Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

„Maková slečna“. Tento koláč poteší chuťové bunky každého. Pripravte ho a nezostane z neho ani omrvinka

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK). „Maková slečna“ je jedinečný koláč, ktorý by sa mohol stať hitom týchto Vianoc. Okrem pôvabného názvu vyzerá na stole nádherne, takže sa...

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK).

„Maková slečna“ je jedinečný koláč, ktorý by sa mohol stať hitom týchto Vianoc. Okrem pôvabného názvu vyzerá na stole nádherne, takže sa bude hodiť na výnimočné príležitosti.

Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK

Vianoce sú obdobím, keď mnohí z nás celý rok túžobne čakajú, aby si mohli dopriať tradičné jedlá. Okrem tradičných jedál sú na stole aj rôzne koláče, ktoré dokonale chutia k popoludňajšej káve alebo horúcemu čaju. Ak by ste sa chceli odkloniť od klasického makového koláča, vyberte si „makovú slečnu“, vrstvený koláč, ktorý dokonale prelomí chute.

Aké koláče môžete upiecť na Vianoce? „Maková slečna“ urobí na vianočnom stole rozruch

Medzi vianočné koláče patrí aj makový koláč, bez ktorého si mnohí ľudia nevedia predstaviť Vianoce. Veď mak je neoddeliteľnou súčasťou zimných sviatkov. Tento rok môžete namiesto zabaleného makového koláča vyskúšať pôsobivú a prekvapivú kompozíciu chutí – makový vrstvený koláč. Pod očarujúcim názvom „maková slečna“ nájdete koláč so smotanovým krémom, ríbezľovým želé a makovou náplňou. Na jeho prípravu potrebujete jednoduché a bežne dostupné suroviny.

Na prípravu piškótového cesta potrebujete:

  • 8 bielkov z veľkých vajec,
  • 4 žĺtky z veľkých vajec,
  • 100 g mletých mandlí,
  • 100 g kokosových hoblín,
  • 150 g cukru na pečenie,
  • 150 g maku,
  • štipka soli
  • 4 PL citrónovej šťavy,
  • pol šálky vody.

Príprava zmesi:

  • 500 ml mlieka (2 šálky),
  • 4 žĺtky z veľkých vajec,
  • 125 g cukru na pečenie,
  • 150 g masla,
  • 2 PL zemiakovej múky,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 2 PL citrónovej šťavy,
  • kôra z 2 citrónov.

Ingrediencie na namáčanie:

  • 50 ml limoncelového likéru alebo citrónovej šťavy,
  • 50 ml vody.

Na ríbezľovú zmes:

  • 280 g ríbezľového džemu,
  • 1 želé s príchuťou lesného ovocia,
  • 200 ml horúcej vody,
  • 1 čajová lyžička želatíny,
  • 2 lyžice vody izbovej teploty.

„Maková slečna“ poteší chuťové bunky každého hosťa. Tu je recept

Predtým, ako začnete s výrobou piškótového koláča, nastavte rúru na 160 °C a vyložte plech s rozmermi približne 30×20 cm papierom na pečenie. Prísady vopred vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu.

Koláč:

  • Vyšľahajte bielky do tuhej peny pri vysokých otáčkach a pridajte štipku soli.
  • Počas šľahania postupne pridávajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí.
  • Postupne pridávajte žĺtky pri zníženej rýchlosti mixéra.
  • Miešajte, kým sa prísady nespoja, a pridajte mak, kokosové hobliny a mandľovú múčku.
  • Homogénnu zmes vylejte na plech a vložte do predhriatej rúry. Pečte 30-35 minút, kým nie je suchá.
  • Upečený piškótový koláč nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte na tri tenké vrstvy. Každú z nich namočte do zmesi limonádovej vody alebo citrónovej šťavy.

Krém:

  • Mlieko nalejte do hrnca a pridajte vanilkový cukor.
  • Zmes priveďte do varu a stiahnite z ohňa.
  • Žĺtky vyšľahajte s cukrom do bledej peny.
  • Pridajte múku a premiešajte.
  • Prilejte polovicu prevareného mlieka a vymiešajte do hladkej hmoty.
  • Pridajte zvyšok mlieka a za stáleho miešania pridajte na oheň, kým sa nevytvorí puding.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Maslo vyšľahajte do bledého krému a pridajte citrónovú šťavu.
  • Po častiach pridajte vychladnutý puding.

Zmes ríbezlí:

  • Želatínu zalejte 2 lyžicami vody a dôkladne premiešajte. Zmes odložte na 10 minút.
  • Želé nalejte do misky a zalejte horúcou vodou. Miešajte, kým sa nerozpustí, a pridajte napučanú želatínu a pokračujte v miešaní.
  • Pridajte džem a vymiešajte na penu. Odstavte, aby úplne vychladla.
  • Ríbezľovú zmes nalejte na piškótový koláč vo forme a dajte do chladničky asi na 1 hodinu, aby želé stuhlo.

Ak chcete pripraviť „makovú slečnu“, položte druhú tortu na prvú tortu potretú džemom a navrch rozotrite polovicu krému. Prikryte ďalším koláčom a potrite zvyšným krémom. Posypte kokosovými hoblinami a ozdobte ovocím. Pred podávaním tortu vložte do chladničky, aby sa vychladila.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Maková torta s kokosom

Makový koláč s čokoládovým krémom


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Omrzeli Vás tradičné chute? Táto polievka Vám zamotá hlavu.

18.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova). Medzi klasickými slovenskými polievkami, ako je vývar alebo paradajková polievka, by mal byť priestor pre nové a pre…

Minimálne náklady, rýchle výsledky. Vaša pleť bude žiariť mladosťou a jasom

18.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Ok). Už v staroveku sa ryža bežne používala v starostlivosti o pleť na Ďalekom východe. Ženy vtedy používali…

Recept na sušienky, po ktorých zmäknú srdcia. Božsky chrumkavé a všetky prísady máte po ruke

17.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/JSeventyFour). Hľadáte recept na chutné domáce sušienky, ktoré pripravíte za krátky čas a bez námahy? Potom pre vás máme…

Jogurtový koláč robím takmer so zatvorenými očami. Vždy vyjde vláčny a jemný

17.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joanna 12). Jogurtový koláč je jedným z tých sladkých receptov, ktoré nemôžu zlyhať. Tvarohové koláče opadávajú, piškótové koláče praskajú…

Zostali vám zemiaky z večere? Pripravte si z nich rýchly a nízkokalorický šalát

16.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wiktory). Po večeri nám často zostávajú prebytočné uvarené zemiaky. Našťastie ich môžeme dobre využiť bez plytvania potravinami. Skvelým nápadom…

Auto Trendy

Chyba, ktorou si vodiči ničia automatickú prevodovku: Toto nikdy nerobte!

18.1.2025 Redakcia Auto trendy - Automatická prevodovka je pre mnohých vodičov symbolom pohodlia a moderného jazdenia. Avšak, jeden nesprávny krok môže vážne poškodiť jej mechanizmus a spôsobiť drahú opravu. Odborník…

Čína šokuje svet: Druhý rok po sebe prekonala automobilový rekord!

18.1.2025 Redakcia Auto trendy - V čase, keď produkcia automobilov v Európe klesá, Čína dokazuje svoj silný vplyv na globálnom trhu motorových vozidiel. V roku 2024 si pripísala ďalší historický…

Zlodeji našli Achillovu pätu moderných áut: GPS systémy sú bezmocné

18.1.2025 Redakcia Auto trendy - Profesionálni zlodeji áut zdokonalili svoje metódy o sofistikovaný trik s GPS rušičkami. Majitelia často zistia krádež až ráno, keď je už neskoro. Polícia zaznamenáva prudký…

Populárny Android Auto kolabuje: Tisíce vodičov hlásia vážne problémy!

18.1.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbený systém Android Auto opäť trápi vodičov po celom svete. Google čelí lavíne sťažností na nefunkčnosť základných funkcií. Prinášame komplexný prehľad všetkých problémov a možných…

Labutia pieseň legendy: Alpina sa lúči najsilnejším autom v histórii

18.1.2025 Redakcia Auto trendy - Pred definitívnym spojením s BMW predstavila Alpina svoj posledný samostatný model. B8 GT s ohromujúcim výkonom 634 koní predstavuje vrchol 60-ročnej histórie značky. Vznikne len…

Mesto sa lúči s benzínom: Taxislužby čaká elektrická zmena!

18.1.2025 Redakcia Auto trendy - Mesto Hamburg sa rozhodlo prepísať históriu taxislužieb. Od začiatku tohto roka platí nové pravidlo – každá nová taxikárska licencia môže byť vydaná len pre elektromobily.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov