Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie, Životný štýl,

Tajomstvo dlhovekosti Japoncov. Počet jedál je tu dôležitý

20.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/buritora). V čom spočíva tajomstvo dlhovekosti Japoncov? Odpoveď sa zdá byť jednoduchá – v strave založenej na čerstvých sezónnych produktoch, rybách a morských plodoch....

20.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/buritora).

V čom spočíva tajomstvo dlhovekosti Japoncov? Odpoveď sa zdá byť jednoduchá – v strave založenej na čerstvých sezónnych produktoch, rybách a morských plodoch. Japonská strava neobsahuje príliš veľa mastných, sladkých alebo spracovaných výrobkov. Dá sa teda ľahko realizovať aj v našich podmienkach? Prečítajte si základy japonskej stravy a dozviete sa, ako si udržať zdravú a štíhlu postavu.

V čom spočíva tajomstvo dlhovekosti Japoncov? Prečítajte si o základoch japonskej stravy a zistite, ako si udržať zdravé telo a štíhlu postavu.
Foto: shutterstock/buritora

Koľko jedál denne jedia Japonci?

Raňajky v Japonsku sa veľmi líšia od toho, na čo sme zvyknutí na Západe. Je to výdatné a pestré jedlo, ktoré sa zvyčajne skladá z viacerých častí:

  • ryža – základ každého japonského jedla vrátane raňajok, dodáva energiu na celý deň;
  • polievka miso – je ľahká, ale bohatá na bielkoviny a mikroživiny. Pomáha hydratovať a zahriať telo;
  • ryby – zvyčajne grilované alebo pečené. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a zdravých tukov omega-3;
  • zelenina – podáva sa na rôzne spôsoby, často ako šalát alebo varená. Poskytuje dôležité vitamíny a minerály;
  • fermentovaná zelenina – nakladané uhorky alebo reďkovky podporujú zdravie čriev vďaka vysokému obsahu probiotík.

Raňajky sú dôležitým jedlom, ktoré pripravuje telo na nasledujúci deň a poskytuje mu vyváženú dávku energie a živín.

Obed (hiru gohan)

Obed je zvyčajne ľahší ako raňajky, ale stále vyvážený z hľadiska ingrediencií:

  • ryža – naďalej zohráva úlohu základnej zložky jedla;
  • bielkoviny – zvyčajne vo forme rýb, kuracieho alebo bravčového mäsa, podávané jednoducho a bez zbytočných prísad;
  • zelenina – surová, varená alebo nakladaná, tvorí podstatnú časť jedla a dodáva vlákninu a vitamíny.
Raňajky v Japonsku sú dôležitým jedlom, ktoré pripravuje telo na nasledujúci deň a poskytuje mu vyváženú dávku energie a živín.
Foto: shutterstock/Nishihama

Večera (ban gohan)

Večera je najdôležitejším jedlom dňa, pozostáva z niekoľkých jedál, ktoré sa starostlivo pripravujú a často sa podávajú vo forme mnohých malých pokrmov:

  • sashimi – surové ryby, ktoré sú zdrojom čerstvých bielkovín a omega-3 tukov;
  • tempura – v cestíčku vyprážané jedlá, často zelenina a morské plody, zvonka chrumkavé, ale vnútri šťavnaté;
  • zelenina – v rôznych formách, od varenej až po surovú, ktorá je ideálnym doplnkom k bielkovinovým jedlám;
  • polievka – miso alebo iná tradičná polievka, ktorá sa často podáva na konci jedla, aby vyvážila chuť.

Je japonské jedlo zdravé?

Jednu z najrozsiahlejších štúdií o zdraviu prospešných vlastnostiach japonskej stravy uskutočnilo Národné centrum pre globálne zdravie a medicínu v Tokiu. Výskumníci analyzovali stravovacie návyky viac ako 80 000 dospelých ľudí počas 15 rokov. Výsledky jasne ukázali, že tí, ktorí dodržiavali tradičnú japonskú stravu, charakterizovanú vysokým príjmom ryže, zeleniny, rýb a fermentovaných potravín, mali o 15 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a rakovinu v porovnaní s tými, ktorí sa od týchto zvykov odklonili.

Ďalšia štúdia, ktorú uskutočnila univerzita Tohoku v Sendai, sa zamerala na obyvateľov Okinavy, regiónu známeho mimoriadne dlhovekými obyvateľmi. Vedci potvrdili, že strava založená na sladkých zemiakoch, tofu, rybách a zelenej listovej zelenine znižuje riziko cukrovky 2. typu a aterosklerózy.

Prečo je tento spôsob stravovania pre telo taký prospešný? Tu sú tri hlavné dôvody:

Japonská strava je bohatá na ryby a morské riasy

Ryby, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou japonskej kuchyne, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú preukázateľne protizápalové účinky a prospievajú zdraviu srdca. Výskum uverejnený v časopise Journal of the American Heart Association dokazuje, že pravidelná konzumácia rýb znižuje riziko infarktu a mozgovej mŕtvice. Navyše morské riasy, ako napríklad nori a wakame, poskytujú dôležité minerály vrátane jódu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy.

Veľa fermentovaných potravín a zeleniny

Fermentované potraviny, konkrétne miso, natto a kimči, sú bohaté na probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev a imunitný systém. Štúdia Kjótskej univerzity publikovaná v roku 2023 v časopise Nutrition Journal zistila, že pravidelná konzumácia fermentovanej sóje (natto) znižuje hladinu LDL cholesterolu („zlého cholesterolu“) a zlepšuje metabolizmus glukózy.

Treba tiež poznamenať, že vysoký podiel zeleniny a ovocia v japonskej strave poskytuje vitamíny a minerály, ako aj antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením. Štúdia Tokijskej univerzity uverejnená v časopise Journal of Clinical Nutrition zdôrazňuje, že vysoký podiel zeleniny, ako je daikon, mrkva a zelený čaj, prispieva k zníženiu rizika niektorých druhov rakoviny vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Fermentované potraviny, konkrétne miso, natto a kimči, sú bohaté na probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev a imunitný systém.
Foto: shutterstock/aomas

Nízka konzumácia červeného mäsa

Japonská strava sa vyznačuje aj nízkym príjmom červeného mäsa a spracovaných potravín, čo je v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. Spracované potraviny bohaté na soľ, cukor a transmastné kyseliny sú v každodennej strave Japoncov zriedkavé, čo sa prejavuje v celkovo lepšom zdravotnom stave obyvateľstva.

Sezónnosť je kľúčom k úspechu

Japonci prikladajú veľký význam konzumácii sezónnych produktov. Každé ročné obdobie prináša iné suroviny. S príchodom jari sa na stoloch objaví mladý bambus a voňavé čerešňové kvety. V lete kraľujú osviežujúce šaláty z uhoriek a sladké melóny. Jeseň prináša gaštany a huby matsutake a v zime získava polievka miso hlbšiu a bohatšiu chuť. V japonskej strave je sezónnosť spôsobom života v harmónii s prírodou, prispôsobením sa jej rytmu a oslavou jej darov.

Ryby, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou japonskej kuchyne, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
Foto: shutterstock/Hammad Stock Images

V Japonsku je jedenie často spoločenskou udalosťou. Spoločné stolovanie s rodinou a priateľmi je príležitosťou na budovanie vzťahov a trávenie spoločného času. Tradičné japonské reštaurácie, ako napríklad izakaya, ponúkajú priestor na spoločné hodovanie a ochutnávanie rôznych jedál. Skupiny priateľov sedia pri nízkych stoloch a delia sa o malé taniere s tempurou, grilovanými rybami a mištičkami saké.

V Japonsku sa kladie veľký dôraz na samotný spôsob podávania jedla. Drevený podnos so zložito usporiadanými farebnými kúskami suši, ružová ryba, jasne zelené wasabi a biela ryža, to všetko vytvára takmer umeleckú kompozíciu, ktorá sa priam núka na zjedenie. Každá ingrediencia je čerstvá, presne nakrájaná a jej chuť je zvýraznená jemnosťou korenia. Tu nie je priestor na preháňanie, pretože japonská kuchyňa je založená na harmónii – chuti, vzhľadu a textúry. Mnohé japonské jedlá a nápoje, ako napríklad sushi, tempura alebo čajový obrad, majú svoje korene v dlhoročných tradíciách a rituáloch, ktoré sa slávia s veľkou úctou a precíznosťou.

Čo nejedia Japonci?

Na rozdiel od mnohých západných jedál, japonská kuchyňa takmer nepoužíva mliečne výrobky. Mlieko, syr ani maslo nie sú bežnou súčasťou japonských jedál. Historicky sa mliekarenstvo v Japonsku rozvíjalo pomalšie a namiesto mlieka alebo syra Japonci konzumujú tofu, sójové mlieko a iné rastlinné produkty, ktoré sú zdravšími alternatívami.

Hoci si chlieb v Japonsku získal popularitu, najmä vo forme mäkkých žemlí a sladkého pečiva, nie je hlavnou súčasťou stravy. Tradične je hlavným zdrojom sacharidov ryža. Japonci sa tiež vyhýbajú bravčovému a hovädziemu mäsu. Uprednostňujú chudé, ľahké zdroje bielkovín, konkrétne ryby, kuracie mäso a morské plody. Ak sa hovädzie mäso objaví na jedálnom lístku, ako v prípade slávneho hovädzieho mäsa wagyu, podáva sa v malom množstve, zvyčajne ako súčasť väčšej kompozície.

Máte radi nakladanú zeleninu? Vyskúšajte kimči!
Foto: shutterstock.com/gontabunta

V japonskej kuchyni sú spracované sladkosti vo forme čokolády, koláčov alebo tyčiniek menej časté. Japonci siahajú po ovocí a pochúťkach, ako sú mochi alebo wagashi, ktoré sú menej sladké a často ich základom je ryža, pasta z fazule azuki alebo zelený čaj matcha. V Japonsku sa tiež nestretnete s príliš veľkým množstvom korenín. Áno, nájdete tu jedlá s jemným pikantným nádychom, ale v porovnaní s kuchyňami iných ázijských krajín sa japonská strava vyhýba intenzívnym prísadám. Namiesto toho sa zameriava na prirodzenú chuť ingrediencií.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zelený čaj ako tajná zbraň proti demencii? Nová štúdia prekvapila vedcov!

Jedzte ho, aby ste zvýšili príjem vitamínu D. Spôsob je jednoduchý


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Škodlivý zvyk, ktorý ničí chrbticu a zintenzívňuje príznaky pálenia záhy

16.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Zdravý a pokojný spánok je základom dobrej pohody a najlepšou prevenciou chorôb či predčasného starnutia. A hoci máme…

Nápoje odporúčané pri stukovatenej pečeni. Pite ich, aby ste podporili jej zdravie

16.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Emily frost). Stukovatená pečeň nie je vždy výsledkom nadmerného požívania alkoholu, pretože na stav tohto orgánu vplýva aj telesná…

Málokto vie, že šťava z týchto plodov znižuje hladinu cukru a krvný tlak. Seniori by ju mali piť často, pretože zlepšuje zrak

16.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Volkova Iuliia). Kamčatská čučoriedka je nenápadné ovocie s obrovským potenciálom. Jej šťava pomáha znižovať hladinu cukru v krvi,…

Je to jedno z najzdravších druhov mäsa. Je oveľa lepšie ako klasické hovädzie a bravčové mäso

16.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Sergey Ryzhov). Teľacie mäso patrí medzi najkvalitnejšie a najzdravšie druhy červeného mäsa. Má jemnú chuť, vysoký obsah bielkovín…

Pili to každý deň 4 týždne. Výsledky prekvapili aj lekárov

16.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Luis Echeverri Urrea). Zápcha trápi čoraz viac ľudí – bez ohľadu na vek či životný štýl. Vedci teraz…

Auto Trendy

USS Nimitz mení kurz: Americká úderná skupina smeruje na Blízky východ

17.06.2025, Redakcia Auto trendy Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že lietadlová loď USS Nimitz mení kurz a smeruje na Blízky východ. Rozhodnutie padlo v dôsledku „operačnej núdze“, ktorá si vyžiadala okamžitý…

Nehoda s prekvapením: Súčiastky munície v jednom z havarovaných áut

12.06.2025, Redakcia Auto trendy Dramatická nehoda na ceste I/11 pri Mostoch u Jablunkova spôsobila popoludní nielen dopravný kolaps, ale aj nečakané bezpečnostné riziko. Po zrážke viacerých vozidiel sa ukázalo, že…

Vodopád z budovy: Blesky a povodne zabili najmenej 5 ľudí!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy - Zo strechy budovy sa lial skutočný vodopád, voda odnášala autá. To je výsledok mohutných prívalových dažďov, ktoré prešli cez severovýchodnú časť Spojených štátov a priniesli…

Žltá kontrolka DPF sa rozsvietila? Nikdy nezastavuj motor!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy . Keď sa v aute rozsvieti žltá kontrolka s ikonkou DPF, väčšina vodičov v prvom momente chce zastaviť vozidlo. To je však veľká chyba! Táto kontrolka…

Ničíš si batériu v mobile? Týchto 7 chýb robí každý druhý!

16.6.2025 Redakcia Auto trendy - Mnohí robia pri nabíjaní svojho smartfónu chyby – a tak si ničia batériu. Povieme ti, ako sa správne starať o tvoj mobil. Bohužiaľ, nie všetky…

Bezpečnostný pás pre tehotné: Ako sa správne pripútať a chrániť bábätko v aute

16.06.2025, Redakcia Auto trendy O tom, že tehotná žena by mala byť počas jazdy autom vždy pripútaná, netreba diskutovať. Štatistiky totiž hovoria jasne – až 70 % úrazov počas tehotenstva…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov