Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie, Životný štýl,

Tajomstvo dlhovekosti Japoncov. Počet jedál je tu dôležitý

20.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/buritora). V čom spočíva tajomstvo dlhovekosti Japoncov? Odpoveď sa zdá byť jednoduchá – v strave založenej na čerstvých sezónnych produktoch, rybách a morských plodoch....

20.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/buritora).

V čom spočíva tajomstvo dlhovekosti Japoncov? Odpoveď sa zdá byť jednoduchá – v strave založenej na čerstvých sezónnych produktoch, rybách a morských plodoch. Japonská strava neobsahuje príliš veľa mastných, sladkých alebo spracovaných výrobkov. Dá sa teda ľahko realizovať aj v našich podmienkach? Prečítajte si základy japonskej stravy a dozviete sa, ako si udržať zdravú a štíhlu postavu.

V čom spočíva tajomstvo dlhovekosti Japoncov? Prečítajte si o základoch japonskej stravy a zistite, ako si udržať zdravé telo a štíhlu postavu.
Foto: shutterstock/buritora

Koľko jedál denne jedia Japonci?

Raňajky v Japonsku sa veľmi líšia od toho, na čo sme zvyknutí na Západe. Je to výdatné a pestré jedlo, ktoré sa zvyčajne skladá z viacerých častí:

  • ryža – základ každého japonského jedla vrátane raňajok, dodáva energiu na celý deň;
  • polievka miso – je ľahká, ale bohatá na bielkoviny a mikroživiny. Pomáha hydratovať a zahriať telo;
  • ryby – zvyčajne grilované alebo pečené. Sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a zdravých tukov omega-3;
  • zelenina – podáva sa na rôzne spôsoby, často ako šalát alebo varená. Poskytuje dôležité vitamíny a minerály;
  • fermentovaná zelenina – nakladané uhorky alebo reďkovky podporujú zdravie čriev vďaka vysokému obsahu probiotík.

Raňajky sú dôležitým jedlom, ktoré pripravuje telo na nasledujúci deň a poskytuje mu vyváženú dávku energie a živín.

Obed (hiru gohan)

Obed je zvyčajne ľahší ako raňajky, ale stále vyvážený z hľadiska ingrediencií:

  • ryža – naďalej zohráva úlohu základnej zložky jedla;
  • bielkoviny – zvyčajne vo forme rýb, kuracieho alebo bravčového mäsa, podávané jednoducho a bez zbytočných prísad;
  • zelenina – surová, varená alebo nakladaná, tvorí podstatnú časť jedla a dodáva vlákninu a vitamíny.
Raňajky v Japonsku sú dôležitým jedlom, ktoré pripravuje telo na nasledujúci deň a poskytuje mu vyváženú dávku energie a živín.
Foto: shutterstock/Nishihama

Večera (ban gohan)

Večera je najdôležitejším jedlom dňa, pozostáva z niekoľkých jedál, ktoré sa starostlivo pripravujú a často sa podávajú vo forme mnohých malých pokrmov:

  • sashimi – surové ryby, ktoré sú zdrojom čerstvých bielkovín a omega-3 tukov;
  • tempura – v cestíčku vyprážané jedlá, často zelenina a morské plody, zvonka chrumkavé, ale vnútri šťavnaté;
  • zelenina – v rôznych formách, od varenej až po surovú, ktorá je ideálnym doplnkom k bielkovinovým jedlám;
  • polievka – miso alebo iná tradičná polievka, ktorá sa často podáva na konci jedla, aby vyvážila chuť.

Je japonské jedlo zdravé?

Jednu z najrozsiahlejších štúdií o zdraviu prospešných vlastnostiach japonskej stravy uskutočnilo Národné centrum pre globálne zdravie a medicínu v Tokiu. Výskumníci analyzovali stravovacie návyky viac ako 80 000 dospelých ľudí počas 15 rokov. Výsledky jasne ukázali, že tí, ktorí dodržiavali tradičnú japonskú stravu, charakterizovanú vysokým príjmom ryže, zeleniny, rýb a fermentovaných potravín, mali o 15 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a rakovinu v porovnaní s tými, ktorí sa od týchto zvykov odklonili.

Ďalšia štúdia, ktorú uskutočnila univerzita Tohoku v Sendai, sa zamerala na obyvateľov Okinavy, regiónu známeho mimoriadne dlhovekými obyvateľmi. Vedci potvrdili, že strava založená na sladkých zemiakoch, tofu, rybách a zelenej listovej zelenine znižuje riziko cukrovky 2. typu a aterosklerózy.

