Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si...

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si myslíme, že sme urobili všetko správne, cesto nechce kysnúť a všetka naša práca vyjde nazmar. Na vine je zvyčajne droždie, ktoré môže byť ovplyvnené rôznymi vonkajšími faktormi. Napríklad ruky, ktorými miesime cesto.

Kysnuté cesto je najzákladnejšie cesto, ktoré by sme mali vedieť pripraviť
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Zručnosť prípravy kysnutého cesta je veľmi užitočná a oplatí sa ju mať v kulinárskom repertoári. Hoci tento typ cesta môže byť dosť nevďačný a otravný. Hlavnú úlohu v ňom samozrejme zohráva droždie, ktoré ťahá cesto nahor. Aby to však prebiehalo bez prekážok, musia byť splnené špecifické podmienky. Droždie samozrejme nesmie byť staré. Treba tiež dbať na to, aby nebolo ani príliš teplé (nalievanie horúceho mlieka je chybou, malo by byť nanajvýš vlažné), ani príliš studené, pretože by kvasnice nevykysli.

Čo robiť, aby kysnuté cesto vykyslo? Babičkina rada: Pozor na ruky

Ukázalo sa, že za to, či kysnuté cesto vykysne takmer až po strop, je zodpovedné niečo iné. Súvisí to aj s teplotou, hoci nie s prísadami, ktoré pridávate do pečiva. Babičky a iné skúsené gazdinky už roky hovoria, že ruky, ktorými miesite cesto, by mali byť teplé. Studené ruky budú mať zlý vplyv na droždie, ktoré bude múku slabšie ťahať. Všetko teda závisí od toho rozmarného droždia a od toho, aká teplota mu vyhovuje. 

Tu je najjednoduchší recept na kysnuté cesto. S ním by malo ísť všetko hladko, aj keď sa samozrejme môže stať, že droždie opäť nebude chcieť spolupracovať. Nenechajte sa odradiť a skúste to znova, pretože prax predsa robí majstra.

škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
Škoricové slimáky
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Kysnuté cesto. Najjednoduchší recept

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej hladkej múky,
  • 250 ml vlažného mlieka,
  • 50 g čerstvého droždia,
  • 200 g masla,
  • 2 vajcia,
  • 4 žĺtky,
  • 5 lyžíc cukru,
  • voliteľné obľúbené prísady, napr. hrozienka.

Postup prípravy:

Aby kysnuté cesto pekne vykyslo, je potrebné pripraviť kvások. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme dve polievkové lyžice cukru, tri polievkové lyžice múky a zalejeme vlažným mliekom. Premiešajte a odložte na niekoľko minút, aby droždie malo čas začať pracovať.

Na miernom ohni rozpustite maslo. Dávajte pozor, aby sa nepripálilo. V samostatnej miske vyšľahajte žĺtky so zvyšným cukrom. Mala by vzniknúť ľahká a nadýchaná hmota.

Vezmite si ďalšiu misu a preosejte do nej múku. Potom pridajte vykysnutý kvások, celé vajcia a vyšľahanú zmes. Vypracujte cesto (nezabudnite si v tejto fáze udržiavať ruky v teple). Medzitým do cesta nalejte vychladnuté maslo z hrnca. Kysnuté cesto by sa vám malo začať odlepovať od rúk. Prehnetieme ho, aby sme odstránili vzduchové bubliny, a misu s cestom prikryjeme utierkou. Odstavte na teplé miesto, aby cesto hodinu kyslo.

Po uplynutí tejto doby ho opäť premiesime a ak používame prídavky, primiešame ich v tejto fáze. Plech vyložte papierom na pečenie a vložte doň kysnuté cesto. Prikryte ho, kým sa rúra ešte predhreje na 180 °C. Keď je cesto pripravené, vložte ho dovnútra a pečte jednu hodinu. Po upečení a vychladnutí môžete kysnutý koláč poliať polevou alebo posypať práškovým cukrom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Cesto na pizzu – recept, ktorý vždy vyjde. Použite správnu múku a bude jemné a tenké

Chcete zmraziť kysnuté cesto? Toto sú veci, ktoré musíte mať na pamäti, aby bolo vhodné na konzumáciu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Priaznivo pôsobí na črevá a pomáha pri diéte. Varíme vo vývare 15 minút

11.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Bg). Kuskus je jedným z najobľúbenejších krúp, ktoré sa používajú v mnohých rôznych receptoch. Tento produkt pochádza zo…

Karfiol nastrúham a rodina ich zhltne, akoby dva dni nejedla. Všetko je hotové za štvrť hodiny

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sokor Space). Mnoho ľudí sa sťažuje na tradičné večere. Skutočne - môžu sa stať pasé. Preto som sa rozhodla…

Špargľa už nikdy nebude horká. Stačí pridať 3 polievkové lyžice do vody a problém je vyriešený

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/56Markus357). Prečo je špargľa horká? Príprava špargle môže byť jednoduchá a príjemná. Všetko vďaka tejto prísade, ktorú máte pravdepodobne…

Perfektné proporcie a krém, ktorý nie je z tejto planéty. Túto tortu budete robiť určite častejšie ako cheesecake

10.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena_E). Na vyskúšanie nových chutí zvyčajne čakáme veľmi dlho. Čakáme na nejaké dokonalé chvíle alebo na oslavy, na ktoré…

Sú oveľa lacnejšie ako bravčové a chutia lepšie. Ich príprava je najlepšou voľbou

10.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nataliya Arzamasova). Fašírky sa na našich stoloch objavujú takmer pri každom obede. Niet divu, pretože sú to práve ony,…

Auto Trendy

Toyota zaznamenala rekordný zisk a prijala nezvyčajné rozhodnutie o zvýšení platov zamestnancov a investíciách

11.5.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota v stredu zverejnila informácie o dosiahnutých ziskoch. Japonský výrobca na tlačovej konferencii radostne oznámil, že dosiahol svoje najlepšie výsledky v histórii. Už vieme, ako…

Tu je nový Volkswagen California. Je väčší, má priestrannejšiu kabínu a systém 4MOTION

11.5.2024 Redakcia Auto trendy - Rozkladacia posteľ v interiéri vozidla, spálňa v zaťahovacom stane v streche, posuvné dvere na oboch stranách karosérie, samostatné sedadlá a menšia alebo väčšia karoséria. Nová…

Predstavenie nového modelu Renault Duster. SUV za túto cenu bude absolútnym hitom

11.5.2024 Redakcia Auto trendy - Nová Dacia Duster vzbudila obrovský záujem ešte pred svojím oficiálnym predstavením.

Oživenie na automobilovom trhu. Kupujeme čoraz viac áut

11.5.2024 Redakcia Auto trendy - Kupujeme čoraz viac áut - ale naopak, čoraz menej investujeme do kníh. Nové údaje sú prekvapujúce. Oživenie na automobilov

Elektrina Európu nezachráni? Politici sa prepočítali

11.5.2024 Redakcia Auto trendy - Dá sa povedať, že plán na rýchlu elektrifikáciu európskej dopravy nevyšiel. Dopyt po elektrických vozidlách neustále klesá. Zákazníkov odrádzajú vysoké ceny, vysoká strata hodnoty a…

Polícia varuje. Zlodeji si vyberajú konkrétny čas

11.5.2024 Redakcia Auto trendy - Krádeže áut na Slovensku sú stále smutnou realitou. Štatistiky však ukazujú, že tento jav sa z roka na rok nezhoršuje, hoci to neznamená, že vodiči…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov