľko minút, aby droždie malo čas začať pracovať.

Na miernom ohni rozpustite maslo. Dávajte pozor, aby sa nepripálilo. V samostatnej miske vyšľahajte žĺtky so zvyšným cukrom. Mala by vzniknúť ľahká a nadýchaná hmota.

Vezmite si ďalšiu misu a preosejte do nej múku. Potom pridajte vykysnutý kvások, celé vajcia a vyšľahanú zmes. Vypracujte cesto (nezabudnite si v tejto fáze udržiavať ruky v teple). Medzitým do cesta nalejte vychladnuté maslo z hrnca. Kysnuté cesto by sa vám malo začať odlepovať od rúk. Prehnetieme ho, aby sme odstránili vzduchové bubliny, a misu s cestom prikryjeme utierkou. Odstavte na teplé miesto, aby cesto hodinu kyslo.

Po uplynutí tejto doby ho opäť premiesime a ak používame prídavky, primiešame ich v tejto fáze. Plech vyložte papierom na pečenie a vložte doň kysnuté cesto. Prikryte ho, kým sa rúra ešte predhreje na 180 °C. Keď je cesto pripravené, vložte ho dovnútra a pečte jednu hodinu. Po upečení a vychladnutí môžete kysnutý koláč poliať polevou alebo posypať práškovým cukrom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Cesto na pizzu – recept, ktorý vždy vyjde. Použite správnu múku a bude jemné a tenké

Chcete zmraziť kysnuté cesto? Toto sú veci, ktoré musíte mať na pamäti, aby bolo vhodné na konzumáciu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pôsobia ako balzam na srdce a šťava čistí organizmus. Najlepšie ovocie pre seniorov

Čerešne. Ovocie, ktoré pripomína leto. Sladké, pevné a šťavnaté, potešia svojou chuťou a lákavým vzhľadom. Ich ďalšou výhodou je vysoká výživná hodnota a priaznivý vplyv…

Spôsob prípravy krémových miešaných vajec. Tento spôsob je najlepší.

30.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/siamionau pavel). Miešané vajcia sú veľmi obľúbené jedlo, ktoré najčastejšie jeme na raňajky. Príprava sa nezdá byť zložitá. Je…

Spomienky na detstvo. Moja stará mama z nich robila džem. Je taký dobrý, že ho v zime jem lyžičkou z pohára

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Leto je ideálny čas na prípravu niečoho chutného na zimné dni. Egrešový džem je ideálny spôsob, ako…

Ako pripraviť ľadový čaj? Pridajte tieto ingrediencie a nápoj získa osviežujúcu, sladkú arómu.

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IriGri). Ľadový čaj je ideálnou voľbou pre horúce dni. Uhasí smäd, osvieži a zároveň spríjemní spoločenské stretnutia svojou chuťou.…

Najchutnejšie jablkové lievance. S týmto nápojom sú úžasne nadýchané

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer). Dnes sa zameriame na jedno z tých jedál, ktoré už samotnou vôňou vyvolávajú silné detské spomienky. Veď…

Auto Trendy

7 zlozvykov, ktoré ničia spojku a prevodovku auta. Robíte ich aj vy?

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Od nechania auta so zaradenou rýchlosťou na červenej až po jazdu s nohou na spojke - spôsob, akým riadite auto s manuálnou prevodovkou, výrazne ovplyvňuje…

Ako správne udržiavať klimatizáciu v aute a šetriť palivo

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - V teplom období je klimatizácia v aute nevyhnutná pre pohodlie vodiča aj cestujúcich. Aby však fungovala správne, musí sa pravidelne udržiavať. Odborníci vysvetľujú, ako znížiť…

Prehrievanie motora: Čo robiť, keď sa motor začne prehrieva

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Keď sa motor vášho auta začne prehrieva, je dôležité vedieť, ako konať rýchlo a bezpečne. Prehrievanie môže spôsobiť vážne škody na motore, ale správnym postupom…

Núdzový režim v aute môže zachrániť motor. Vodiči o ňom nevedia

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Moderné vozidlá majú množstvo bezpečnostných funkcií, ktoré pomáhajú vodičom s rôznymi problémami. Jednou z najdôležitejších je núdzový režim, ktorý chráni auto pred vážnym poškodením. Väčšina…

Xiaomi šokuje svet! Za 18 hodín takmer 300-tisíc objednávok

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky výrobca minulý týždeň uviedol na čínsky trh svoje prvé SUV. Xiaomi už získalo obrovské množstvo predobjednávok od miestnych zákazníkov.

Manspreading v doprave: Prečo muži rozťahujú nohy v doprave a ako to riešiť

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Cestovanie lietadlom a mestskou dopravou býva problematické kvôli malému množstvu miesta. Ľudia sa roky sťažujú na nevhodné správanie pasažierov. Príkladom môže byť manspreading. O čo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov