Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Koláč na špeciálne príležitosti. Privítajte svojich hostí dezertom ako z francúzskej cukrárne

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ulfi_cargo12). Exkluzívny banánovo-karamelový koláč je náročný, vynikajúci koláč, ktorý je ako stvorený na významné príležitosti. Hoci sa môže zdať, že jeho príprava je náročná,...

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ulfi_cargo12).

Exkluzívny banánovo-karamelový koláč je náročný, vynikajúci koláč, ktorý je ako stvorený na významné príležitosti. Hoci sa môže zdať, že jeho príprava je náročná, nie je to tak. S trochou trpezlivosti môžete svojich hostí prekvapiť pôsobivým dezertom.

Príprava banánovo-karamelového koláča trvá pomerne dlho, ale za tú chuť a efekt – to určite stojí
Foto: shutterstock/ulfi_cargo12

Chcete prekvapiť svoju rodinu a priateľov koláčom, ktorý vyzerá ako z exkluzívnej francúzskej cukrárne? Nebojte sa, podľa tohto receptu ho určite zvládnete pripraviť.

Banánovo-karamelový koláč – o čo ide?

Banánovo-karamelový koláč vyzerá na tanieri veľmi elegantne. Z čoho je tento sladký dezert vyrobený? Spodnú časť torty tvorí nadýchaná piškóta. Na vrchu sú banány a potom maslovo-karamelový krém. Ďalšiu vrstvu tvorí piškóta, ktorá je pokrytá čokoládovou polevou. Kým sa dezert chladí v chladničke, treba ešte pripraviť nápaditú dekoráciu. Ide o vejár z… roztopených fondánových cukríkov. Vaši hostia budú ohromení nielen dezertom, ale aj vašimi cukrárskymi schopnosťami.

Banánovo-karamelový koláč – recept

Príprava banánovo-karamelového koláča trvá pomerne dlho, ale za tú chuť a efekt – to určite stojí. Recept nie je zložitý – stačí pripraviť piškótové cesto, jednoduchý krém, polevu a poriadne poskladať jednotlivé vrstvy.

Ingrediencie:

Ingrediencie na piškótové cesto:

  • 4 vajcia
  • 100 g jemného cukru
  • 135 g tortovej múky
  • ¾ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu.

Prísady na punč:

  • 3 lyžice banánového likéru
  • 2 lyžice vody

Ingrediencie na krém:

  • 200 g mäkkého masla
  • 500 g karamelovej hmoty, salka (1 plechovka)

Ingrediencie na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 g mliečnej čokolády
  • 60 g masla

Okrem toho:

  • 3 – 4 banány
  • šťava z 1 citróna
  • trochu fondánových cukríkov
Koláče s banánmi sú veľmi obľúbené a chutné. Prekvapte svoju návštevu
Foto: shutterstock/Jack7_7

Spôsob prípravy:

Upečieme piškótu: Oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky vyšľahajte do tuha (mixérom na vysoké otáčky). Počas šľahania postupne pridávajte cukor a potom po jednom pridávajte žĺtky. Vypnite mixér. Do vaječnej zmesi preosejte múku a prášok do pečiva. Pridajte vanilkový extrakt. Cesto jemne premiešajte stierkou – len kým sa prísady nespoja. Plech s rozmermi 24×28 cm vyložte papierom na pečenie. Nalejte doň cesto. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 20-25 minút. Odložíme na mriežku, aby vychladlo. Piškótu obráťte hore dnom. Keď vychladne, rozrežte ju na dve vrstvy. Spodnú časť použite ako vrch. Vrchy piškóty omočte punčom z banánového likéru a vody.

Pripravte krém: maslo vyšľahajte vysokorýchlostným mixérom do bledého krému. Znížte rýchlosť mixéra. Bez toho, aby sme prestali miešať, postupne pridávame karamelové salko do masla. Krém vložte na pol hodiny do chladničky.

Pripravte čokoládovú polevu: v hrnci roztopte rozdrvenú čokoládu. Pridáme na kocky nakrájané maslo. Zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania. Keď vznikne hladká poleva, odstavte hrniec z ohňa. Nechajte vychladnúť.

Zostavte koláč: Vrch piškóty natrite tenkou vrstvou krému. Banány nakrájajte pozdĺžne a rozložte ich na piškótu. Pokvapkajte citrónom. Navrch nanesieme zvyšok krému a uhladíme. Krém prikryjeme druhou vrstvou piškóty. Potrite vrstvou čokoládovej polevy. Dajte na niekoľko hodín do chladničky.

Ozdoba: V hrnci rozpustíme fondán. Vzniknutú zmes vylejeme na rovnú plochu vystlanú potravinárskou fóliou. Keď fondánová zmes stuhne, nakrájajte ju na obdĺžniky, oddeľte od fólie a ohýbajte do ozdobných tvarov, napríklad vejárov. Dekoráciu vložte do chladničky. Vychladnutým vejárom ozdobte jednotlivé kúsky koláča.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na jablkový koláč. Tento koláč so zamatovou polevou je skutočné majstrovské dielo. Nikto mu neodolá

Najjednoduchší koláč s jablkami. Bude jemný a sladký, ale urobte s ovocím jednu vec


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov