Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

„Maková slečna“. Tento koláč poteší chuťové bunky každého. Pripravte ho a nezostane z neho ani omrvinka

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK). „Maková slečna“ je jedinečný koláč, ktorý by sa mohol stať hitom týchto Vianoc. Okrem pôvabného názvu vyzerá na stole nádherne, takže sa...

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK).

„Maková slečna“ je jedinečný koláč, ktorý by sa mohol stať hitom týchto Vianoc. Okrem pôvabného názvu vyzerá na stole nádherne, takže sa bude hodiť na výnimočné príležitosti.

Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK

Vianoce sú obdobím, keď mnohí z nás celý rok túžobne čakajú, aby si mohli dopriať tradičné jedlá. Okrem tradičných jedál sú na stole aj rôzne koláče, ktoré dokonale chutia k popoludňajšej káve alebo horúcemu čaju. Ak by ste sa chceli odkloniť od klasického makového koláča, vyberte si „makovú slečnu“, vrstvený koláč, ktorý dokonale prelomí chute.

Aké koláče môžete upiecť na Vianoce? „Maková slečna“ urobí na vianočnom stole rozruch

Medzi vianočné koláče patrí aj makový koláč, bez ktorého si mnohí ľudia nevedia predstaviť Vianoce. Veď mak je neoddeliteľnou súčasťou zimných sviatkov. Tento rok môžete namiesto zabaleného makového koláča vyskúšať pôsobivú a prekvapivú kompozíciu chutí – makový vrstvený koláč. Pod očarujúcim názvom „maková slečna“ nájdete koláč so smotanovým krémom, ríbezľovým želé a makovou náplňou. Na jeho prípravu potrebujete jednoduché a bežne dostupné suroviny.

Na prípravu piškótového cesta potrebujete:

  • 8 bielkov z veľkých vajec,
  • 4 žĺtky z veľkých vajec,
  • 100 g mletých mandlí,
  • 100 g kokosových hoblín,
  • 150 g cukru na pečenie,
  • 150 g maku,
  • štipka soli
  • 4 PL citrónovej šťavy,
  • pol šálky vody.

Príprava zmesi:

  • 500 ml mlieka (2 šálky),
  • 4 žĺtky z veľkých vajec,
  • 125 g cukru na pečenie,
  • 150 g masla,
  • 2 PL zemiakovej múky,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 2 PL citrónovej šťavy,
  • kôra z 2 citrónov.

Ingrediencie na namáčanie:

  • 50 ml limoncelového likéru alebo citrónovej šťavy,
  • 50 ml vody.

Na ríbezľovú zmes:

  • 280 g ríbezľového džemu,
  • 1 želé s príchuťou lesného ovocia,
  • 200 ml horúcej vody,
  • 1 čajová lyžička želatíny,
  • 2 lyžice vody izbovej teploty.

„Maková slečna“ poteší chuťové bunky každého hosťa. Tu je recept

Predtým, ako začnete s výrobou piškótového koláča, nastavte rúru na 160 °C a vyložte plech s rozmermi približne 30×20 cm papierom na pečenie. Prísady vopred vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu.

Koláč:

  • Vyšľahajte bielky do tuhej peny pri vysokých otáčkach a pridajte štipku soli.
  • Počas šľahania postupne pridávajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí.
  • Postupne pridávajte žĺtky pri zníženej rýchlosti mixéra.
  • Miešajte, kým sa prísady nespoja, a pridajte mak, kokosové hobliny a mandľovú múčku.
  • Homogénnu zmes vylejte na plech a vložte do predhriatej rúry. Pečte 30-35 minút, kým nie je suchá.
  • Upečený piškótový koláč nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte na tri tenké vrstvy. Každú z nich namočte do zmesi limonádovej vody alebo citrónovej šťavy.

Krém:

  • Mlieko nalejte do hrnca a pridajte vanilkový cukor.
  • Zmes priveďte do varu a stiahnite z ohňa.
  • Žĺtky vyšľahajte s cukrom do bledej peny.
  • Pridajte múku a premiešajte.
  • Prilejte polovicu prevareného mlieka a vymiešajte do hladkej hmoty.
  • Pridajte zvyšok mlieka a za stáleho miešania pridajte na oheň, kým sa nevytvorí puding.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Maslo vyšľahajte do bledého krému a pridajte citrónovú šťavu.
  • Po častiach pridajte vychladnutý puding.

Zmes ríbezlí:

  • Želatínu zalejte 2 lyžicami vody a dôkladne premiešajte. Zmes odložte na 10 minút.
  • Želé nalejte do misky a zalejte horúcou vodou. Miešajte, kým sa nerozpustí, a pridajte napučanú želatínu a pokračujte v miešaní.
  • Pridajte džem a vymiešajte na penu. Odstavte, aby úplne vychladla.
  • Ríbezľovú zmes nalejte na piškótový koláč vo forme a dajte do chladničky asi na 1 hodinu, aby želé stuhlo.

Ak chcete pripraviť „makovú slečnu“, položte druhú tortu na prvú tortu potretú džemom a navrch rozotrite polovicu krému. Prikryte ďalším koláčom a potrite zvyšným krémom. Posypte kokosovými hoblinami a ozdobte ovocím. Pred podávaním tortu vložte do chladničky, aby sa vychladila.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Maková torta s kokosom

Makový koláč s čokoládovým krémom


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Do hrnca som pridala kôru, ktorú som chcela vyhodiť. Vývar sa okamžite stal číslom jeden.

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Ako pripraviť naozaj dobrý vývar? Mnohí ľudia odpovedia - mäso, zelenina a čas. Ale existuje ešte jedna neočividná…

Zabudnite na to, že ich treba zaliať vriacou vodou. Takto môžete rýchlo odstrániť šupku z paradajok

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertsock/Francisco Gomez Perpinan). Paradajky sú univerzálny produkt, ktorý je základom mnohých jedál, od čerstvých šalátov až po sýte omáčky.…

Je vaše krehké cesto tvrdé ako skala? Je viac než isté, že robíte túto chybu.

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (). Krehké cesto je skvelou a chutnou základňou mnohých pečív. Je rýchle a jednoduché na prípravu, ale len pod jednou…

Dodáva energiu a potláča vlčí hlad. Z neho pripravíte najlepšiu nátierku na sendviče.

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Drazen Zigic). Hovorí sa, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, ale mnoho ľudí k nim pristupuje nedbalo. Je čas…

Väčšinou sa mleté mäso pripravujete zle a ani o tom neviete. Takto sa to robí správne

16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Christin Klose). Ako správne pripraviť mleté mäso? Hoci ide o jednu z najpoužívanejších surovín, mnohí ľudia sa stále nevedomky…

Auto Trendy

Vodopád z budovy: Blesky a povodne zabili najmenej 5 ľudí!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy - Zo strechy budovy sa lial skutočný vodopád, voda odnášala autá. To je výsledok mohutných prívalových dažďov, ktoré prešli cez severovýchodnú časť Spojených štátov a priniesli…

Žltá kontrolka DPF sa rozsvietila? Nikdy nezastavuj motor!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy . Keď sa v aute rozsvieti žltá kontrolka s ikonkou DPF, väčšina vodičov v prvom momente chce zastaviť vozidlo. To je však veľká chyba! Táto kontrolka…

Ničíš si batériu v mobile? Týchto 7 chýb robí každý druhý!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy - Mnohí robia pri nabíjaní svojho smartfónu chyby – a tak si ničia batériu. Povieme ti, ako sa správne starať o tvoj mobil. Bohužiaľ, nie všetky…

Bezpečnostný pás pre tehotné: Ako sa správne pripútať a chrániť bábätko v aute

16.06.2025, Redakcia Auto trendy O tom, že tehotná žena by mala byť počas jazdy autom vždy pripútaná, netreba diskutovať. Štatistiky totiž hovoria jasne – až 70 % úrazov počas tehotenstva…

Stierače robia šmuhy? Tento trik ich opraví za minútu!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy - Prečo stierače nefungujú správne? To je obrovský problém nielen v zime, ale aj v lete, keď zle fungujúce stierače výrazne sťažujú viditeľnosť. Našťastie, predtým ako…

Pilot zachránil 242 životov: Air India Dreamliner núdzovo pristál v Hongkongu!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy - Boeing 787-8 Dreamliner spoločnosti Air India sa vrátil na letisko v Hongkongu krátko po štarte - informuje agentúra Reuters. Podľa indických médií pilot otočil stroj…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov