Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si...

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si myslíme, že sme urobili všetko správne, cesto nechce kysnúť a všetka naša práca vyjde nazmar. Na vine je zvyčajne droždie, ktoré môže byť ovplyvnené rôznymi vonkajšími faktormi. Napríklad ruky, ktorými miesime cesto.

Kysnuté cesto je najzákladnejšie cesto, ktoré by sme mali vedieť pripraviť
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Zručnosť prípravy kysnutého cesta je veľmi užitočná a oplatí sa ju mať v kulinárskom repertoári. Hoci tento typ cesta môže byť dosť nevďačný a otravný. Hlavnú úlohu v ňom samozrejme zohráva droždie, ktoré ťahá cesto nahor. Aby to však prebiehalo bez prekážok, musia byť splnené špecifické podmienky. Droždie samozrejme nesmie byť staré. Treba tiež dbať na to, aby nebolo ani príliš teplé (nalievanie horúceho mlieka je chybou, malo by byť nanajvýš vlažné), ani príliš studené, pretože by kvasnice nevykysli.

Čo robiť, aby kysnuté cesto vykyslo? Babičkina rada: Pozor na ruky

Ukázalo sa, že za to, či kysnuté cesto vykysne takmer až po strop, je zodpovedné niečo iné. Súvisí to aj s teplotou, hoci nie s prísadami, ktoré pridávate do pečiva. Babičky a iné skúsené gazdinky už roky hovoria, že ruky, ktorými miesite cesto, by mali byť teplé. Studené ruky budú mať zlý vplyv na droždie, ktoré bude múku slabšie ťahať. Všetko teda závisí od toho rozmarného droždia a od toho, aká teplota mu vyhovuje. 

Tu je najjednoduchší recept na kysnuté cesto. S ním by malo ísť všetko hladko, aj keď sa samozrejme môže stať, že droždie opäť nebude chcieť spolupracovať. Nenechajte sa odradiť a skúste to znova, pretože prax predsa robí majstra.

škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
Škoricové slimáky
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Kysnuté cesto. Najjednoduchší recept

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej hladkej múky,
  • 250 ml vlažného mlieka,
  • 50 g čerstvého droždia,
  • 200 g masla,
  • 2 vajcia,
  • 4 žĺtky,
  • 5 lyžíc cukru,
  • voliteľné obľúbené prísady, napr. hrozienka.

Postup prípravy:

Aby kysnuté cesto pekne vykyslo, je potrebné pripraviť kvások. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme dve polievkové lyžice cukru, tri polievkové lyžice múky a zalejeme vlažným mliekom. Premiešajte a odložte na niekoľko minút, aby droždie malo čas začať pracovať.

Na miernom ohni rozpustite maslo. Dávajte pozor, aby sa nepripálilo. V samostatnej miske vyšľahajte žĺtky so zvyšným cukrom. Mala by vzniknúť ľahká a nadýchaná hmota.

Vezmite si ďalšiu misu a preosejte do nej múku. Potom pridajte vykysnutý kvások, celé vajcia a vyšľahanú zmes. Vypracujte cesto (nezabudnite si v tejto fáze udržiavať ruky v teple). Medzitým do cesta nalejte vychladnuté maslo z hrnca. Kysnuté cesto by sa vám malo začať odlepovať od rúk. Prehnetieme ho, aby sme odstránili vzduchové bubliny, a misu s cestom prikryjeme utierkou. Odstavte na teplé miesto, aby cesto hodinu kyslo.

Po uplynutí tejto doby ho opäť premiesime a ak používame prídavky, primiešame ich v tejto fáze. Plech vyložte papierom na pečenie a vložte doň kysnuté cesto. Prikryte ho, kým sa rúra ešte predhreje na 180 °C. Keď je cesto pripravené, vložte ho dovnútra a pečte jednu hodinu. Po upečení a vychladnutí môžete kysnutý koláč poliať polevou alebo posypať práškovým cukrom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Cesto na pizzu – recept, ktorý vždy vyjde. Použite správnu múku a bude jemné a tenké

Chcete zmraziť kysnuté cesto? Toto sú veci, ktoré musíte mať na pamäti, aby bolo vhodné na konzumáciu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Recept na chlebík. Nie je v ňom žiadna múka ani droždie. Mohla by som ho jesť bez prestávky

10.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joanna 12). Výroba domáceho chleba je veľmi uspokojujúca. Žiadny chlieb nechutí tak dobre ako ten, ktorý ste si upiekli…

Nepečené ovsené guľky. Sladké a zároveň zdravé. Môžete si ich vyrobiť doma len z niekoľkých lacných ingrediencií

10.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Daniyar Aibekov). Mnohým ľuďom sa zdá, že kombinácia pojmov "zdravý" a "sladký" je nezlučiteľná. Tento dezert však účinne búra…

Každý, kto ho vyskúšal, chcel tento recept. Koláč je sladký, mäkký a chutný

10.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Nataliya Arzamasova). Milovníci koláčov dobre vedia, že dezert sa dá pripraviť nielen z ovocia a sladkých ingrediencií. V tejto…

Namiesto smotany si do kávy nalejte lyžicu olivového oleja. Nie je to vtip. Vyskúšajte to a budete ju piť pravidelne

10.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Djordje Novakov). Mlieko, smotana, cukor, škorica, karamelový sirup - to sú len niektoré z produktov, ktoré možno pridať do…

Osmažte, premiešajte a vložte do chladničky. Takto sa pripravuje nepečená paštéta. Použite len toto mäso

9.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova). Výroba paštéty môže byť spojená s dlhou a zdĺhavou prípravou. Najprv musíte spojiť všetky ingrediencie a potom…

Auto Trendy

Autá z Číny - čo si o nich myslia Rusi?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy - Rusko je najväčším zahraničným trhom pre automobily z Kráľovstva stredu. Aká je súčasná situácia a ako sa zmenil postoj Rusov k čínskym automobilom?

Tisíce prepustených pracovníkov v priemysle. Elektromobilita ublíži

11.9.2024 Redakcia Auto trendy - Automobilový priemysel čelí jednej zo svojich najväčších výziev: prechodu na elektromobily, ktorý si vyžaduje obrovské investície a zníženie nákladov. Krízu už pociťujú mnohé odvetvia, pričom…

Takto sa v priebehu rokov zmenil dojazd elektromobilov. Od roku 2010 je to obrovský skok.

11.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecký ADAC už roky testuje elektromobily na dojazd na plné nabitie. Ako sa tento parameter v priebehu rokov zmenil? Takto

Nový Citroen C5 Aircross nebude postavený na platforme nízkonákladového vozidla. Aký bude?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy - Citroen, ktorý chce byť nízkonákladovou značkou skupiny Stellantis, pripravuje novú generáciu modelu C5 Aircross. Nový automobil nahradí aj vlajkový model výrobcu. Aký bude?

Sú bezpečnostné pásy pre cestujúcich na zadných sedadlách povinné?

11.9.2024 Redakcia Auto trendy - Vodiči musia mať zapnutý bezpečnostný pás vždy, keď si sadnú za volant vozidla. Platí pravidlo pripútania aj pre cestujúcich na zadných sedadlách?

Opel Movano Hydrogen

10.9.2024 Redakcia Auto trendy - V januári skupina Stellantis oznámila svoj zámer vybaviť v budúcnosti stredné a veľké dodávky systémami palivových článkov. Medzi veľké dodávky skupiny patria automobily ako Fiat…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov