Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

„Maková slečna“. Tento koláč poteší chuťové bunky každého. Pripravte ho a nezostane z neho ani omrvinka

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK). „Maková slečna“ je jedinečný koláč, ktorý by sa mohol stať hitom týchto Vianoc. Okrem pôvabného názvu vyzerá na stole nádherne, takže sa...

21.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK).

„Maková slečna“ je jedinečný koláč, ktorý by sa mohol stať hitom týchto Vianoc. Okrem pôvabného názvu vyzerá na stole nádherne, takže sa bude hodiť na výnimočné príležitosti.

Foto: shutterstock/BEATA PAWLAK

Vianoce sú obdobím, keď mnohí z nás celý rok túžobne čakajú, aby si mohli dopriať tradičné jedlá. Okrem tradičných jedál sú na stole aj rôzne koláče, ktoré dokonale chutia k popoludňajšej káve alebo horúcemu čaju. Ak by ste sa chceli odkloniť od klasického makového koláča, vyberte si „makovú slečnu“, vrstvený koláč, ktorý dokonale prelomí chute.

Aké koláče môžete upiecť na Vianoce? „Maková slečna“ urobí na vianočnom stole rozruch

Medzi vianočné koláče patrí aj makový koláč, bez ktorého si mnohí ľudia nevedia predstaviť Vianoce. Veď mak je neoddeliteľnou súčasťou zimných sviatkov. Tento rok môžete namiesto zabaleného makového koláča vyskúšať pôsobivú a prekvapivú kompozíciu chutí – makový vrstvený koláč. Pod očarujúcim názvom „maková slečna“ nájdete koláč so smotanovým krémom, ríbezľovým želé a makovou náplňou. Na jeho prípravu potrebujete jednoduché a bežne dostupné suroviny.

Na prípravu piškótového cesta potrebujete:

  • 8 bielkov z veľkých vajec,
  • 4 žĺtky z veľkých vajec,
  • 100 g mletých mandlí,
  • 100 g kokosových hoblín,
  • 150 g cukru na pečenie,
  • 150 g maku,
  • štipka soli
  • 4 PL citrónovej šťavy,
  • pol šálky vody.

Príprava zmesi:

  • 500 ml mlieka (2 šálky),
  • 4 žĺtky z veľkých vajec,
  • 125 g cukru na pečenie,
  • 150 g masla,
  • 2 PL zemiakovej múky,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 2 PL citrónovej šťavy,
  • kôra z 2 citrónov.

Ingrediencie na namáčanie:

  • 50 ml limoncelového likéru alebo citrónovej šťavy,
  • 50 ml vody.

Na ríbezľovú zmes:

  • 280 g ríbezľového džemu,
  • 1 želé s príchuťou lesného ovocia,
  • 200 ml horúcej vody,
  • 1 čajová lyžička želatíny,
  • 2 lyžice vody izbovej teploty.

„Maková slečna“ poteší chuťové bunky každého hosťa. Tu je recept

Predtým, ako začnete s výrobou piškótového koláča, nastavte rúru na 160 °C a vyložte plech s rozmermi približne 30×20 cm papierom na pečenie. Prísady vopred vyberte z chladničky, aby mali izbovú teplotu.

Koláč:

  • Vyšľahajte bielky do tuhej peny pri vysokých otáčkach a pridajte štipku soli.
  • Počas šľahania postupne pridávajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí.
  • Postupne pridávajte žĺtky pri zníženej rýchlosti mixéra.
  • Miešajte, kým sa prísady nespoja, a pridajte mak, kokosové hobliny a mandľovú múčku.
  • Homogénnu zmes vylejte na plech a vložte do predhriatej rúry. Pečte 30-35 minút, kým nie je suchá.
  • Upečený piškótový koláč nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte na tri tenké vrstvy. Každú z nich namočte do zmesi limonádovej vody alebo citrónovej šťavy.

Krém:

  • Mlieko nalejte do hrnca a pridajte vanilkový cukor.
  • Zmes priveďte do varu a stiahnite z ohňa.
  • Žĺtky vyšľahajte s cukrom do bledej peny.
  • Pridajte múku a premiešajte.
  • Prilejte polovicu prevareného mlieka a vymiešajte do hladkej hmoty.
  • Pridajte zvyšok mlieka a za stáleho miešania pridajte na oheň, kým sa nevytvorí puding.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Maslo vyšľahajte do bledého krému a pridajte citrónovú šťavu.
  • Po častiach pridajte vychladnutý puding.

