21.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/wasanajai).
Med Manuka, pochádzajúci z oblasti Nového Zélandu, je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale predovšetkým pre svoje silné antibakteriálne a liečivé vlastnosti. Čo spôsobuje, že je niekoľkonásobne drahší ako bežný med? Čím sa líši od tradičných medov a zaslúži si naozaj označenie superprodukt? Zisťujeme.

Foto: shutterstock/wasanajai
Čo je med Manuka?
Med Manuka vzniká z nektáru kríkov Leptospermum scoparium (Balmín metlatý), bežne nazývaných Manuka, ktoré rastú takmer výlučne na Novom Zélande a čiastočne v Austrálii. Táto rastlina bola po stáročia využívaná v ľudovej medicíne Maorov, pôvodných obyvateľov Nového Zélandu, na liečbu rán, horúčky či infekcií.
Práve jedinečné klimatické a geografické podmienky spôsobujú, že med Manuka má také charakteristické vlastnosti. Vedecké výskumy potvrdzujú, že účinne ničí rôzne mikroorganizmy. Jeho antibakteriálna sila súvisí s tzv. koeficientom UMF (Unique Manuka Factor), ktorý závisí od množstva metylglyoxalu (MGO) a obsahu fenolov v mede.
MGO a UMF – čo znamenajú tieto skratky na etikete?
Na etiketách medu Manuka často nájdeme skratky ako MGO a UMF.
Ide o ukazovatele kvality a sily účinku medu:
- MGO (metylglyoxal) – určuje koncentráciu metylglyoxalu, účinnej látky zodpovednej za silný antibakteriálny účinok. Čím vyššia hodnota MGO (napr. MGO 100+, 250+, 400+, alebo dokonca 800+), tým silnejšie účinky medu.
- UMF (Unique Manuka Factor) – zahŕňa nielen úroveň MGO, ale aj prítomnosť dihydroxyacetónu (DHA) a leptosperínu – látok považovaných za charakteristické pre pravý med Manuka.
Antibakteriálne účinky medu Manuka
Výskumy ukázali, že MGO prítomný v mede Manuka účinne ničí baktérie ako Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) alebo Helicobacter pylori (baktéria zodpovedná za žalúdočné vredy).
Nie každý med Manuka pôsobí rovnako – rôzne druhy môžu mať rôznu účinnosť. Zaujímavé je, že gramnegatívne baktérie sú zvyčajne odolnejšie ako grampozitívne. Zatiaľ nebolo zistené, že by sa baktérie dokázali voči medu Manuka stať rezistentnými, čo môže súvisieť s prítomnosťou viacerých aktívnych látok pôsobiacich súčasne.
Zistilo sa tiež, že med Manuka ovplyvňuje štruktúru bakteriálnych buniek – mení ich tvar a veľkosť narušením bunkového delenia. Vďaka týmto vlastnostiam môže byť med Manuka s rôznymi hodnotami UMF účinnou podporou liečby, najmä v kombinácii s inými prostriedkami proti mikróbom.

Foto: shutterstock/wasanajai
Med Manuka účinný pri liečbe rán
Hydrogély na báze medu Manuka sa ukázali ako účinné pri liečbe rán, najmä vďaka svojim vlastnostiam chrániacim pred infekciami. Dôležité je, že nemali žiadne škodlivé účinky na ľudské kmeňové bunky a zároveň dokázali potláčať rast baktérií ako Staphylococcus aureus a Staphylococcus epidermidis.
Výskumy ukazujú, že med Manuka s rôznymi hodnotami UMF pôsobí selektívne – je účinný proti konkrétnym typom baktérií. UMF faktor úzko súvisí s obsahom metylglyoxalu (MGO), teda zlúčeniny zodpovednej za silný antibakteriálny účinok medu.
V jednej štúdii bolo porovnané pôsobenie piatich druhov medu: Manuka UMF 20+, Manuka UMF 16+, aktívneho medu UMF 10+, medu Sidr a medu z černuchy setej (Nigella sativa) – na dva kmene S. aureus. Výsledky ukázali, že všetky testované druhy medu potláčali rast baktérií, najmä pri koncentráciách 20 % a 10 %. Med Manuka však bol najúčinnejší, najmä s vyšším UMF faktorom.
Vedci naznačujú, že za jeho silnejší účinok môžu byť zodpovedné vyššie množstvá fenolových zlúčenín, ktoré neutralizujú škodlivé voľné radikály (napr. superoxidy), a tým podporujú antimikrobiálny účinok.
Komu a kedy sa oplatí siahnuť po mede Manuka?
Med Manuka môže byť hodnotným doplnkom stravy a domácej lekárničky, najmä:
- v období oslabenej imunity,
- pri liečbe drobných rán a kožných infekcií,
- pri chronických problémoch so žalúdkom alebo hrdlom,
- ako podpora pri zápalových ochoreniach.
Prečo je med Manuka taký drahý?
Med Manuka pochádza výhradne z nektáru kvetov kríka Leptospermum scoparium, ktorý rastie len na Novom Zélande (a výnimočne v niektorých oblastiach Austrálie). Kvety rozkvitajú len počas 2–6 týždňov v roku, čo výrazne obmedzuje množstvo zozbieraného nektáru. To priamo ovplyvňuje cenu medu. Za kvalitný pohár medu Manuka treba zaplatiť aj niekoľko desiatok eur.
Najcennejšou zložkou medu Manuka je metylglyoxal, ktorý má silné antibakteriálne účinky. Čím vyššia hodnota MGO, tým silnejší účinok – a vyššia cena. Originálny med je certifikovaný špeciálnym označením UMF (Unique Manuka Factor), ktoré potvrdzuje jeho kvalitu a pravosť.
Treba zdôrazniť, že metylglyoxal sa nachádza aj v slovenských medoch, no v omnoho nižších koncentráciách. Práve preto sa med Manuka považuje za jeden z najzdravších medov na svete.

Foto: shutterstock/K321
Med Manuka – kontraindikácie
Hlavnou kontraindikáciou užívania medu Manuka je alergia na med alebo iné včelie produkty. Neodporúča sa tiež podávať ho deťom mladším ako 12 mesiacov, pretože môže obsahovať spóry Clostridium botulinum, ktoré môžu spôsobiť detský botulizmus.
Okrem toho by osoby s cukrovkou mali konzumáciu medu Manuka konzultovať s lekárom alebo výživovým špecialistom, keďže obsahuje prirodzené cukry, ako glukózu a fruktózu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chlieb, ktorý pôsobí ako vysávač v črevách. Pomáha pri trávení a chudnutí
Táto prísada do kávy je skutočným zabijakom tukov. Pridajte štipku a uvidíte výsledok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.