14.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/uladzimir zgurski).
Lahodné, šťavnaté a plné prospešných látok. Mango si získalo srdcia gurmánov aj lekárov. Vedeli ste, že vďaka svojmu zloženiu môže mať na črevá podobný účinok ako kefír?

Foto: shutterstock/uladzimir zgurski
Ovocie, ktoré chutí a lieči zároveň
Mango sa teší obľube nielen vďaka sladkej chuti a jemnej dužine. Obsahuje množstvo vitamínov a bioaktívnych látok, ktoré podporujú zdravie celého organizmu:
- Vitamín C – 100 g manga obsahuje až 36 mg vitamínu C, čo je vyše 40 % dennej odporúčanej dávky. Podporuje imunitu, hojenie a chráni bunky pred oxidačným stresom.
- Beta-karotén (vitamín A) – priaznivo pôsobí na zrak, pokožku a sliznice.
- Vitamíny E a K – chránia srdce, cievy a podporujú zrážanlivosť krvi.
- Vláknina – zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie, pomáha pri udržiavaní hladiny cukru a navodzuje pocit sýtosti.
- Polyfenoly a karotenoidy – antioxidanty, ktoré znižujú riziko srdcovocievnych chorôb aj rakoviny.
V menšom množstve mango dodáva aj železo, draslík, vápnik a horčík – ideálny mix pre tých, ktorí chcú telu dopriať niečo výživné, no stále chutné.
Črevá vám poďakujú
Mango je jedným z mála ovocí, ktoré sa dá prirovnať k prebiotickým potravinám – podobne ako kefír či jogurt podporuje rast prospešných baktérií v črevách.
- Rozpustná aj nerozpustná vláknina podporuje pravidelnosť stolice a znižuje zápchu.
- Prebiotický efekt – mango stimuluje rast bifidobaktérií a vytvára priaznivé prostredie pre zdravú mikroflóru.
- Mangiferín – účinná látka s protizápalovým a antioxidačným účinkom, ktorá pomáha upokojiť podráždené črevá.
Vedci zistili, že pravidelná konzumácia manga zlepšuje zloženie črevnej mikroflóry a môže znižovať zápalové markery – čo ocenia najmä ľudia s IBS či Crohnovou chorobou.
Ako ho jesť a koľko je akurát?
Jedna denná porcia manga predstavuje asi 150–200 g čerstvej dužiny, teda polovicu až celé mango. Táto dávka zabezpečí potrebné živiny a nepreťaží organizmus cukrami – aj keď pri cukrovke či inzulínovej rezistencii treba sledovať reakcie tela (mango má stredný glykemický index 51–55).
Mango chutí aj pomáha v týchto formách:
- Čerstvé, pokrájané na kúsky alebo plátky
- V smoothie a koktailoch – skvele ladí s banánom, jogurtom či mätou
- V šalátoch – ovocných aj zeleninových
- Ako súčasť kari či iných ázijských jedál
- Sušené (ideálne bez pridaného cukru)
- V sorbete, čatní, marmeláde
Kedy mango radšej vynechať?
Aj keď mango patrí medzi všeobecne dobre tolerované ovocie, existujú výnimky. Pozor by si mali dať ľudia:
- s alergiou na tropické ovocie,
- s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou – kvôli obsahu fruktózy,
- s poruchou trávenia FODMAP – mango obsahuje sorbitol, ktorý môže spôsobiť nafukovanie,
- na nízkohistamínovej diéte.
A ešte jeden bonus: mozog vám poďakuje

Foto: shutterstock/Alliance Images
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Skromný nápoj, a taká sila! Pozrite sa, čo robí s ženským telom po päťdesiatke
Zázračná lyžica denne: Olej, ktorý zachráni vaše srdce
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.