Zmes ríbezlí:

  • Želatínu zalejte 2 lyžicami vody a dôkladne premiešajte. Zmes odložte na 10 minút.
  • Želé nalejte do misky a zalejte horúcou vodou. Miešajte, kým sa nerozpustí, a pridajte napučanú želatínu a pokračujte v miešaní.
  • Pridajte džem a vymiešajte na penu. Odstavte, aby úplne vychladla.
  • Ríbezľovú zmes nalejte na piškótový koláč vo forme a dajte do chladničky asi na 1 hodinu, aby želé stuhlo.

Ak chcete pripraviť „makovú slečnu“, položte druhú tortu na prvú tortu potretú džemom a navrch rozotrite polovicu krému. Prikryte ďalším koláčom a potrite zvyšným krémom. Posypte kokosovými hoblinami a ozdobte ovocím. Pred podávaním tortu vložte do chladničky, aby sa vychladila.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Maková torta s kokosom

Makový koláč s čokoládovým krémom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Rebarborový koláč podľa tohto receptu je majstrovské dielo. Nadýchaný a jemný – musíte vyskúšať

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto). Rebarborový koláč je chuťou jari a leta a pre nás našťastie už začína sezóna tejto jedinečnej zeleniny (áno,…

Prišla jar a priniesla špargľu. Nevarte, nepečte, hoďte na panvicu. 10 minút a máte hotovo

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn). Mnohí z nás čakajú, kedy sa v obchode objaví špargľa. Je to skutočná jarná hviezda. Musíte však…

Chcete, aby vaša rodina odchádzala spokojná? Uvarte túto polievku a sledujte, ako si pýtajú viac

20.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/simonidadj). Niektoré jedlá si rýchlo získajú našu pozornosť a stanú sa našimi obľúbenými. Táto polievka je už roky na…

Grilovaná špargľa s týmito ingredienciami sa môže dostať zo žalúdka priamo do srdca. Na každého urobíte dojem

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pbd Studio). Grilovaná špargľa s prílohami dokáže zázraky. Jedno je isté - chuťové poháriky vašej polovičky sa zbláznia! Príslovie…

Potrite ním kuracie prsia, obaľte ich a smažte ako zvyčajne. Verdikt? Lahodná chuť

20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sucha Kittiwararat). Kuracie prsné rezne sú najobľúbenejšou večerou v mnohých domácnostiach. Niet sa čomu čudovať, pretože sa ľahko a…

Auto Trendy

Tesla vyvolala cenovú vojnu. Teraz sa pripravuje na vlnu prepúšťania

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Tesla sa snaží prepustiť viac ako 10 % svojich globálnych zamestnancov. Podľa informácií, ku ktorým získala prístup agentúra Reuters, spoločnosť bojuje s klesajúcim predajom…

Čínske elektromobily v prístavoch. Chýbajú záujemcovia

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Prepočítali Číňania dopyt po svojich elektromobiloch? V európskych prístavoch sa hromadia tisíce vozidiel a záujemcov je málo. Dôvodov je však viac, než by sa mohlo…

Oslavy 60. výročia Fordu Mustang a pohľad späť na jeho zrod

20.4.2024 Redakcia Auto trendy / Tlačová správa FORD . Ford Mustang je už viac ako desať rokov najpredávanejším športovým vozidlom na svete. Od uvedenia na globálny trh v roku 2015 spoločnosť…

Keď dostanete aquaplaning, máte zrýchľovať alebo brzdiť?

21.4.2024 Redakcia Auto trendy - Aquaplaning je jednou z najnebezpečnejších situácií, ktoré sa môžu vodičovi stať. Odborník na defenzívnu jazdu však vysvetľuje, ako sa mu vyhnúť.

Známy koncern sťahuje plány na vybudovanie siete nabíjacích staníc

21.4.2024 Redakcia Auto trendy - Britská ropná spoločnosť BP oznámila zmenu svojich plánov na vybudovanie siete na nabíjanie elektrických vozidiel. Spoločnosť bola nútená znížiť počet zamestnancov spojených s týmto odvetvím.…

Má 91 rokov, je prastarým otcom a mechanikom - na odchod z práce ani nepomyslel. "Budem tu až do svojich 100 rokov."

20.4.2024 Redakcia Auto trendy - Toto je ďalší inšpiratívny príbeh zo Spojeného kráľovstva. Jeho hlavným hrdinom je Vic Sutton. V apríli 2023 oslavoval svoje 90. narodeniny a neuvažoval o tom,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov