Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

„Maková slečna“. Tento koláč poteší chuťové bunky každého. Pripravte ho a nezostane z neho ani omrvinka

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK). „Maková slečna“ je jedinečný koláč, ktorý by sa mohol stať hitom týchto Vianoc. Okrem pôvabného názvu vyzerá na stole nádherne, takže sa...

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK).

„Maková slečna“ je jedinečný koláč, ktorý by sa mohol stať hitom týchto Vianoc. Okrem pôvabného názvu vyzerá na stole nádherne, takže sa bude hodiť na výnimočné príležitosti.

Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK

Vianoce sú obdobím, keď mnohí z nás celý rok túžobne čakajú, aby si mohli dopriať tradičné jedlá. Okrem tradičných jedál sú na stole aj rôzne koláče, ktoré dokonale chutia k popoludňajšej káve alebo horúcemu čaju. Ak by ste sa chceli odkloniť od klasického makového koláča, vyberte si „makovú slečnu“, vrstvený koláč, ktorý dokonale prelomí chute.

Aké koláče môžete upiecť na Vianoce? „Maková slečna“ urobí na vianočnom stole rozruch

Medzi vianočné koláče patrí aj makový koláč, bez ktorého si mnohí ľudia nevedia predstaviť Vianoce. Veď mak je neoddeliteľnou súčasťou zimných sviatkov. Tento rok môžete namiesto zabaleného makového koláča vyskúšať pôsobivú a prekvapivú kompozíciu chutí – makový vrstvený koláč. Pod očarujúcim názvom „maková slečna“ nájdete koláč so smotanovým krémom, ríbezľovým želé a makovou náplňou. Na jeho prípravu potrebujete jednoduché a bežne dostupné suroviny.

Na prípravu piškótového cesta potrebujete:

  • 8 bielkov z veľkých vajec,
  • 4 žĺtky z veľkých vajec,
  • 100 g mletých mandlí,
  • 100 g kokosových hoblín,
  • 150 g cukru na pečenie,
  • 150 g maku,
  • štipka soli
  • 4 PL citrónovej šťavy,
  • pol šálky vody.

Príprava zmesi:

  • 500 ml mlieka (2 šálky),
  • 4 žĺtky z veľkých vajec,
  • 125 g cukru na pečenie,
  • 150 g masla,
  • 2 PL zemiakovej múky,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 2 PL citrónovej šťavy,
  • kôra z 2 citrónov.

Ingrediencie na namáčanie:

  • 50 ml limoncelového likéru alebo citrónovej šťavy,
  • 50 ml vody.

Na ríbezľovú zmes:

  • 280 g ríbezľového džemu,
  • 1 želé s príchuťou lesného ovocia,
  • 200 ml horúcej vody,
  • 1 čajová lyžička želatíny,
  • 2 lyžice vody izbovej teploty.

„Maková slečna“ poteší chuťové bunky každého hosťa. Tu je recept

Predtým, ako začnete s výrobou piškótového koláča, nastavte rúru na 160 °C a vyložte plech s rozmermi približne 30×20 cm papierom na pečenie. Prísady vopred vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu.

Koláč:

  • Vyšľahajte bielky do tuhej peny pri vysokých otáčkach a pridajte štipku soli.
  • Počas šľahania postupne pridávajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí.
  • Postupne pridávajte žĺtky pri zníženej rýchlosti mixéra.
  • Miešajte, kým sa prísady nespoja, a pridajte mak, kokosové hobliny a mandľovú múčku.
  • Homogénnu zmes vylejte na plech a vložte do predhriatej rúry. Pečte 30-35 minút, kým nie je suchá.
  • Upečený piškótový koláč nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte na tri tenké vrstvy. Každú z nich namočte do zmesi limonádovej vody alebo citrónovej šťavy.

Krém:

  • Mlieko nalejte do hrnca a pridajte vanilkový cukor.
  • Zmes priveďte do varu a stiahnite z ohňa.
  • Žĺtky vyšľahajte s cukrom do bledej peny.
  • Pridajte múku a premiešajte.
  • Prilejte polovicu prevareného mlieka a vymiešajte do hladkej hmoty.
  • Pridajte zvyšok mlieka a za stáleho miešania pridajte na oheň, kým sa nevytvorí puding.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Maslo vyšľahajte do bledého krému a pridajte citrónovú šťavu.
  • Po častiach pridajte vychladnutý puding.

Zmes ríbezlí:

  • Želatínu zalejte 2 lyžicami vody a dôkladne premiešajte. Zmes odložte na 10 minút.
  • Želé nalejte do misky a zalejte horúcou vodou. Miešajte, kým sa nerozpustí, a pridajte napučanú želatínu a pokračujte v miešaní.
  • Pridajte džem a vymiešajte na penu. Odstavte, aby úplne vychladla.
  • Ríbezľovú zmes nalejte na piškótový koláč vo forme a dajte do chladničky asi na 1 hodinu, aby želé stuhlo.

Ak chcete pripraviť „makovú slečnu“, položte druhú tortu na prvú tortu potretú džemom a navrch rozotrite polovicu krému. Prikryte ďalším koláčom a potrite zvyšným krémom. Posypte kokosovými hoblinami a ozdobte ovocím. Pred podávaním tortu vložte do chladničky, aby sa vychladila.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Maková torta s kokosom

Makový koláč s čokoládovým krémom


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov