23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa)
Ako vyčistiť silne pripálenú panvicu? Umývacie prostriedky zakúpené v obchode si s takýmito škvrnami nemusia poradiť. Najjednoduchším a najbezpečnejším spôsobom, ako odstrániť pripálené zvyšky jedla, sú jednoduché domáce metódy. Potrebujete len dva veľmi lacné výrobky.

Foto: shutterstock/New Africa
Umývanie riadu nepatrí medzi naše obľúbené domáce práce, najmä keď ide o pripálené hrnce a panvice. Pri pohľade na čierne, tvrdé zvyšky sa mnohí ľudia ani nepokúsia o čistenie, ale hneď si kúpia nové príslušenstvo. Samozrejme, nie je na tom nič zlé, ale prečo plytvať peniazmi, keď môžete ešte zachrániť svoj starý riad? Stačí na to jednoduchý trik. Špina sa rozpustí v priebehu niekoľkých okamihov.
Ako odstrániť pripečenú mastnotu z panvice? Pomôže vám toto jednoduché riešenie
Drhnutie pripálených panvíc je pomerne náročné a pri silnej špine zaberie veľa času. Bežný prostriedok na umývanie riadu si s tým nemusí poradiť, takže bude potrebná špeciálna starostlivosť.
Ako na to?
Na začiatok vymeňte tradičnú hubku za drôtenú kefu a pomocou nej odstráňte najviac pripálených zvyškov. Potom panvicu vyčistite špeciálnym roztokom horúcej vody a octu. Ako ho používať? Vo veľkej miske zmiešame tieto dve zložky v pomere 1:1 a potom do toho ponoríme panvicu. Necháme ju v zmesi niekoľko minút, aby sa odmastila, počas ktorých pripáleniny zmäknú. Potom ju pokryjeme tenkou vrstvou jedlej sódy a jemne vydrhneme. V tejto fáze už používame špongiu alebo mäkkú handričku, aby sme panvicu nepoškriabali. Keď je vrchná vrstva nečistôt preč, celú ju umyjeme prostriedkom na umývanie riadu.
Ako odstránite popáleninu od teflónu? Tento výrobok je skvelou alternatívou k octu
Metóda s octom je veľmi účinná, ale nie každému bude vyhovovať. Mnohí ľudia neznášajú jeho zápach, vďaka čomu jednoducho nedokážu vydržať tak dlho v blízkosti roztoku.

Foto: shutterstock/SrideeStudio
V tejto situácii môžete vyskúšať samotnú jedlú sódu:
V malej miske ju zmiešajte s trochou vody tak, aby sa vytvorila hustá pena. Rovnako ako pri predchádzajúcom triku najprv odstránime najhoršie nečistoty drôtenou kefou. Nanesieme na panvicu penu z jedlej sódy a odložíme ju na noc do drezu. Ráno panvicu jemne vydrhneme špongiou a prostriedkom na umývanie riadu a pripáleniny by mali okamžite zmiznúť. Ocot aj jedlá sóda sú bezpečné látky, takže ich kontakt s panvicou, na ktorej smažíte jedlo, nepredstavuje riziko pre vaše zdravie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nevyhadzujte vaječné škrupiny. Hoďte ich do panvice a prekonáte tento nepríjemný problém
Ako jednoducho doma vyčistiť pripálený hrniec? Päť metód, ktoré naozaj fungujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.