Prečo je tento spôsob stravovania pre telo taký prospešný? Tu sú tri hlavné dôvody:

Japonská strava je bohatá na ryby a morské riasy

Ryby, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou japonskej kuchyne, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú preukázateľne protizápalové účinky a prospievajú zdraviu srdca. Výskum uverejnený v časopise Journal of the American Heart Association dokazuje, že pravidelná konzumácia rýb znižuje riziko infarktu a mozgovej mŕtvice. Navyše morské riasy, ako napríklad nori a wakame, poskytujú dôležité minerály vrátane jódu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy.

Veľa fermentovaných potravín a zeleniny

Fermentované potraviny, konkrétne miso, natto a kimči, sú bohaté na probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev a imunitný systém. Štúdia Kjótskej univerzity publikovaná v roku 2023 v časopise Nutrition Journal zistila, že pravidelná konzumácia fermentovanej sóje (natto) znižuje hladinu LDL cholesterolu („zlého cholesterolu“) a zlepšuje metabolizmus glukózy.

Treba tiež poznamenať, že vysoký podiel zeleniny a ovocia v japonskej strave poskytuje vitamíny a minerály, ako aj antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením. Štúdia Tokijskej univerzity uverejnená v časopise Journal of Clinical Nutrition zdôrazňuje, že vysoký podiel zeleniny, ako je daikon, mrkva a zelený čaj, prispieva k zníženiu rizika niektorých druhov rakoviny vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Fermentované potraviny, konkrétne miso, natto a kimči, sú bohaté na probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev a imunitný systém.
Foto: shutterstock/aomas

Nízka konzumácia červeného mäsa

Japonská strava sa vyznačuje aj nízkym príjmom červeného mäsa a spracovaných potravín, čo je v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. Spracované potraviny bohaté na soľ, cukor a transmastné kyseliny sú v každodennej strave Japoncov zriedkavé, čo sa prejavuje v celkovo lepšom zdravotnom stave obyvateľstva.

Sezónnosť je kľúčom k úspechu

Japonci prikladajú veľký význam konzumácii sezónnych produktov. Každé ročné obdobie prináša iné suroviny. S príchodom jari sa na stoloch objaví mladý bambus a voňavé čerešňové kvety. V lete kraľujú osviežujúce šaláty z uhoriek a sladké melóny. Jeseň prináša gaštany a huby matsutake a v zime získava polievka miso hlbšiu a bohatšiu chuť. V japonskej strave je sezónnosť spôsobom života v harmónii s prírodou, prispôsobením sa jej rytmu a oslavou jej darov.

Ryby, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou japonskej kuchyne, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
Foto: shutterstock/Hammad Stock Images

V Japonsku je jedenie často spoločenskou udalosťou. Spoločné stolovanie s rodinou a priateľmi je príležitosťou na budovanie vzťahov a trávenie spoločného času. Tradičné japonské reštaurácie, ako napríklad izakaya, ponúkajú priestor na spoločné hodovanie a ochutnávanie rôznych jedál. Skupiny priateľov sedia pri nízkych stoloch a delia sa o malé taniere s tempurou, grilovanými rybami a mištičkami saké.

V Japonsku sa kladie veľký dôraz na samotný spôsob podávania jedla. Drevený podnos so zložito usporiadanými farebnými kúskami suši, ružová ryba, jasne zelené wasabi a biela ryža, to všetko vytvára takmer umeleckú kompozíciu, ktorá sa priam núka na zjedenie. Každá ingrediencia je čerstvá, presne nakrájaná a jej chuť je zvýraznená jemnosťou korenia. Tu nie je priestor na preháňanie, pretože japonská kuchyňa je založená na harmónii – chuti, vzhľadu a textúry. Mnohé japonské jedlá a nápoje, ako napríklad sushi, tempura alebo čajový obrad, majú svoje korene v dlhoročných tradíciách a rituáloch, ktoré sa slávia s veľkou úctou a precíznosťou.

Čo nejedia Japonci?

Na rozdiel od mnohých západných jedál, japonská kuchyňa takmer nepoužíva mliečne výrobky. Mlieko, syr ani maslo nie sú bežnou súčasťou japonských jedál. Historicky sa mliekarenstvo v Japonsku rozvíjalo pomalšie a namiesto mlieka alebo syra Japonci konzumujú tofu, sójové mlieko a iné rastlinné produkty, ktoré sú zdravšími alternatívami.

Hoci si chlieb v Japonsku získal popularitu, najmä vo forme mäkkých žemlí a sladkého pečiva, nie je hlavnou súčasťou stravy. Tradične je hlavným zdrojom sacharidov ryža. Japonci sa tiež vyhýbajú bravčovému a hovädziemu mäsu. Uprednostňujú chudé, ľahké zdroje bielkovín, konkrétne ryby, kuracie mäso a morské plody. Ak sa hovädzie mäso objaví na jedálnom lístku, ako v prípade slávneho hovädzieho mäsa wagyu, podáva sa v malom množstve, zvyčajne ako súčasť väčšej kompozície.

Máte radi nakladanú zeleninu? Vyskúšajte kimči!
Foto: shutterstock.com/gontabunta

V japonskej kuchyni sú spracované sladkosti vo forme čokolády, koláčov alebo tyčiniek menej časté. Japonci siahajú po ovocí a pochúťkach, ako sú mochi alebo wagashi, ktoré sú menej sladké a často ich základom je ryža, pasta z fazule azuki alebo zelený čaj matcha. V Japonsku sa tiež nestretnete s príliš veľkým množstvom korenín. Áno, nájdete tu jedlá s jemným pikantným nádychom, ale v porovnaní s kuchyňami iných ázijských krajín sa japonská strava vyhýba intenzívnym prísadám. Namiesto toho sa zameriava na prirodzenú chuť ingrediencií.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zelený čaj ako tajná zbraň proti demencii? Nová štúdia prekvapila vedcov!

Jedzte ho, aby ste zvýšili príjem vitamínu D. Spôsob je jednoduchý


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pijete ľanové semienka pred alebo po raňajkách? Odborníci na výživu odhalili najlepší čas

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vitstyle). Ľanové semienko je pokladom zdravia a prirodzenej podpory pre telo. Viete ale, kedy je najlepší čas na jeho…

Zdravé črevá, lepšia postava: Spoznajte silu inulíny

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shuttertock/sweet marshmallow). Hľadáte spôsob, ako zlepšiť trávenie, podporiť zdravie čriev a zároveň schudnúť? Odpoveďou môže byť inulína – prírodný…

Málo známa, ale veľmi zdravá šťava. Odstraňuje z tela toxíny, podporuje trávenie, vlasy budú lesklé

30.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/artichoke studio). Hoci šťava z čiernej reďkovky nie je taká populárna ako zázvor alebo zeler, pomaly sa vracia do…

Listy polejte olivovým olejom a vypite po čajovej lyžičke. Podporuje zdravie, posilňuje, omladzuje

30.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Simon Kadula).  Zdravotné vlastnosti medvedieho cesnaku objavilo ľudové liečiteľstvo v modernej dobe. Táto nenápadná rastlina, ktorá rastie v slovenských…

Tento čaj by mali starší ľudia obmedziť. Je nezdravý a spôsobuje priberanie na váhe

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nuu_jeed). Čaj je jedným z najobľúbenejších nápojov, po ktorom siahame v podstate každý deň. Musíme si však uvedomiť, že…

Auto Trendy

Automobilka v kríze: Nové auto len na fotkách, masívne škrty v plánoch a prepúšťanie

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka Volvo čelí najväčšej výzve za posledné roky. So 60-percentným poklesom ziskov, tvrdými clami v USA a dramatickým programom úsporných opatrení, ktorý zahŕňa redukciu…

Lada Niva vstupuje na trh v Dubaji

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Lada sa rozhodla vstúpiť na jeden z najbohatších trhov – do Dubaja, mesta, kde luxusné autá zdobia ulice ako šperky na módnej prehliadke. Napriek tomu,…

SUV, ktoré vás očarí dizajnom priamo z konceptu!

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Citroën predstavila novú generáciu svojho obľúbeného SUV C5 Aircross, ktorá prináša viac priestoru, technológií a dynamického dizajnu, takmer identického s minuloročným konceptom. Tento…

Dacia oslavuje: Z Mioveni vyšlo 8 miliónov áut, jubilejný Bigster v jedinečnej farbe!

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia dosiahla výnimočný míľnik vo svojej histórii – na linke závodu v Mioveni zišlo z výroby už 8 miliónov automobilov. Jubilejným modelom, ktorý korunuje tento…

Ako si vybrať auto, ktoré naozaj stačí a nezadlžiť sa?

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Výber auta je jedným z najdôležitejších finančných rozhodnutí, ktoré robíme. Príliš často sa nechávame uniesť reklamami a emóciami, čo nás vedie k vyšším výdavkom, než…

Ukryté tromfy vo vašom vozidle – Objavte ich a zjednodušte si život!

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Váš automobil je viac než len dopravný prostriedok. Skrýva množstvo funkcií, ktoré vám môžu uľahčiť každodenné situácie alebo vyriešiť nepríjemné problémy. Čítali ste niekedy manuál…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov