10.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).
Takýto koláč je lahodný dezert, ktorý je známy už veľmi dlho. Vyznačuje sa charakteristickým tvarom, ktorý pripomína vlnenie vody. Tento zákusok je ideálny na slávnosti a významné oslavy, ale nič vám nebráni v tom, aby ste si ho pripravili vždy, keď dostanete chuť na netradičný dezert.

Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova
Príprava koláča zaberie trochu času, ale výsledok je nádherný. Dezert sa skladá z niekoľkých vrstiev, ktoré obsahujú dvojfarebné piškóty, ovocie – zvyčajne jablká alebo čerešne, pudingový krém a čokoládovú polevu. Jednotlivé vrstvy dezertu sú usporiadané tak, aby vytvárali imitáciu vĺn, čo ešte viac zvyšuje vizuálnu príťažlivosť a nabáda k ochutnaniu.
Dunajské vlny – starý recept, ktorý je stále v móde. Odkiaľ pochádza dezert?
Osobitá štruktúra cesta, ktorá vzniká prelínaním svetlých a tmavých vrstiev, je charakteristickým znakom dezertu s názvom Dunajské vlny. Starý recept pochádza z rakúskej a maďarskej kuchyne, odkiaľ sa rozšíril do ďalších európskych krajín vrátane Slovenska. Dezert je známy už veľmi dlho. Často sa objavuje na stoloch počas sviatkov, meninových dní a iných významných osláv.
Dunajské vlny – recept na veľký plech na pečenie. Začnite prípravou ingrediencií
Hoci je tento dezert veľmi známy, nie každý ešte vie, ako pripraviť lahodné dunajské vlny. Recept na veľký plech na pečenie začneme prípravou surovín.
Na cesto:
- 300 g celozrnnej pšeničnej múky
- 200 g masla
- 5 vajec
- 220 g cukru
- 1 PL kakaa
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
Krém:
- 200 g masla
- 150 g práškového cukru
- 500 ml mlieka
- 1 balenie krémového pudingu
Na čokoládovú polevu:
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžičky kakaa
- 2 lyžice vody
Tiež:
- čerešne
Dunajské vlny – recept začnite prípravou cesta. Postupujte podľa nižšie uvedených pokynov
Dezert sa zdá byť náročný na prípravu, ale vôbec nie je. Ako pripraviť dunajské vlny?
Recept sa začína prípravou cesta:
- Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky potom vymiešame s maslom a cukrom do hladkej hmoty.
- Múku preosejeme do misy a dôkladne premiešame s práškom do pečiva. Postupne pridávame k žĺtkom a naďalej miešame.
- Bielka vyšľaháme do tuha. Vyšľahané bielky potom pridáme k ostatným prísadám a jemne premiešame drevenou lyžicou.
- Zmes rozdelíme na dve časti. Do jednej časti pridáme kakao a dôkladne premiešame.
- Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Svetlú zmes rozotrieme po celej ploche plechu a potom na ňu rozotrieme kakaovú zmes.
- Čerešne vykôstkujeme a poukladáme potom do tmavej zmesi.
- Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po niekoľkých minútach znížte teplotu na 160 stupňov a pečieme približne 45-50 minút.
Dunajské vlny – dokonalý dezert. Počas pečenia si pripravte pudingovú zmes.
Jednou z vrstiev, z ktorých sa skladá koláč Dunajské vlny, je pudingová zmes.
Pripravíte ju podľa nižšie uvedených pokynov:
- Odlejeme 1/2 šálky mlieka a rozmiešame v ňom potom pudingový prášok.
- Zvyšok mlieka spolu s práškovým cukrom za stáleho miešania zvaríme v hrnci.
- Do vriaceho mlieka pridáme puding a miešame, kým zmes nezhustne.
- Maslo vymiešame v mixéri a potom do neho postupne pridávame vychladnutý puding. Hotovú pudingovú zmes rozotrite na predpečený koláč
Dunajské vlny – dezert vyzerá s čokoládovou polevou lákavo. Ako ju pripravíte?
Čokoládová poleva je záverečnou úpravou nášho dezertu Dunajské vlny. Koláč s ňou vyzerá veľmi chutne a príprava je hračka.
Stačia len dva kroky:
- Do hrnca dáme maslo a keď sa rozpustí, pridáme potom práškový cukor a vodu. Dôkladne premiešame.
- Odstavíme z ohňa, pridáme kakao a premiešame, aby sa ingrediencie spojili.
Po vychladnutí potom polevu vylejeme na vrch koláča a náš dezert Dunajské vlny je hotový.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nadýchané guľôčky zmiznú rýchlejšie, ako sa dajú dohromady. Je to chlieb, ale nepodávajte ho k mäsu.
Je hitom teplých víkendov. Tvarohový cheesecake s mangom pripravíte za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.