31.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka).
Môže sa kysnuté cesto zmraziť? Túto otázku máte neustále na mysli. Hoci neexistujú žiadne kontraindikácie, stačí malá chyba a nebude vhodné na konzumáciu. Čo teda môžete urobiť, aby bolo kysnuté cesto po rozmrazení chutné a nadýchané?
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/07/shutterstock_1572554242.jpg)
Môžete zamraziť kysnuté cesto?
Mrazenie je skvelý spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť potravín. Vhodná je väčšina výrobkov – chlieb, huby, omáčky, polievky, mäso, ovocie a zelenina. Zmraziť môžete aj surové alebo upečené cesto – hoci mnohí ľudia sa rozhodnú ho nemraziť, pretože sa obávajú hroznej chuti a štruktúry po rozmrazení. Veľké pochybnosti panujú najmä o zmrazovaní kysnutého cesta, pretože na kysnutie potrebuje teplo. Ak ho zmrazíte správnym spôsobom, zachová si všetky svoje prednosti a bude chutné aj po vybratí z mrazničky.
Ako môžem zamraziť kysnuté cesto?
Kynuté cesto, ako už názov napovedá, vďačí za svoju chuť, štruktúru a jedinečnosť droždiu. Tieto živé organizmy milujú teplo, ale sú odolné aj voči nízkym teplotám. Po rozmrazení a zahriatí sa prirodzene obnovia ich delenie a získajú späť svoje vlastnosti. Aby kysnuté cesto – surové aj pečené – po rozmrazení nestratilo svoje vlastnosti, treba mať na pamäti niekoľko dôležitých pravidiel.
Ako sa zmrazuje kysnuté cesto?
Kynuté cesto môžete zamraziť buď v plastovej škatuľke, potravinovej fólii alebo vo vrecku. Je však dôležité, aby bol obal vzduchotesný – tak sa vyhnete prenikaniu pachov z iných mrazených potravín.
Ako zmraziť surové kysnuté cesto?
Surové kysnuté cesto by sa malo zmraziť ihneď po vymiesení. Je dobré ho rozdeliť na menšie kúsky a potom ich vložiť do vreciek alebo nádob a hneď vložiť do mrazničky.
Ako môžem zamraziť upečené kysnuté cesto?
Ak chcete zamraziť pečivo z kysnutého cesta, najprv ho nechajte dobre vychladnúť. Nemali by mať žiadne ozdoby – polevu alebo glazúru. Jednoducho ich zabaľte do potravinovej fólie a potom ich vložte do mrazničky.
Ako zmraziť napečené kysnuté cesto?
Jednou z ďalších možností je zmrazenie napečeného kysnutého cesta – tento spôsob sa výborne hodí na rožky alebo chlieb. Stačí ho len chvíľu upiecť v rúre, vybrať, vychladiť a znova upiecť.
Ako dlho môže kysnuté cesto zostať v mrazničke?
Maximálny čas skladovania kysnutého cesta sú 3 mesiace. Preto je dobré podpísať balenia dátumom zmrazenia.
Ako rozmraziť surové kysnuté cesto?
Surové kysnuté cesto sa najlepšie rozmrazuje v chladničke – trvá to približne 6-8 hodín. Prípadne ho môžete umiestniť pri izbovej teplote, čo bude trvať kratšie. Upozorňujeme, že po rozmrazení by sa cesto nemalo znova zamraziť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Studený tvarohový koláč so želé. Neuveriteľne jednoduchý tvarohový koláč, ktorý bude chutiť šialene
Recept na neskutočne chutné čučoriedkové buchty ako od babičky. Vždy sa dobre podaria