Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Čo by sa nemalo skladovať v mrazničke? Vysvetľujeme, čo by sa nemalo mraziť

10.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AhmetCelik). Pri mrazení je potrebné pamätať na to, že napriek mnohým výhodám tejto metódy nie všetky produkty zvládnu extrémne nízke teploty. Výber správnych surovín...

10.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AhmetCelik).

Pri mrazení je potrebné pamätať na to, že napriek mnohým výhodám tejto metódy nie všetky produkty zvládnu extrémne nízke teploty. Výber správnych surovín je kľúčom k zachovaniu ich chuti, konzistencie a nutričnej hodnoty, a teda – k zdravej výžive.

Čo neskladovať v mrazničke?
Foto: shutterstock/AhmetCelik

Mrazenie sa už dlho považuje za jednu z najúčinnejších metód skladovania potravín. Tento proces umožňuje zachovať živiny bez potreby konzervačných látok a je tiež rýchly a lacný. Nie všetko je však vhodné na mrazenie. Mnohé produkty po rozmrazení strácajú svoju štruktúru a chuť a ich konzumácia môže viesť k zdravotným problémom. Ktoré z nich by mali zostať na zozname „nemrazených“?

Zelenina a ovocie plné vody

Výživoví odborníci sa zhodujú, že zelenina a ovocie s vysokým obsahom vody sa v mrazničke dobre nezvládajú. Dôvod? Počas mrazenia sa tvoria ľadové kryštáliky, ktoré trhajú bunkové membrány, čo vedie k strate konzistencie a pevnosti týchto produktov. Príklady? Uhorky, šalát, paradajky a reďkovky po rozmrazení ochabnú a sú vodnaté. Podobne reagujú aj ovocie ako melóny, melóny, citrusové plody a kivi.

Po rozmrazení sa takáto zelenina a ovocie môžu použiť v receptoch, kde textúra nie je dôležitá, napríklad v smoothies. Mrazenie neprospieva ani bylinám – bazalka a mäta stmavnú, stratia arómu a tymian stratí svoju jemnosť. Výnimkou sú kôpor a petržlenová vňať, ktoré sa lepšie skladujú. Cesnak naopak po rozmrazení nepríjemne zmäkne a zhorkne.

Mliečne výrobky

Zatiaľ čo mraznička môže byť spojencom pri skladovaní potravín, mliečne výrobky ako mlieko, smotana, jogurty a mäkké syry jednoznačne strácajú. Po rozmrazení sa oddelia a zmenia svoju štruktúru, čím sa ich konzistencia stane menej chutnou. To platí aj pre výrobky ako pudingy alebo krémové dezerty vrátane krémov na torty a majonézových omáčok, ktoré po rozmrazení už nie sú vhodné na použitie.

Situácia je trochu iná pri tvrdých syroch, ktoré sa po rozmrazení môžu stať krehkejšími. Pamätajte, že ak takýto syr pred zmrazením nastrúhate, bude po rozmrazení perfektný ako ingrediencia na jedlá.

Určité druhy ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov nie sú vhodné na mrazenie kvôli strate textúry, chuti a konzistencie po rozmrazení.
Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael

Cestoviny a zemiaky

Škrobové výrobky, ako je ryža, cestoviny alebo zemiaky, sa po zmrazení zmenia na nepoznanie. Stanú sa kašovitými a stratia svoju pôvodnú konzistenciu. To isté platí aj pre hotové jedlá, ktoré ich obsahujú, ako sú polievky alebo casserole. V dôsledku toho môže zmrazovanie takýchto výrobkov viesť k stratám potravín aj času stráveného v kuchyni.

Sklenené fľaše v mrazničke sú zlý nápad

Zmrazovanie tekutín v sklenených fľašiach alebo plechovkách môže byť riskantné. Voda sa rozpína, čo môže spôsobiť prasknutie obalu a vážne poškodenie mrazničky. Platí to najmä pre sýtené nápoje, ktoré môžu pri zmrazení explodovať. Šťavy sa naopak môžu oddeliť a stratiť svoju konzistenciu.

Vajcia

Zmrazovanie surových vajec priamo v škrupinách je riskantné. Ľad ich môže prasknúť, preto je lepšie vajcia pred zmrazením rozbiť a žĺtok a bielok skladovať oddelene.

Čo sa týka vajec natvrdo, určite je lepšie ich nezmrazovať – po rozmrazení nadobudnú gumovú konzistenciu.

Nezmrazujte už rozmrazené výrobky. Hoci mrazenie spomaľuje pôsobenie mikroorganizmov, úplne ich nezničí. Po rozmrazení sa začnú množiť ešte rýchlejšie, čo môže viesť k otrave jedlom. Okrem toho mrazené a rozmrazené výrobky strácajú ďalšie nutričné ​​a chuťové hodnoty. Výnimkou z tohto pravidla sú potraviny, ktoré boli tepelne upravené – po uvarení ich možno opäť zmraziť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nie nadarmo sa zaraďuje medzi superovocie. Má veľa vlákniny, podporuje dobrú funkciu srdca

Pijete kávu každý deň? Pridajte štipku tohto korenia. Zlepšíte nielen chuť


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Babka varí obed a potom tým polieva muškáty. Má záhradu plnú kvetov

14.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Garkusha). Muškáty sú rastliny, ktoré dokážu krásne zdobiť nielen váš balkón a terasu, ale aj záhradu. Ak však…

Zlatý poklad z včelích úľov: Tento vzácny med posilní vaše srdce a ochráni pečeň!

14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/ZeiMomArt). Spoznajte faceliový med – prírodný elixír zdravia, ktorý sa na Slovensku len teraz dostáva do povedomia. Jeho liečivé…

Palacinky sa trhajú ako papier? Nepridávate túto zložku. S ňou budú pružné.

14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Pečenie palaciniek nie je žiadna veda. Väčšina ľudí ich pripravuje od oka, bez použitia konkrétneho receptu. Stáva…

Zabudnite na suché dusené mäso. Stačí jedna jednoduchá vec, aby sa vám rozplývalo v ústach

14.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Julia Ahanova). Pri príprave dusených pokrmov je vaším strašiakom suché a tvrdé mäso, hoci robíte všetko pre to, aby…

Má podobný účinok ako kefír, ale chutí omnoho lepšie. Toto ovocie je poklad pre črevá 

14.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/uladzimir zgurski). Lahodné, šťavnaté a plné prospešných látok. Mango si získalo srdcia gurmánov aj lekárov. Vedeli ste, že…

Auto Trendy

Podmorské zemetrasenie zasiahlo grécky poloostrov Chalkidiki: Zemetrasenie poškodilo poklady UNESCO

14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Podmorské zemetrasenie zasiahlo grécky poloostrov Chalkidiki a poškodilo svetoznáme kláštory na Svätej hore Athos. Unikátne fresky z 18. storočia majú trhliny, zo stien opadáva omietka…

Koniec bezplatnej batožiny v lietadle: Európa schvaľuje platené príručné batožiny!

14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Európska rada rozhodla, že letecké spoločnosti budú môcť účtovať poplatky za príručné batožiny umiestnené v úložných priestoroch nad sedadlami. Bezplatne budú môcť cestujúci prevážať len…

Škoda Enyaq RS Race 2025: Nová verzia elektrického pretekárskeho konceptu

14.06.2025, Redakcia Auto trendy - Škoda oficiálne predstavila novú verziu konceptu Enyaq RS Race. Po prvom predstavení na jeseň 2024 je koncept teraz namaľovaný v farbách výkonnostnej divízie Škoda Motorsport…

Lufthansa ruší lety kvôli konfliktu: Motoristi, pripravte sa na drahšie palivo!

14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká letecká skupina Lufthansa zastavila všetky lety do Teheránu a ďalších destinácií na Blízkom východe po izraelských útokoch na Irán. Automobilový klub ADAC varuje nemeckých…

Hyundai pripravuje Ioniq 6 N - druhé výkonné elektromobil debutuje v júli

14.06.2025 | Redakcia Auto trendy . Hyundai pripravuje uvedenie druhého elektrického výkonného modelu - Ioniq 6 N. Oficiálny debut pre výkonný elektrický sedan sa uskutoční v júli. Kórejský výrobca automobilov…

Sedadlo 11A zachránilo život: Jediný preživší z leteckej katastrofy prezradil tajomstvo!

14.6.2025 Redakcia Auto trendy - Ramesh Viswashkumar je jediným človekom, ktorý prežil štvrtkovú katastrofu Boeingu Dreamliner v Indiách. Zahynulo najmenej 265 ľudí - pasažierov, členov posádky a ľudí na zemi.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov